Oliver Polkamp: 'Matig wat wij op de mat leggen' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Oliver Polkamp: ‘Matig wat wij op de mat leggen’

Rotterdam sneed zich zondag tegen Den Bosch lelijk in de eigen vingers. De ploeg verzuimde de 1-0 voorsprong uit te bouwen en kreeg in de slotfase de deksel op de neus. Austin Smith pushte twee keer raak uit een strafcorner waardoor Den Bosch met de overwinning huiswaarts keerde.

“Ik vond ons de eerste helft ook niet heel goed”, blikt Oliver Polkamp van Rotterdam terug op het duel. “We kwamen volgens mij een halve minuut voor rust op 1-0. Dat was eigenlijk helemaal niet verdiend. De eerste helft was matig.”

Nauwelijks gevaar

In het eerste kwart gebeurde er vrij weinig voor beide doelen. Er vielen geen kansen of strafcorners te noteren. Den Bosch kwam wel iets vaker op de vijandelijke helft dan Rotterdam, maar kon geen gevaar stichten voor het doel van Berend van Eldonk.

Na een korte pauze had Rotterdam wat meer aanvallende intenties. Een schot van Diede van Puffelen ging via een verdedigende stick naast en Milan van Baal kon de voorzet van Polkamp niet tippen. Vlak voor rust forceerde Rotterdam een strafcorner, nadat Den Bosch de bal slecht had weggewerkt. Jeroen Hertzberger liet doelman Maurits Visser vanaf de kop van de cirkel kansloos.

Kansen

“In de tweede helft waren we eigenlijk beter”, vervolgt Polkamp. “We hebben kansen genoeg gecreëerd, maar we maken ze niet. Ja, dan is het altijd gevaarlijk.”

In het derde kwart kregen de Rotterdammers goede kansen. Een tip-in van Van Baal werd door Visser gered. Even later stond de sluitpost ook op de goede plek bij een corner van Simon Egerton. Ook de rebound van Hidde Turkstra was een prooi voor Visser, die opgelucht adem kon halen toen een schot van Hertzberger voorlangs zeilde.

Austin Smith goudhaantje

In de slotfase van het duel sloeg Den Bosch keihard toe. Austin Smith maakte uit de eerste Bossche strafcorner de gelijkmaker om vervolgens vlak voor tijd, opnieuw uit een corner, de winnende binnen te pushen

“Den Bosch is natuurlijk ook gewoon een goede ploeg”, zegt Polkamp over de nederlaag. “Die blijven loeren op een kansje. En als wij ze dan niet maken. Het is heel cliché wat ik nu zeg, maar deze wedstrijd was het dus echt zo.”

Matig

Na vijf duels staat Rotterdam met negen punten op een vijfde plaats. Polkamp is duidelijk in zijn oordeel over de competitiestart van de Rotterdammers. “Ik ben wat negatiever van mezelf, maar ik vind het echt heel matig wat wij op de mat leggen elke keer, op vorige week na (3-2 winst op Amsterdam, red.), toen waren we erg goed. Maar de rest is eigenlijk heel erg matig. Ook vandaag weer. Je geeft de tegenstander te veel kansen om hier wat te halen. Dat is in andere jaren anders geweest.”

Zoekend naar een oorzaak denkt Polkamp dat het niet aan de krappe voorbereiding heeft gelegen, waarin de ploeg vanwege het EK pas laat kon beschikken over de internationals. “We hebben een hele goede voorbereiding gedraaid. Het is aan ons om het goed neer te zetten totdat de internationals terugkomen. Normaal zijn we daar heel goed in. Dit jaar laten we daar steken in vallen. We hebben op het moment problemen om nieuwe mensen in te passen. Dat moeten we zo snel mogelijk rechtzetten.”

Aanknopingspunten

Ondanks de nederlaag tegen Den Bosch zag Polkamp wel aanknopingspunten. “Je hebt natuurlijk wel gewoon kansen gecreëerd. Het kan wel gewoon twee kanten op. We hebben wel verloren, maar zijn hier niet weggespeeld door Den Bosch. Als wij de 2-0, 3-0 maken dan hebben we het nergens meer over. Dat laten we na en dan krijg je de deksel op de neus. Maar, zo slecht was het nu ook weer niet.”

Reageer