Nicki Leijs: 'Ons spel moet beter worden' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nicki Leijs: ‘Ons spel moet beter worden’

Het was misschien wel de week van Nicki Leijs: plaatsing met Amsterdam voor de play-offs in de Hoofdklasse Zaal en benoemd tot aanvoerder van het Nederlands zaalteam.

“Dat is mooi natuurlijk. Dat verwacht je ook niet helemaal op je 24ste”, zegt Leijs over zijn nieuwe rol in Oranje. “Ik zit nu al zes jaar bij het team en er zijn natuurlijk wat jongens gestopt. Het is nu een volgende stap voor mij en dat is alleen maar leuk.”

Geen grote toernooien

Voor Oranje is 2017 een jaar zonder grote toernooien, maar werkt de nationale ploeg onder leiding van bondscoach Christian Kurtz een twee weken durende trainingsperiode af waarin afgelopen donderdag en vrijdag werd gespeeld tegen Australië.

“We hebben goede wedstrijden gespeeld en twee keer gewonnen. Dus dat is positief”, zegt Leijs die zijn Amsterdamse teamgenoten Laurens Goedegebuure, Robert Tigges en Teun Rohof bij de nationale ploeg moet missen. Goedegebuure zette vorig jaar een punt achter zijn interlandcarrière. Tigges is momenteel te druk met zijn studie en Rohof werd niet geselecteerd door Kurtz.

Nieuwe jonge groep

“We hebben een nieuwe groep eigenlijk met een heleboel jonge gasten, die het zaalhockey alleen op clubniveau kennen. Dit is toch even wat anders”, zegt Leijs, die van mening is dat een jaar zonder grote toernooien misschien wel goed uitkomt.

“Het is wel vervelend dat het WK een jaar naar voren is geschoven, waardoor wij eigenlijk geen kans meer maken op het WK. Volgend jaar bij de B-landen (op het EK, red.) moeten we ervoor zorgen dat we promoveren met een nieuwe groep en dat is wel een uitdaging denk ik.”

Geplaatst voor play-offs

Na twee duels tegen Australië stond Leijs zaterdag met Amsterdam aan de afslag voor de vierde speeldag van de Hoofdklasse Zaal. Met een 6-4 overwinning verzekerden de Amsterdammers zich van een plek in de halve finales.

“Het is wel lekker dat we dat zo snel als mogelijk veilig hebben gesteld”, blikt Leijs terug. “Nu kunnen we ook wat andere dingen gaan oefenen. Ook ons spel moet gewoon beter om landskampioen te worden. Dat willen we uiteraard. Dus ja er moet nog een schepje bovenop.”

Na voorsprong doorpakken

“We hebben gewoon veel wedstrijden waarin we snel op voorsprong komen. Maar dan moeten we het eigenlijk doorpakken. We hebben nog te vaak een fase waarin het gewoon minder is”, blijft Leijs scherp op de het spel van Amsterdam, dat in het Topsportcentrum in Almere het tweede duel van de dag, tegen Den Bosch, met 9-1 winnend afsloot.

Reageer