Oranje-international Jonas de Geus blikt vooruit op de Pro League wedstrijd tegen Spanje

 

Komende zaterdag spelen de Nederlandse mannen tegen Spanje. De eerste wedstrijd eindigde in 3-3 (Lees ook: Oranje geeft zegen uit handen). Nadat de heren in de uitwedstrijd een 1-3 voorsprong uit handen gaven, won Spanje ook de shoot-out serie. De Oranjehemden willen graag revanche nemen in eigen land en zullen samen met middenvelder Jonas de Geus er hard aan moeten trekken om de overwinning binnen te halen.

Op vrijdagochtend 15 februari sloeg het noodlot toe in de laatste seconden van de wedstrijd. Spanje deed het onmogelijke en kwam terug van een 0-3 achterstand. ‘We spelen tegen Spanje en tegen Argentinië een prima pot hockey. We zijn in het spel dominant en eigenlijk is er niets aan de hand. Omdat we voorkomen met 0-3 tegen Spanje, kiest de tegenstander ervoor om ‘alles of niets’ spelen. Dit doen ze door in het hele veld 1 op 1 te spelen en de lange bal te kiezen. Spanje staat er tevens om bekend om veel emoties in het spel te hebben. Wij behouden uiteindelijk niet de rust, en hierdoor raken we de voorsprong kwijt’, aldus de Geus.

Via een strafcorner van Serrahima maakte Spanje de late gelijkmaker. In de shoot-out serie misten Pruyser, Brinkman en Pieters. Onder andere door dit verlies, bungelt de ploeg van Max Caldas onderaan in de competitie. De Geus legt uit: ‘Er is bij ons geen paniek. Ik denk dat we met het team op de goede weg zijn. We spelen met verschillende formaties die allemaal goed genoeg zijn om op dit niveau te kunnen presteren. De keuzes die Max Caldas maakt zijn goed. Wij moeten nu met het team ervoor zorgen dat we de overwinning ook over de streep trekken’.

De omschakeling van hockeyclub Almere naar het Nederlands Elftal

Jonas de Geus is één van de achttien spelers die zaterdag meedoet tegen Spanje. Afgelopen weekend speelde hij nog mee met Almere tegen HGC. Almere kreeg een zware klap te voortduren door met 8-3 te verliezen. ‘We hebben met Almere de punten hard nodig om degradatie te ontlopen. We spelen goed, helaas vallen de resultaten soms nog wel tegen. Afgelopen week speelden we bijvoorbeeld tegen Rotterdam, waar we met 1-3 voor staan. Uiteindelijk verliezen we door persoonlijke fouten met 6-3’.

Het drukke programma van de Hoofdklasse en de Pro League wordt niet door elke coach als iets positiefs gezien. De clubs in de Hoofdklasse hebben te maken met een lastige voorbereiding. ‘Zelf vind ik de wedstrijden leuk om te spelen. Je komt overal ter wereld en er is redelijk veel publiek’, aldus de Geus. De Oranje speler heeft nu 52 interlands gespeeld en drie keer gescoord.

Nederland speelt op zaterdag in Rotterdam om 18.00 uur tegen Spanje. De voltallige selectie gaat zich de komende week focussen op Oranje. De clubs trainen dan wel door, maar dus zonder de Oranje-internationals. De Geus legt uit: ‘We hebben de hele week geen clubtrainingen. De focus ligt volledig op Oranje. Deze week hebben we op dinsdag getraind met de nationale selectie. Ook gaan we met de hele ploeg de wedstrijd van Spanje analyseren. Dit doen we later in de week door middel van het terugkijken van video’s in kleine groepjes. Door kritisch te kijken, hopen we beter voor de dag te komen’.

Door: Hans Hofstra

Reageer

Contact Us