Darren Cheesman is de nieuwe assistent-coach van Laren Dames 1. Cheesman wil zich vooral richten op het denkvermogen van de dames.

Nieuwbakken Laren-coach Cheesman legt focus op denkvermogen van de dames

Een nieuw gezicht in de Livera Hoofdklasse is die van Darren Cheesman. De 34-jarige Engelsman verhuist komend jaar naar Nederland en gaat samen met Serge Spoelstra, Julia Muller en Frank Balvers de kar trekken bij de dames van Laren. Cheesman neemt een schat aan ervaring mee naar Nederland. Wij vroegen wij ons af, waarom gaat Cheesman naar Laren, de club die al een aantal jaren in nood is. 

Cheesman is een druk bezet persoon, met de focus als technisch consultant van de FIH, coach van de Belgische hockeybond en de Waterloo Ducks, heeft de Engelsman een volle agenda. Daarnaast is hij ook trainer en coach begeleider bij de FIH. Cheesman is woonachtig in Brussel, maar is op dit moment in Londen bezig met het organiseren van opleidingsprogramma’s en online cursussen voor coaching voor de FIH. In het verleden hockeyde hij voor Groot-Brittannië. Gisteren maakte hockeyclub Laren bekend dat Darren Cheesman als assistent-coach is aangetrokken. Samen met hoofdcoach Serge Spoelstra staat Cheesman straks elke zondag langs de lijn. Een opmerkelijke keus, want Cheesman had als trainer of coach nog geen ervaring in de Hoofdklasse.

Toch is Cheesman geen onbekend in de Hoofdklasse. In het verleden speelde hij zelf voor Klein Zwitserland en Oranje-Zwart: ‘Op mijn 19de speelde ik al voor Oranje-Zwart. In de tijd dat ik in de Hoofdklasse speelde heb ik veel contacten opgedaan. Al vanaf jongs af aan ben ik altijd bezig geweest om mezelf te ontwikkelen. Door de vele studies die ik heb gedaan, heb ik veel mensen leren kennen in de hockeysport. Zodoende ben ik dit jaar uiteindelijk ook in contact gekomen met Laren’.

Afgelopen jaar was Cheesman coach van het Belgische Waterloo Ducks
Afgelopen jaar was Cheesman coach van het Belgische Waterloo Ducks

Obsessie voor de sport

Hij is een coach die zeer gepassioneerd is voor het hockeyspel. Hockey ademt hij uit in hart en nieren. Op dit moment is Cheesman talentcoach in België. In deze positie richt hij zich vooral op de jeugd tussen 15 en 21 jaar van de Belgische hockeybond. Ook coachte hij afgelopen jaar de dames van Waterloo Ducks. Kenmerkend voor Cheesman is zijn gedrevenheid en passie voor de sport. ‘Samen met de technische staf, wil ik graag de dames van Laren naar een hoger plan brengen. Om dit te doen, kijk ik niet naar het eindresultaat, maar vooral naar het begin. Wat kan ik verbeteren aan een speelster, waardoor aan het einde van de rit het resultaat van het team wordt verbeterd? Mijn obsessie voor de sport en mijn gedrevenheid om te blijven leren, hoop ik over te kunnen brengen aan de dames. Ik ben blij dat ik in de schaduwrol van Serge mag acteren. Hierdoor kan ik me volledig focussen op het spel en niet op de organisatie om het team heen’, aldus Cheesman.

Laren in een neerwaartse spiraal

Kijkende naar de resultaten bij de dames van Laren, dan mag er de afgelopen jaren wel degelijk worden gesproken over een neerwaartse spiraal. In het seizoen 2018-2019 eindigde de club op een teleurstellende vijfde plaats. Coach Marc Materek kon dit proces afgelopen jaar niet ombuigen. Na 17 speelrondes stond Laren op de negende plaats, één punt boven degradatie. Laren was duidelijk en Materek moest het schip al na één seizoen verlaten. Cheesman ligt toe: ‘Ik wil zelf niet ingaan op de keuzes die Laren heeft gemaakt om afscheid te nemen van Materek. Om eerlijk te zijn, weet ik ook niet precies waarom dat was. De club kan hier misschien meer inzicht in geven’. Na het afscheid van Materek maakten ook ervaren hockeysters zoals Elin van Erk, Klaartje de Bruijn, Lisanne de Lange en Mila Muyselaar bekend afscheid te nemen van Laren.

Oud-gedienden Lisanne de Lange (links) en Mila Muyselaar (rechts) maakten beiden bekend Laren dit jaar te verlaten
Oud-gedienden Lisanne de Lange (links) en Mila Muyselaar (rechts) maakten beiden bekend Laren dit jaar te verlaten.

Denksnelheid van de dames omhoog

Meerdere ervaren speelsters verlieten de club uit het Gooi. Daarnaast duurde het lang voordat de club transfernieuws aankondigde. Meerdere clubs in de Livera Hoofdklasse lieten namelijk al weken geleden weten de selectie praktisch rond te hebben. De club leek komend seizoen rijp voor rechtstreekse degradatie. Toch kwam Laren eergisteren met het nieuws dat Serge Spoelstra, Darren Cheesman, Frank Balvers, Julia Muller, Marrit Pronker en Joachim Hulscher het nieuwe technische hart gaan vormen. Esmee Broekhuizen, Katerina Lacina, Danielle Bakker, Yasmin Bergkamp, Sanne Hak, Sophie Schelfhout en Tessel van Waardhuizen sluiten als speelsters aan bij de groep. Een grote groep nieuwe speelsters, maar met nog weinig ervaring in de Livera Hoofdklasse, gaat proberen om de club in de Livera Hoofdklasse te houden. ‘Ik weet dat veel mensen ons graag zo snel mogelijk in de play-offs terug willen zien. Dit zal een grote uitdaging gaan worden. Het zou mooi zijn als we onszelf bovenin de middenmoot kunnen nestelen. Persoonlijk richt ik me graag op de individuen. Hierbij stel ik de vraag, waar staan we op dit moment? En hoe kunnen we een stap verder komen? Ik wil mezelf vooral richten op de technische vaardigheden van ieder individu, zodat ze uiteindelijk de mogelijkheid hebben om het spel te spelen wat wij als technische staf graag zien. Ook denk ik dat ik individuen beter kan maken in het sneller laten beslissen van bepaalde situaties. De ‘denksnelheid’ in het spel moet omhoog. Met Laren kunnen we stappen maken in de balsnelheid, sneller bewegen op het veld en sneller moeten zijn in het maken van tactische keuzes. Komende zomer verhuis ik naar Nederland, waardoor ik komend jaar me fulltime kan gaan richten op de dames van Laren en de jeugd’.

Niet alleen gaat Darren Cheesman zich richten op de Dames van Laren. Ook de jeugd van Laren gaat profijt krijgen van het aantrekken van de nieuwe coach.
Niet alleen gaat Darren Cheesman zich richten op de Dames van Laren. Ook de jeugd van Laren gaat profijt krijgen van het aantrekken van de nieuwe coach.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

 

Reageer

Contact Us