Oranje pakt titel HWL3 in Brasschaat

Oranje heeft de Hockey World League in Brasschaat gewonnen. Tegen Zuid-Korea werd het, net als in de groepsfase, 2-1. Gelijk aan de wedstrijd in de poule bleken de Aziaten, de mondiale nummer negen, de lastigste opponent voor de formatie van Sjoerd Marijne.

Oranje Nederland Korea dames RU3297 Hoog
Ellen Hoog aan de bal tegen Zuid-Korea © Roel Ubels

Nederland had het moeilijk tegen Zuid-Korea. Gelijk aan de eerdere poulewedstrijd kwam Oranje moeilijk door de sterke defensie. Daarbij liep de strafcorner van Maartje Paumen niet lekker. Ondanks dit alles was Nederland in de eerste helft gevaarlijker dan de opponent en kreeg een aantal goede mogelijkheden.

Zuid-Korea bleef rustig en loeren op de kansen. Na rust ontstond er een merkwaardig moment. Arbiter Laurine Delforge gaf een strafcorner aan de Aziaten, waartegen Nederland in beroep ging. Uit de beelden werd niet duidelijk wat er gebeurd was, desalniettemin keurde de videoscheidsrechter de strafcorner goed en Oranje verloor het recht deze later nog een keer aan te vragen. De Koreanen maakten dankbaar gebruik van de strafcornergelegenheid. Bomi Kim tipte de inzet binnen.

De tijd begon te dringen voor Nederland om de achterstand weg te werken toen het vierde kwart begon. Een nieuwe strafcorner met Caia van Maasakker bracht lucht. De SCHC-verdediger pushte de bal op het doel met een inglijdende Paumen en Carlien Dirkse van den Heuvel. De laatste kreeg het doelpunt dat uit deze corner volgde op haar naam.

Met in het achterhoofd dat Korea de laatste twee wedstrijden won na shoot-outs zette Nederland op de valreep aan. Een aanvalsopzet belandde via Ellen Hoog bij Lidewij Welten, die een kenmerkende solo inzette. In de cirkel kreeg de meegerende Hoog de bal op haar stick. De wereldspeelster van het jaar 2014 passeerde Soo Ji Jang en kroonde zich tot matchwinnaar. Met nog enkele minuten op de klok was de wedstrijd beslist.

Nederland wint de halvefinaleronde van de Hockey World League in Brasschaat. Olympische kwalificatie werd na de kwartfinales reeds behaald. Lidewij Welten werd door de FIH verkozen als beste speelster van het toernooi. Xan de Waard kreeg de prijs voor grootste talent. Beste keeper was Sally Rutherford van Nieuw-Zeeland en de Australische Jodie Kenny werd topscorer met tien goals.

Reageer