Oranje-Rood gastheer nieuw format EHL in 2019

Vanwege de invoering van de Hockey Pro League zal de Euro Hockey League (EHL) volgend seizoen in een ander format worden afgewerkt. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Traditioneel worden de halve finales en finale met Pinksteren gespeeld, maar in 2019 is het de bedoeling dat rond Pasen in één week niet alleen de KO16, de KO8, maar ook de FINAL4 van het Europese clubtoernooi worden afgewerkt.

Overleven eerste ronde

Dit evenement zal worden georganiseerd door Oranje-Rood, mits de Eindhovense formatie de eerste ronde in oktober overleefd. De ploeg pakte afgelopen weekend het laatste EHL-ticket door Bloemendaal in een best-of-three te verslaan.

Comments (4)

 1. Floppieenteun

  Onbegrijpelijk dat de Nederlandse (top)clubs hiermee instemmen. De EHL wordt zo gedegradeerd tot een onbeduidend toernooi dat even in een korte week wordt afgewerkt. Ook de hoofdklasse wordt zeker niet beter van de Hockey Pro Leaque. Waarom het minst belangrijke toernooi, de Champions Trophy (prachtig toernooi overigens), zo groot maken. Je hebt immers al 3 veel belangrijkere toernooien. Naar mijn idee zou dit moeten gebeuren met de EK en/of WK. Waarom voor deze kampioenschappen geen betere (kwalificatie) opzet bedenken die past binnen het programma van de diverse competities? Daarnaast heb je dan nog de OS, het meest prestigieuze toernooi in het hockey. Lijkt me meer dan voldoende. En waarom geen ijzersterke hoofdklasse met 8 (top)clubs die een dubbel programma afwerken (28 wedstrijden, de nummer 1 is kampioen en speelt EHL, de nummers 2 t/m 5 spelen in de play-off’s voor de overige twee EHL tickets (thuisvoordeel, golden goal, twee keer 7,5 minuten verlenging en strafballen)? In de hoofdklasse horen naar mijn idee de grootste Nederlandse talenten en Nederlands elftal spelers wekelijks een topwedstrijd te spelen. Dat is pas goed voor het Nederlandse hockey.

 2. Hoofdklasser

  Ik denk dat de spelers zelf ook wel weekend willen hebben,
  Anders zijn ze die dubbel weekenden naast werk studie ook nog eens alleen maar met hockey bezig….
  Play offs juist leuk word er tenminste gevochten voor top plek 4, anders is het meteen klaar, maar misschien voor Bloemendaal wel handig laatste paar jaren niets in de play offs met zo een team…

 3. @Floppieenteun, Inderdaad onbegrijpelijk. Dat de Nederlandse topclubs en de Spaanse, Duitse, Engelse en Belgische topclubs en ook nog eens de EHF ermee akkoord gaan! Dit zijn ook de enige landen die een serieuze competitie hebben. De gedachte van de Pro League is op zich wel okay. Het hele seizoen door aantrekkelijke tophockeywedstrijden die uitgezonden kunnen worden. Er kan dan geld verdiend worden en nog belangrijker: het wordt breed gehouden en hopelijk slaat het hockey aan in andere landen waardoor de Olympische status wordt behouden.
  Dat de internationals die in de Nederlandse, Duitse, Belgische en Spaanse competitie spelen zo dadelijk allemaal ‘op’ zijn, is een bijkomstigheid. En inderdaad de Pro League gaat natuurlijk nooit het prestige van de OS of de WK halen, misschien zelfs niet een EK.
  De KNHB is hartstikke bang dat ze de boot missen als ze niet meedoen aan de Pro League. Volgens mij als ze een blok vormen met een paar landen zoals Duitsland, Belgie, Engeland en Spanje dan ziet het er allemaal anders uit.
  De EHL gaat langzaamaan terug naar de oude format, met Pinksteren 4 dagen wedstrijden spelen. We noemen het gewoon ook weer Europa Cup 1.
  Sja en die ijzersterke Hoofdklasse met 8 clubs. Er zijn al veel discussies over diverse formats gevoerd tussen Hoofdklasseclubs en KNHB. Bijna elke discussie loopt stuk op: minder wedstrijden = minder baromzet. En als er minder clubs in de Hoofdklasse komen bijvoorbeeld 8, dan zijn er natuurlijk altijd 4 tegen bij de mannen en 4 tegen bij de vrouwen. Naast de clubs in de klasse eronder die de weg naar de Hoofdklasse nog langer zien worden. Ik vind het voorstel mooi: 8 teams, 28 wedstrijden plus eventueel 3 playoff wedstrijden. Tov nu 12 teams, 22 plus eventueel 6. Is wel veel, dat zou nu ook lastig in het huidige programma passen.
  Maar goed je kan het ook anders zien. De KNHB moet met zijn vuist op tafel slaan richting FIH en EHF en de Hoofdklasseclubs. Een nieuwe format in de Hoofdklasse en weigeren om deel te nemen aan de Pro League.

 4. Floppieenteun

  @hmmm, sterk verhaal. Met veel plezier gelezen. Vind de gedachte van de Pro League ook wel okay. Alleen niet naast een competitie, EK, WK en OS. Naar mijn idee op de lange termijn niet haalbaar zonder dat dit ten koste gaat van vooral de competitie (lees hoofdklasse). Zie dan een soort tweedeling ontstaan. Aan de ene kant internationals die alleen in een (opgewaardeerde) Pro league (en eventueel EK, WK en OS) spelen en aan de andere kant clubspelers die in (een gedevalueerde) hoofklasse spelen). Dat hockey meer moet aanslaan in andere landen en dat de olympische status behouden moet blijven begrijp ik ook. Enorm belangrijk. Alleen hoeft het Nederlandse hockey, om die doelstelling te halen, daar niet minder van te worden. We willen immers als Nederland ook prijzen (blijven) winnen. Geloof ook niet dat de Pro Leaque daar serieus aan gaat bijdragen (te duur en te weinig belangstelling (toeschouwers en tv)). Denk verder dat een hoofdklasse met 8 clubs die een dubbel programma afwerken prima te doen is. De winterstop duurt nu veel te lang. Kan prima een aantal weken minder zijn, net als de zomerstop. En volgens mij trekt een hoofdklasse met 8 clubs (met minimaal 3 topwedstrijden per week) uiteindelijk wekelijks meer toeschouwers (lees meer baromzet). Ook is zo’n hoofdklasse veel interessanter voor sponsors (naast de extra aandacht van tv).

Reageer

Contact Us