Oranjedames pakken zes punten in FIH Pro League met ruime zege op Verenigde Staten - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranjedames pakken zes punten in FIH Pro League met ruime zege op Verenigde Staten

Het Nederlands dameselftal heeft goede zaken in de FIH Pro League gedaan door in Chapel Hill met gemak af te rekenen met de Verenigde Staten (0-9). Omdat de eerdere ontmoeting die voor vrijdag op het programma was afgelast, telden de punten vandaag dubbel de dames nu op 12 punten staan uit 4 duels.

Voor aanvang van de wedstrijd was er een mooi moment, toen in een minuut stilte de plotseling overleden teammanager van de Verenigde Staten werd herdacht: Larry Amar overleed afgelopen dinsdag op 47-jarige leeftijd. Na de afslag hadden de Amerikanen aan het begin meer de bal, maar tot kansen leed het niet. Na drie minuten was kreeg Oranje wel de eerste kans van de wedstrijd, toen Felice Albers op aangeven van Frédérique Matla werd vrijgespeeld, maar haar schot ging hoog over. Kort daarna was het wel raak: een mooie combinatie tussen Xan de Waard en Matla werd afgerond door Albers die de bal binnengleed. Een rommelige fase volgde met weinig kansen tot gevolg. Matla kon de score verdubbelen, maar schoot met haar backhand over.

Vervolgens werd in het tweede kwart direct de druk opgevoerd door Oranje, wat al snel resulteerde in een prima mogelijkheid voor Lidewij Welten. Na een mooie combinatie met Matla schoot de speelster van Den Bosch naast het doel van de Amerikaanse goalie. Nederland bleef vlot combineren en uiteindelijk leed dat tot de 2-0: ditmaal was Matla trefzeker na een goede voorzet van Albers. Voor rust vielen er geen treffers meer, maar Oranje behield de controle en kwam geen moment meer in gevaar en een strafcorner van Stam werd nog mooi gepakt door de prima keepende Kealsie Robles.

Na rust behield Oranje de controle en ging het geduldig op zoek naar een derde treffer. Uit het niets leek deze er dan ook te komen toen Laurien Leurink vanaf de kopcirkel een droge knal achter Robles wist te werken, maar na het inschakelen van de videoref bleek dat de bal geen vijf meter had gerold. Oranje behield een tijd lang balbezit, waarna ook van Geffen een keer mocht uithalen, maar stuitte op Robles. Kort daarna was het wel raak via Welten, die van dichtbij snoeihard uithaalde in de hoek: 0-3. Sarri Veenendaal kreeg vervolgens weer eens wat te doen, maar ze pakte twee corners van de Amerikanen in een minuut tijd. Aan de andere kant was het wel raak, waar Albers opnieuw scoorde na een uithaal met haar backhand.
Met nog 15 minuten te gaan en een 0-4 stand was de wedstrijd wel gespeeld, maar Oranje bleef aanzetten. De videoref werd ingeschakeld door Welten na een vermeende overtreding, waarna Matla de toegekende strafcorner niet wist om te zetten in een treffer. Een tweetal corners volgde en na driemaal was het scheepsrecht: Welten tekende na een variant van Matla voor de 0-5. De corner die volgde ging er ook in, na opnieuw een variant van Matla tekende Albers voor haar derde treffer van de wedstrijd. Twee minuten later viel er opnieuw een corner in, dit maal was het Welten die ook voor de derde maal op het scorebord verscheen. Oranje speelde Amerika in het laatste kwart helemaal zoek en een minuut later verscheen ook Zerbo nog op het scorebord, waarna Maria Verschoor ook nog een duit in het zakje deed en de eindstand op 0-9 bepaalde.

Comments (1)

  1. Beste hkh redactie,

    niks over het EK zaal dit jaar?
    Jammer.

Reageer