Oliver Polkamp: 'Voor ons zaak om op te staan en karakter te tonen' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Oliver Polkamp: ‘Voor ons zaak om op te staan en karakter te tonen’

Rotterdam dolf na het nemen van shoot-outs het onderspit tegen Kampong in de eerste wedstrijd van de best-of-three in de strijd om de landstitel. Oliver Polkamp mocht in de serie twee keer aanleggen. De eerste poging rondde hij meer dan fraai af. De tweede mislukte omdat keeper David Harte de bal van zijn stick plukte, waarna Bjorn Kellerman Kampong naar de overwinning schoot.

“Je bent eigenlijk helemaal klaar voor die ene shoot-out”, neemt Polkamp ons mee in de shoot-outserie. “Ik wist ook precies wat ik ging doen en dat lukte dan ook de eerste keer.”

Nadenken

“En dan moet je opeens nog een keer”, gaat Polkamp verder, “omdat het gelijk was. En het is sudden-death. Dan zit je toch even na te denken. Ik moet wel zeggen: hun keeper deed het erg goed. Onze ook trouwens. Het was voor het publiek een hele mooie shoot-outserie, alleen een verkeerd einde.”

Sloeg bij Polkamp na zijn eerste geslaagde poging de twijfel toe? “Je weet wel wat je gaat doen, maar je hebt ook te maken met een keeper. Die werkt helemaal niet mee. Ik wist wel wat ik ging doen, maar ik had het idee dat hij dat ook door had en toen ging het helemaal mis.”

1-1 na reguliere speeltijd

De shoot-outs waren noodzakelijk omdat na 70 minuten spelen de stand 1-1 op het bord stond. Na een eerste helft waarin weinig gebeurde voor beide doelen kwam Rotterdam in de slotfase op voorsprong door een doelpunt van Jeroen Hertzberger, maar Kampong maakte niet veel later gelijk via een rake strafcorner van Martijn Havenga.

“Ik denk sowieso dat play-offhockey zelden mooi hockey is”, zegt Polkamp over het duel. “Dat zag je in de eerste helft. Ik vond dat helemaal niks. En dan was het ook nog dertig graden. In dat opzicht zat het allemaal niet mee. Wij hebben twee corners gehad en een kansje. Zij hebben ook twee redelijke kansen gehad. Maar ik denk dat een gelijkspel helemaal niet gek is.”

Gemiste kans

Toch knaagt de nederlaag aan Polkamp. “Ik zie het eigenlijk als een grote gemiste kans. Je kan hier gelijk een tik uitdelen.”

Na twee dagen rust moeten de ploegen alweer aan de bak. Zaterdag wordt het tweede duel op Rotterdam afgewerkt. Kampong heeft nog één zege nodig om de landstitel te pakken. Rotterdam moet zaterdag winnen om een derde duel, dat ook op Rotterdam wordt gespeeld, af te dwingen.

Opstaan en karakter tonen

“Je speelt het hele jaar om het (deelname aan de play-offs, red.) te halen en dan wordt het in anderhalve week er doorheen geramd”, zegt Polkamp. “In dat opzicht is het jammer, maar het heeft ook wel weer wat moois. Voor ons is het nu zaak om op te staan en karakter te tonen.”

“Mijn oude coach zei: je kloten liggen nu op het hakblok”, gaat Polkamp verder. “Dat is nu het geval. Alles of niets. Ik denk dat het wel een mooie uitdaging voor ons is.”

Reageer