Nieuwkomer Leclef moet bij de Belgische grens aantonen dat zij in Nederland traint | Hoofdklasse Hockey Nederland

Nieuwkomer Leclef moet bij de Belgische grens aantonen dat zij in Nederland traint

Een van de nieuwe gezichten komend jaar bij Oranje-Rood is Pauline Leclef. De Belgische komt over van hockeyclub Braxgata. Nadat de middenveldster vorig jaar mondeling al een akkoord had met coach Tina Bachmann, leek alles al in kannen en kruiken. Doordat Bachmann dit jaar bekend maakte te gaan vertrekken leek ook de transfer van Leclef niet door te gaan. Toch bleek de nieuwe coach Stefan Duyf ook geïnteresseerd en bood Leclef een contract aan voor twee jaar.

Voor de Belgische speelsters wordt de Livera Hoofdklasse steeds interessanter. Twee weken geleden sprak Hoofdklassehockey met Ambre Ballenghien. Ook zij liet toen weten graag in de toekomst in Nederland te willen spelen. De aankoop van Leclef was voor de dames van Oranje-Rood een van de eersten dit seizoen. Na Leclef volgden ook Floor Hoogers, Janneke van de Venne, Carmen Victoria, Kim Hendrix, Trijntje Beljaars en Sarah Sinck richting Eindhoven. Zie ook de transferpagina van Hoofdklassehockey. Oranje-Rood kwam dus met een lange lijst met nieuwe speelsters. Door het ‘verlies’ van sterspeelsters Laura Nunnink en Freeke Moes, lijkt het aantrekken van Leclef een logisch vervolg. Met 96 caps kan de Belgische, internationale hockey ervaring teruggeven. Hoofdklassehockey vroeg Leclef wat haar reden was om komend jaar in Nederland te gaan hockeyen: ‘Ik wilde eigenlijk altijd al in Nederland spelen. Afgelopen jaar had ik contact met Lisa Scheerlinck. Zij trainde afgelopen jaar een aantal keer mee met de Belgische selectie. Door haar werd ik enthousiast en uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat ik een contract heb getekend bij Oranje-Rood. Het gaat een druk jaar worden, want ook met het nationale team trainen wij normaal gesproken drie a vier keer per week. Toch heb ik veel zin in deze uitdaging’.

Passie voor het spel

Het gaat er komend jaar op lijken dat Oranje-Rood het moeilijk gaat krijgen om een plek bij de eerste vier teams af te dingen. Directe concurrenten SCHC, Den Bosch en Amsterdam hebben al flink in de buidel getast en ‘grote’ aankopen gedaan. Daarnaast lijkt het erop dat achtervolgers Kampong en Pinoké ook sterker zijn geworden. Toch is Leclef niet bang voor een lastig seizoen: ‘Ik heb op de eerste trainingen gemerkt dat het niveau niet tegen valt. Het tempo ligt hoog en mijn teamgenoten zijn super enthousiast. Ik zie hier veel passie voor het spel. Ik denk dat Oranje-Rood een aantal sterke speelsters erbij heeft gekregen en ben dus best positief. Daarom ben ik ook niet echt bang dat we dit jaar de weg naar beneden gaan zoeken’.

Veel trainingen

Waar de Belgische heren afgelopen jaar Europees kampioen in Antwerpen werden, blijkt ook dat de Belgische dames het goed doen. Ondanks het feit dat de Olympische Spelen niet werden behaald, laten de dames in de FIH Pro League goede resultaten zien. België staat op een vijfde plaats. Opvallend is dat zij daarvoor gemiddeld drie wedstrijden minder hebben gespeeld dan de concurrenten. Mocht de ploeg deze allemaal winnen, dan staat België op een gedeelde tweede plaats in het tussenklassement. ‘Bij Oranje-Rood gaan wij straks vier keer per week trainen. In België hebben we iets minder clubtrainingen dan dat jullie in Nederland hebben. Wij trainen daarentegen met de nationale ploeg wel drie a vier keer per week. We willen graag komend jaar goed presteren in de FIH Pro League en het EK Hockey wat in Nederland wordt georganiseerd. De coaches van België en Oranje-Rood zullen daarom nog wel even contact met elkaar moeten opnemen, want ik denk niet dat het haalbaar is dat ik straks 7/8 keer per week ga trainen. Daarnaast wil ik graag in Antwerpen blijven wonen, omdat ik hier mijn vrienden, familie, studie en appartement heb. Ik denk dat de combinatie met studie, veel trainen en een sociaal leven in Antwerpen haalbaar is, omdat ik zo erg gemotiveerd ben’, aldus Leclef.

België hield een punt over aan het openingsduel tegen Oranje op het EK hockey in Antwerpen.
België hield een punt over aan het openingsduel tegen Oranje op het EK hockey in Antwerpen. Foto: Roel Ubels

Reizen

De reis van Antwerpen richting Eindhoven duurt normaal gesproken ongeveer 50 minuten. ‘Op zich is de reisafstand niet het grote probleem. Echter kan het op de ring van Antwerpen tijdens de spits wel extreem druk zijn. Het zal moeten blijken of het realistisch is om heen en weer te reizen’, aldus Leclef. Toch lijkt de reisafstand op dit moment niet de grootste hobbel voor de 24-jarige Leclef. De wegen zijn nu erg rustig doordat veel mensen thuis blijven vanwege het Corona-virus. Leclef kan vrij snel richting Eindhoven reizen. De weg terug richting Antwerpen geeft echter iets meer problemen. Leclef legt uit: ‘Als ik Nederland in ga is er geen enkel probleem. Echter, als ik weer terug ga naar België, dan word ik vaak aangehouden bij de grens. Ik moet hier een brief van de club laten zien dat ik in Nederland aan het trainen ben. De Belgische grenswacht is vanwege het Corona-virus erg streng wie er het land in en uitgaan. Toch houd me dit niet tegen om minder vaak naar Eindhoven af te reizen. De komende weken zal ik tot de zomerstop een aantal keer per week op de Nederlandse velden te zien zijn om met de dames van Oranje-Rood te gaan trainen’.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

 

Comments (2)

  1. Leuk! Alleen wordT ik kan echt niet 😉

Reageer