Oppermachtig Oranje naar finale HWL

Niemand stopt de oranje machine van Sjoerd Marijne. In de halve finale van de Hockey World League werd donderdag Australië, toch niet de minste tegenstander, met 5-1 verslagen. Op het hoofdveld van KHC Dragons was Nederland weer oppermachtig.

Oranje Nederland Italie dames RU4205 Paumen
© Roel Ubels

Uit een prachtige strafcornervariant opende Carlien Dirkse van den Heuvel de score. Zij en Maartje Paumen kwamen inglijden op een inzet van Caia van Maasakker. Rachael Lynch was kansloos bij deze vijfde korte hoekslag van Oranje. Binnen de minuut viel de 2-0 van Paumen. Haar negende strafcornertreffer van het toernooi.

De derde doelpuntenmaker voor Oranje werd Ginella Zerbo. Kirstin Dwyer leek te denken alle tijd te hebben om de backhandvoorzet van Marloes Keetels aan te nemen voor haar eigen doel, maar de SCHC-spits kwam razendsnel voor haar verdediger om de bal binnen te tikken.

De Nederlandse hegemonie werd doorbroken door een Australisch doelpunt, vlak voor rust. Het doelpunt van Kathryn Slattery was mooi, ze lobde een rebound over Joyce Sombroek heen, maar het bleek er één voor de statistieken. In Q3 herpakte de regerend olympisch en wereldkampioen zich weer. Lidewij Welten schoot de 4-1 keihard binnen via de zijplank.

Willemijn Bos maakte ten slotte het kwintet vol. De Larense verdediger kwam in de cirkel na een onderschepping en stuurde een boogbal via een flats richting het Australische doel. Ook hier wist Lynch geen raad mee. Bos is door haar doelpunt de dertiende Nederlandse speelster die dit toernooi scoort.

Zaterdag speelt Oranje de finale. Tegenstander wordt Zuid-Korea, het land waar Nederland in de groepsfase de meeste moeite mee kende, of Nieuw-Zeeland.

Comments (10)

 1. Prima dat ze hebben gewonnen, maar de manier waarop ze 2 doelpunten gingen vieren. Respectloos en kinderachtig! Het is top hockey, geen peuterspeelzaal! Gelukkig sprak Sjoerd gelijk zijn ongenoegen erover uit. Dit kan echt niet!

 2. onbeschoft

  Met plaatsvervangende schaamte heb ik het roei incident bekeken .
  Hoe is het mogelijk dat de dames zich zo misdragen ! Zijn het topsportvrouwen of kijk ik naar een toernooi voor de Fjes?
  Zo respectloos naar de tegenstander toe, dat moet echt niet kunnen.
  Als welk ander land dan ook, in welke sport dan ook zich zo had misdragen naar ons als tegenstander, dan hadden we er allemaal schande van gesproken en terecht.
  Dit gedrag is de dames onwaardig.
  Waarom is er in dat team niemand die denkt dit moeten we niet doen? Dit is een slecht voorbeeld naar de jeugd toe. Hoe kunnen we onze jeugd sportiviteit en normen en waarden bij brengen als deze rolmodellen zich zo respectloos en arrogant gedraagt?
  Sjoerd heeft zijn excuses aangeboden aan het Aus team en dat moeten de dames ook doen.
  Laat de fih onze dames maar een fikse sanctie opleggen

 3. Die meiden hebben een fout gemaakt, volgens mij hebben ze er niet goed over nagedacht. Oké , niet meer doen.
  Wel mijn complimenten voor het geweldige spel. Deze meiden hebben echt goed gehockeyd – individueel maar vooral als team!
  Ik heb genoten, dank daarvoor!

 4. @onbeschoft

  Er zijn wel degelijk dames in het team geweest die zo hun twijfels hadden over dit toneelstukje, niet iedereen wilde er graag aan mee werken. Dat gaf Carlien Dirkse van den Heuvel althans aan in een kort interview met de NOS na de wedstrijd: “sommigen durfden in het begin nog niet helemaal”.
  En in datzelfde filmpje geeft zij aan in de finale met ‘iets nieuws’ te komen.
  Laten we maar hopen dat de dames daar vanaf zien…

 5. beetje dom

  ik ben benieuwd wie van de dames dit toneelstukje hebben verzonnen? en wie er op tegen waren?

  als je een statement af wilt geven aan de fih , doe dat dan op een andere manier

  gelukkig heeft Marijne ingegrepen en die gekkigheid in de kiem gesmoord.

 6. Het is gewoon leuk.. niets meer niets minder. De dames hebben 40sec de tijd. Vul het zelf in. Het heeft niets te maken met respectloos of onbeschoft zijn. Als een voetbal team het doet is het leuk? Als de dames het doen is het respectloos. Daarnaast als de coach van Australia het niet zouden hebben genoemd was het geen issue.
  Het is de dames manier om iets leuks in te brengen voor een regel die de FIH hebben zelf ingebracht met de 40 sec regel. Waarom, waarom moeten we altijd negatief zijn. Jaren lang hebben ze niet zoveel plezier uitgestraald. Dat is toch mooi! Goede spel, stralen ze plezier uit en FIH blij.

 7. Hoe kan je dit kinderachtige gedoe serieus leuk vinden? Het is leuk op het trainingsveld maar niet in een serieuze wedstrijd.
  Als vorig jaar de Australische mannen in de wk finale, onze mannen bij elk doelpunt zó hadden geprovoceerd , had je het dan nog steeds leuk grappig en geestig gevonden?
  Dit gedrag is onsportief , een slecht voorbeeld naar de jeugd toe en heeft niets met topsport te maken.

  Als alle teams hun eigen toneelstukje op zouden voeren is het mss nog grappig maar als verreweg beste team van de wereld moet je niet zo willen provoceren

 8. Lekkerjanken

  Er is bepaald dat de tijd stilgezet wordt na een doelpunt om dit te kunnen vieren. FIH heeft duidelijk aangegeven aan het begin van het toernooi dat ze het liefst zien dat hier ook gebruik van gemaakt wordt. Als je de nummer 2 van de wereld zo overklast is dat ook een reden tot feesten! Ongelooflijk dat dit als respectloos beschouwd wordt. Doe toch eens normaal

 9. Eens @lekkerjanken, FIH heeft de dames gevraagd iets leuks met deze 40sec te doen en als je de tweets en instagram van de FIH even bekijkt vinden deze de roeiboot geweldig. Dus aan wie ligt het nou? Misschien niet helemaal doordracht van de dames, maar goed excuses zijn aangeboden en ze doen het verder niet meer. Beetje jammer dat er mensen gaan zeuren dat ze respectloos zijn. Deze dames hebben alles al gewonnen en zijn altijd respectvol geweest naar de tegenstander. En kom op: beide hadden het doel, olympische kwalifcatie, al gehaald. Het was geen WK finale of iets. Je kunt er beter om lachen en vooruit kijken. Niet handig nee, maar om ze nou met dit ene incident kinderachtig of respectloos te noemen….. pfff.

 10. Sjoerd stond erom te lachen toen de dames dit toneelstuk tot 2 maal toe speelden, hij wist dat ze het zouden kunnen gaan doen.. Na afloop van de wedstrijd stond er direct een delegatie van de KNHB op het veld.. Volgens mij was er toen weinig meer te lachen en werd er ‘vriendelijk’ verzocht een en ander recht te zetten richting tegenstander en toeschouwers.
  Goed en snel ingegrepen door de KNHB dus, laat het een wijze les zijn voor de begeleiding en spelersgroep, dit is niet gepast, ook niet als je de beste van de wereld bent. Vind je het gek dat de meiden dan als arrogant worden aangezien…?

Reageer