Oranje verslaat Spanje en boekt eerste Pro League-zege dankzij strafcornerkanon Janssen - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje verslaat Spanje en boekt eerste Pro League-zege dankzij strafcornerkanon Janssen

 

De Oranjeheren hebben zich in Spanje hersteld van de zeperd in India, waar het slechts een punt overhield aan twee duels. In Valencia won de ploeg moeizaam het eerste duel van het Spaanse tweeluik met 3-4, waarmee de heren inmiddels op vier punten staan uit drie duels. Jip Janssen was met drie rake strafcorners de gevierde man. 

De Nederlandse ploeg wist voorafgaand aan de wedstrijd dat het een stuk beter voor de dag moest komen dan in Bhubaneswar, wilde het vandaag een resultaat boeken in Spanje. Na de afslag klapte Nederland er dan ook direct volop waarmee de intenties van Oranje zichtbaar werden. Na twee minuten te spelen leverde dit gelijk een strafcorner op na een sticktackle op Thijs van Dam, een cadeautje dat Jip Janssen maar al te graag uitpakte. Een harde sleep liet Mario Garin kansloos en Oranje kwam vroeg op voorsprong. Lang kon er niet van worden genoten, want drie minuten later was het raak aan de andere kant: ook de eerste Spaanse corner ging er in, de treffer kwam op naam van Josep Romeu. Er volgde een fase waarin het spel in hoog tempo op een neer golfde, maar tot grote kansen leed het niet, totdat Jonas de Geus in de laatste minuut van het eerste kwart Oranje alsnog op voorsprong bracht. Een fraaie actie en een prima schot met zijn forehand waren Garin te machtig. Spanje reageerde direct en Oranje moest nog vrezen voor een nieuwe snelle gelijkmaker, maar die bleef uit.

Ook in het tweede kwart lag het tempo direct hoog. De eerste kans kwam op naam van Galema, maar zijn backhand in de achttiende minuut stuitte op Garin. Opnieuw was de counter die volgde gevaarlijk, maar Pirmin Blaak bracht redding op de poging van Alejandro de Frutos na geklungel van Joep de Mol. Ook na de treffer ging het spel in een gigantische versnelling door aan beide kanten, wat voor beide ploegen tot kleine kansjes leidde. De Spanjaarden waren het gevaarlijkst via Marc Miralles, maar Lars Balk verdedigde prima. Aan de andere zijde volgde een scrimmage voor de goal van Garin, maar de poging van Balk ging net voorlangs. Er werd niet meer gescoord in het tweede kwart mede omdat Oranje erg geconcentreerd speelde.

Na de rust speelde Oranje de bal beheerst rond, waaruit een hoge bal volgde op Bjorn Kellerman die met een mooie actie al snel een strafcorner kreeg toegekend. Janssen mocht opnieuw aanleggen, maar zijn poging ging hoog over. Een nieuwe corner volgde snel, maar dit keer schakelde Spanje de videoref in. De Spanjaarden meende dat de bolle kant gebruikt was, maar dit was niet te zien op beeld. Toch besloot de videoref dat Spanje mocht uitslaan, waarschijnlijk omdat de verbinding met de videoref niet goed was. Na een rommelige fase werd opnieuw de videoref ingeschakeld door de Spanjaarden, dit maal met het doel om zelf een corner toegekend te krijgen. Verga bleek inderdaad in de fout te zijn gegaan en een corner volgde. Romeu mocht aanleggen en schoot recht door het midden tussen de legguards van Blaak door: 2-2. Waar Oranje in de eerste helft nog geconcentreerd speelde, werd het langzaamaan steeds slordiger. Toch werd op slag van rust Oranje nog een keer in stelling gebracht: een hard backhandschot van van Dam werd prima gepakt door Garin. De rebound van Billy Bakker ging over.

In het vierde en laatste kwart ging Oranje met een man meer naarstig op zoek naar de voorsprong en werd er volop druk gezet. De eerste grote Oranje aanval leidde tot een strafcorner, maar de Spanjaarden zagen shoot en schakelden de videoref opnieuw in, ditmaal tevergeefs. Wederom mocht Janssen aanleggen en de bal vloog kiezelhard langs Garin na een geweldige push van de speler van Kampong. De treffer van Janssen bleek een bevrijdende werking te hebben, want slechts twee minuten later kreeg Nederland weer een corner toegekend waarna Janssen wederom genadeloos uithaalde: 2-4.  In de tien minuten die volgden gaf Spanje zich niet gewonnen. Na twee corners vloog de derde er hard in via Romeu en kwam de spanning weer terug in de wedstrijd, maar Oranje hield stand en sleepte daarmee de eerste Pro League-zege van het seizoen in de wacht.

Reageer