Oranje slaat een flater en grijpt weer naast een titel - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje slaat een flater en grijpt weer naast een titel

 

Oranje heeft zichzelf geen dienst bewezen en verloor gisteravond van Spanje in de halve finale. In het duel waarin Oranje niet scherp en onzorgvuldig leek, kwam de ploeg van Caldas met 4 – 0 achter. In het laatste kwart kon Oranje iets terug doen, waardoor de eindscore uiteindelijk op 4 – 3 bleef staan. 

Dat Oranje een slechte generale repetitie in het voorjaar beleefde, was voor velen al een feit. Met vaak passieloos, traag en niet inspirerend spel kwam de ploeg afgelopen jaar in de FIH Pro League niet verder dan een bronzen medaille. Vraagtekens werden afgelopen zomer dan ook gesteld of de ploeg van Caldas wel goed genoeg zou zijn voor de wereldtop.

Het EK Hockey leek een nieuwe kans te worden voor Oranje. In de groepsfase werden twee gemakkelijke overwinningen geboekt tegen Schotland en Ierland. Ook tegen Duitsland was de ploeg van Caldas beduidend de betere. Met negen punten uit drie wedstrijden, was Oranje klaar voor de halve finale.

20190822_200343
Spanje viert feest nadat zij de finale halen ten koste van Nederland. Foto: Roel Ubels

Toch ging het weer mis tegen Spanje. Al in de tweede minuut was het topscorer Quemada die de score mocht openen. In het eerste kwart was Spanje met 63% balbezit ook beduidend de betere ploeg. In het tweede kwart werd deze score uitgebreid, waardoor Nederland met een 2 – 0 achterstand de rust in ging. Dit was niet geheel onverdiend, want kijkend naar het gehele wedstrijdbeeld, was er maar één ploeg die dicteerde.

Nederland leek ook na rust niet wakker te zijn en Spanje bleef de wedstrijd dicteren. In de 34ste minuut was het weer raak en was het Romeu die de 3 – 0 op het scorebord mocht zetten. Nadat ook de 4 – 0 door Sanchez werd gescoord, werd de ploeg van Caldas wakker. Routinier Billy Bakker tikte de 4 – 1 binnen, waarna er een sprankje hoop voor Oranje bleef bestaan. Uiteindelijk mocht Oranje 10 keer aanleggen voor een corner. Pas in de laatste minuut was het Janssen die de 4 – 2 en de 4 – 3 kon binnen slepen. Nederland verliest van Spanje en mag zich in de troostfinale op gaan maken tegen een onderonsje met Duitsland.

Door het verlies van Oranje wordt er naast een direct Olympisch ticket gegrepen. De ploeg speelt dit najaar twee kwalificatie wedstrijden om volgend jaar toch nog in Tokyo te mogen spelen.

Reageer