Oranje dankzij Mozartstraat - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje dankzij Mozartstraat

Robbert Kemperman is tijdens de Hockey World League één van de smaakmakers van het Nederlands elftal. De linksmidden wordt zelfs genoemd als een potentiële opvolger van de net gestopte Teun de Nooijer.

Onder leiding van bondscoach Paul van Ass is de laatste twee jaar een nieuwe generatie hockeyers opgestaan. De gemiddelde leeftijd van het huidige team dat vanavond in de kwartfinale van de Hockey World League tegenover Frankrijk staat, bedraagt slechts 24 jaar. De 22-jarige Robbert Kemperman vormt één van de gezichten van die nieuwe generatie.

Dankzij zijn technisch vermogen, tactisch inzicht en snelle balbehandeling wordt de linksmidden vergeleken met Teun de Nooijer. De legendarische nummer veertien van het hockey is net gestopt en neemt zondag in Rotterdam tijdens een speciale wedstrijd tussen een wereldelftal en een team van ex-internationals officieel afscheid van het tophockey.

Het hockeytalent van Kemperman stroomt niet door zijn bloed. Zo laat zijn vader Rob weten dat hij zelf nooit hoog heeft gesport. Maar het leek hem wel leuk als zijn zoon op hockey ging. Om nader kennis te maken met de sport koos papa Kemperman op latere leeftijd zelf in Nijmegen bij Union voor het recreatieve trimhockey.

Zoon Robbert ging al op 3-jarige leeftijd met zijn vader en zijn oudere zus mee naar het hockeyveld en kon volgens de overlevering eerder hockeyen dan fietsen. „Met een heel klein stickje slaagde hij er toen al in om die harde bal makkelijk stoppen”, weet Rob Kemperman zich nog te herinneren over zijn zoon.

Volgens Kemperman senior is de basis van de sportieve loopbaan van zijn zoon gelegd in de Mozartstraat in Molenhoek, waar de huidige international opgroeide. „Hij hockeyde elke avond met vriendjes eindeloos op straat en kwam dan steeds na afloop met zo’n rode kop weer binnen. Ik had houten doeltjes gemaakt. Omdat de buren begonnen te klagen vanwege het voortdurende gebons van de ballen tegen de planken hebben we er kussens van onze tuinstoelen in gezet om het geluid te dempen.”

Robbert Kemperman hockeyde op straat met vriendjes die 2, 3 of zelfs 5 jaar ouder waren en zou mede door dat leeftijdsverschil zo’n goede leerschool hebben gehad. „En het was een heel onregelmatig straatje”, zegt vader Rob. „Dus dan moest je wel heel goed je best doen om die bal onder controle te houden.”

Vader Rob ging ook in de zomer buiten het seizoen alleen met zijn zoon naar Union toe om te hockeyen. „Dan nam ik broodjes, drinken en een zak met hockeyballen mee. Ik sloeg eindeloos ballen die hij dan met zijn backhand afmaakte op goal. En niet omdat het van mij moest hoor. Integendeel. Ik had het na zo’n 200 ballen wel gehad. Maar hij wilde altijd maar weer door.”

Kemperman was niet de enige uit de buurt die het ver schopte in het hockey. Zijn vriendjes Joost van de Vijfeijken en Luuk van de Rijt van Pinoké en Philip Thiadens van Den Bosch zijn eveneens actief in de hoofdklasse, terwijl zijn maatje in de jeugd van Union Sander de Wijn eveneens international werd. „Ze maakten elkaar sterker”, zegt vader Kemperman.

Niemand minder dan Teun de Nooijer zelf noemde Robbert Kemperman onlangs al zijn mogelijke opvolger. Desalniettemin weigerde het jonge talent om in Rotterdam tijdens de Hockey World League al met nummer veertien te spelen. „Dat leek me weinig respectvol naar Teun toe, omdat hij ook tijdens dit toernooi afscheid neemt”, zegt de potentiële opvolger zelf. „Maar misschien komt het er in de toekomst nog een keer van.”

Ook Van Ass ziet dat Kemperman over bijzondere kwaliteiten beschikt. Hoewel de bondscoach het talent anderhalf jaar geleden nog passeerde voor de Champions Trophy in Nieuw-Zeeland, omdat hij destijds niet fit genoeg zou zijn.

Een vergelijking met De Nooijer lijkt Van Ass ook wat overdreven te vinden. „Teun was een fantastische hockeyer en de nieuwe generatie is nog aan zijn hand geboren. Maar ieder mens is uniek en heeft zijn eigen DNA. Robbert Kemperman moet dan ook niet proberen om de nieuwe Teun te worden, maar de nieuwe Robbert Kemperman.”

Van Ass voegt er aan toe dat iedereen kan zien dat ‘Kempie’ goed kan hockeyen en Nederland nog veel plezier kan beleven aan het talent. Met dank aan de hobbelige Mozartstraat in Molenhoek.

Reageer