Oranje International Caia van Maasakker blikt vooruit op de Pro League wedstrijd tegen China - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje International Caia van Maasakker blikt vooruit op de Pro League wedstrijd tegen China

 

In voorbereiding op de Pro League wedstrijd komende woensdag Nederland – China die gespeeld gaat worden in Utrecht, spraken wij met Caia van Maasakker. Het strafcorner kanon van Nederland heeft 170 interlands en 49 doelpunten op haar naam staan. Met dit aantal doelpunten is zij na Lidewij Welten de meest scorende speelster van Nederland. Nederland staat na vijf gespeelde wedstrijden op de eerste plaats.

Afgelopen maanden speelde Caia van Maasakker samen met Oranje de eerste Pro League wedstrijden. Caia heeft samen met Eva de Goede, Margot van Geffen en Lidewij Welten de meeste interlands van het gehele team. Er is de keuze gemaakt dat er altijd iemand van dit viertal mee gaat bij de Pro League wedstrijden (lees ook: Margot van Geffen voelt zich fit en trekt de Oranjekar) ‘We hebben een groep van 32 speelsters. Elke wedstrijd wordt er een selectie gemaakt wie er mee doet. Omdat niet iedereen mee kan doen, is het belangrijk dat er een soort van consistentie is, hierdoor is er altijd iemand van ons die meedoet. Omdat nu iedereen wel aanwezig is geweest bij een Pro League wedstrijd, zijn de basis afspraken bekend’, vertelt van Maasakker.

Goede en minder sterke kanten aan de Pro League

De wedstrijden van de Pro League worden gespeeld over een periode van zes maanden. ‘Het leuke aan de deze wedstrijden is dat je bijvoorbeeld bij een uitwedstrijd een hele week met elkaar bent. Je beleeft de wedstrijd hierdoor op een hele andere manier, dan bijvoorbeeld een wedstrijd in de Livera Hoofdklasse. Ook al zien we elkaar bij SCHC (de club waar Caia van Maasakker speelt) heel vaak, de beleving is toch anders’, aldus van Maasakker.

In de uitwedstrijd speelde van Maasakker niet mee tegen China. ‘Bij de eerste vijf Pro League wedstrijden heeft Alyson Annan ervoor gekozen om een roulatieschema te maken. Zelf speelde ik mee de wedstrijden tegen Nieuw Zeeland, Australië, USA en Argentinië. Ik hoefde niet mee te reizen richting China’, vertelt van Maasakker.

 

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

Vooruitblik op de wedstrijd tegen China

China staat bekend om haar degelijke hockey. Het team maakte vooral furore toen zij de Olympische Spelen in 2008 in eigen land organiseerden. China behaalde toen de zilveren medaille. Van Maasakker legt uit: ‘Voor mij is China een goed georganiseerd team die erg verdedigend zal zijn. Ze zullen waarschijnlijk een systeem gaan spelen met een lage druk. Hierbij hopen ze met lange ballen de spitsen te bereiken. Wij zullen met ons team ons eigen spel moeten spelen. In de afgelopen wedstrijden bleek dit resultaat te geven. Door dominant te spelen, zullen we proberen het China zo lastig mogelijk te maken.’ De wedstrijd tegen China wordt gespeeld op Woensdag 10 april om 18.45 uur op hockeyclub Kampong.

Het voorbereidingsprogramma van de Nederlandse dames

Komende week staat voor alle Nederlandse internationals de Pro League centraal. Afgelopen maandag was nog een ‘rustdag’, want er werd niet getraind. Wel kwam iedereen op maandagavond samen. Hier zullen ook de speelsters aanwezig zijn die tegen de USA spelen. Het programma van de hele week wordt dan doorgenomen. Dinsdag is er een dubbele training en op woensdag de eerste wedstrijd tegen China. De dag voordat de wedstrijd tegen Amerika staat gepland, heeft het Nederlands team weer een trainingsdag.

Door: Hans Hofstra

Reageer