Ook Frédérique Malefason en Dana Luijkx stoppen met tophockey - Hoofdklasse Hockey Nederland
Frederique Malefason stopt met tophockey.

Ook Frédérique Malefason en Dana Luijkx stoppen met tophockey

Twee speelsters uit het Amsterdamse bos hebben vandaag laten weten een punt te zetten achter hun carrière. Aanvoerster Dana Luijkx en Frédérique Malefason gaan na jaren tophockey zich richten op een maatschappelijke carrière. 

Zowel het stoppen van Dana Luijkx als Frédérique Malefason gaat Pinoké komend jaar niet in de koude kleren zitten. Beide speelsters hebben een lange geschiedenis bij de club. Malefason maakte vandaag via haar Instagram account bekend te stoppen met de hockeysport: ‘Ik vind het eigenlijk heel erg om op deze manier te moeten stoppen. Het liefste had ik dit gedaan met vol besef en met mijn familie langs de lijn. Helaas lukt het gewoon niet meer om nog een seizoen te blijven spelen. Vanaf juni moet ik namelijk diensten gaan lopen, waardoor de combinatie met tophockey eigenlijk te moeilijk wordt’.

De club liet verder ook weten dat Pamela Raaff, Cecile Knuvers en Lizzy Ridder komend jaar niet meer voor het eerste gaan spelen.

Malefason was samen met Luijkx de afgelopen jaren een dragende kracht bij Pinoké.
Malefason was samen met Luijkx de afgelopen jaren een dragende kracht bij Pinoké. Foto: Hockeyfoto

Pinoké in de lift

Toch is het vertrek van beide speelsters wel opmerkelijk. De club doet het goed bij zowel de mannen als bij de vrouwen. Pinoké wordt bij de dames gezien als nieuwe play-offs kandidaat, nadat er bij Oranje-rood een grote leegloop is ontstaan. Afgelopen seizoen eindigde de ploeg op de vijfde plaats, de hoogste positie die de dames ooit hebben bereikt. ‘Ik merk ook dat er bij Pinoké meer rust is gecreëerd. Er worden gedegen aankopen gedaan met een ‘goede’ leeftijd. Vroeger merkte ik namelijk dat het vooral speelsters waren die hun carrière wilden afbouwen en wel hielden van een gezellige thé dansant. Hockey was niet altijd de belangrijkste prioriteit. Dit is nu niet meer zo’, aldus Malefason.

Malefason heeft een rijke hockeygeschiedenis. Voordat zij bij Pinoké aansloot, speelde zij ook nog vijf jaar voor Rotterdam en drie jaar voor Victoria. De afgelopen zes jaar speelde de verdedigster voor Pinoké. Malefason legt uit: ‘Mijn laatste wedstrijd was die tegen Kampong. Sterre Deetman scoorde in de laatste seconde het winnende doelpunt (zie hier nog een keer alle doelpunten van de laatste speelronde). Dit was een mooi moment’.

Frédérique Malefason bedankt nog eenmaal de scheidsrechters voordat zij haar stick aan de wilgen gaat hangen. Foto: Roel Ubels
Frédérique Malefason bedankt nog eenmaal de scheidsrechters voordat zij haar stick aan de wilgen gaat hangen. Foto: Roel Ubels

Een voetbalteam starten

Het lijkt een kleine kans te zijn dat Malefason nog terug gaat komen in de hockeysport. Niet alleen wil zij haar focus leggen op een maatschappelijke carrière, ook wil zij zich gaan richten op een nieuwe sport. Lachend legt ze uit: ‘Samen met Carlien Dirkse van den Heuvel willen wij een voetbalteam gaan oprichten. In een vijf tegen vijf competitie gaan we het dan opnemen tegen anderen. Ik denk daarom ook niet dat ik dus in een zwart gat ga vallen. Wel denk ik dat het mooi is geweest’.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

 

Reageer