Ook Alexander Cox vindt dat Hoofdklasse op de schop moet

In navolging van bondscoach Max Caldas pleit ook Kampong-coach Alexander Cox, tevens assistent van Caldas, voor een kleinere Hoofdklasse.

Cox deed zijn uitspraken in het programma Namen en Rugnummers van RTV Utrecht, waarin werd gesproken over de ‘gespannen’ verhouding tussen het presteren op club- en internationaal niveau.

Acht, maximaal tien clubs

“Ik denk dat de afgelopen jaren de competitie in de weg zit en dat je het gewoon heel anders moet indelen. De competitie is nu te lang. We hebben nu twaalf teams. Ik denk dat je naar acht, maximaal tien clubs moet”, zegt Cox die vindt dat hierdoor een betere Hoofdklasse ontstaat.

“De competitie wordt beter, omdat er betere clubs overblijven. Je hebt een compactere competitie en je kan de play-offs groter maken. Dat zijn de wedstrijden waarin de kraan wordt opengedraaid en richting het internationale hockey gaat. Meer van dit soort wedstrijden, hoe beter het uiteindelijk is voor je internationals als ze internationaal willen spelen.”

Meer tijd nationale ploeg

Door een kleinere competitie is er meer ruimte voor Oranje. “Nu is het vaak dat trainen met de club tegelijkertijd gebeurt met trainen met de nationale ploeg. Als je dat loskoppelt van elkaar dan kan je het clubseizoen veel meer eisen en vervolgens heb je ook meer tijd voor de nationale ploeg.”