Round-up HWL (H): Oranjeheren kansloos tegen België

De Oranjeheren hebben de poulefase van de Hockey World League Final met een nederlaag afgesloten. In Bhubaneswar werd dinsdag met 3-0 verloren van België. Het is voor het eerst in de historie dat Nederland in de poulefase van een titeltoernooi geen enkele overwinning weet te boeken. Eerder op de dag was Spanje met 2-1 te sterk voor Argentinië.

België-Nederland 3-0

België kon de groepswinst na twee overwinningen nauwelijks meer ontgaan. Nederland was net als de Belgen al zeker van de kwartfinales, maar één punt uit twee duels was een magere oogst hoewel de ploeg tegen Argentinië (1-1) al beter speelde dan tegen Spanje (2-3).

Oranje kon tegen België weer een beroep doen op Thijs van Dam. De speler van Rotterdam miste het duel met Argentinië vanwege maag- en darmklachten. Mink van der Weerden en Pirmin Blaak waren nog niet fit voor de herhaling van de EK-finale.

Van der Weerden en Blaak afwezig

Van der Weerden kampt nog steeds met een enkelblessure die hij opliep tijdens de warming-up van de openingswedstrijd tegen Spanje en Blaak, die wel speelde tegen Spanje maar niet tegen Argentinië, wordt nog steeds geplaagd door maag- en darmklachten.

In het eerste kwart kreeg Nederland de eerste strafcorner van het duel, maar de push van Martijn Havenga ging naast het Belgische doel. Oranje was nauwelijks gevaarlijk in dat eerste kwartier in tegenstelling tot België dat veelvuldig in de Nederlandse cirkel te vinden was.

België op voorsprong

Doelman Sam van der Ven moest een aantal keer in actie komen bij inzetten van Tom Boon en Sébastien Dockier. De HGC-doelman was in het tweede kwart kansloos op de strafcorner van Loïck Luypaert.

Het was een terecht voorsprong voor de Belgen. Er was sprake van eenrichtingsverkeer in de eerste twee kwarten. Nederland kwam amper op de vijandelijke helft. Een afgeslagen Belgische corner leidde een tegenaanval in , maar in kansrijke positie speelde Bjorn Kellerman de bal achter Thierry Brinkman over de achterlijn. Een tweede corner werd door de Belgische uitloper onschadelijk gemaakt.

Opnieuw Luypaert

In de slotminuut voor rust vergrootte België de voorsprong. Opnieuw was Luypaert succesvol vanaf de kop van de cirkel. Zijn zesde treffer van het toernooi. Daarvoor had met Amaury Keusters al tot twee keer toe de 2-0 op de stick gehad. Hij mikte beide keren echter ver naast het doel van Van der Ven.

Na rust sloeg België andermaal toe uit een strafcorner. Dit keer was de inzet van Tom Boon de Nederlandse defensie te machtig: 3-0. Het wedstrijdbeeld veranderde niet. België had het meeste balbezit en dook gevaarlijk op in de Nederlandse cirkel. Van der Ven voorkwam een vierde Belgische treffer door een inzet van Manu Stockbroekx te pareren.

Nederlandse treffer afgekeurd

Nederland leek vervolgens een doelpunt te maken. De treffer van Havenga uit de strafcorner werd geannuleerd, omdat de bal na het aangeven niet buiten de cirkel was geweest.

België ging onverstoorbaar verder en de negende strafcorner leidde na een sticktackle van De Mol tot een strafbal. Luypaert ging achter de bal staan, maar schoof de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Oranje laatste in poule

De 3-0 nederlaag betekent dat Nederland als vierde en laatste eindigt in de poule met slechts één punt uit drie wedstrijden. Hierdoor treffen de Oranjeheren in de kwartfinales Duitsland, dat zich in de andere poule tot groepswinnaar kroonde. België gaat het opnemen tegen India.

19.Loïck Luypaert 1-0 (sc)
30.Loïck Luypaert 2-0 (sc)
32.Tom Boon 3-0 (sc)

Opstelling Nederland: Tristan Algera, Billy Bakker, Seve van Ass, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Martijn Havenga, Bjorn Kellerman, Sam van der Ven (K), Joep de Mol, Thierry Brinkman
Wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Valentin Verga, Mirco Pruyser, Floris Wortelboer

Argentinië-Spanje 1-2

Eerder op de dag leed ook olympisch kampioen Argentinië de tweede nederlaag in drie wedstrijden.De Argentijnen kwamen in het tweede kwart op voorsprong door een doelpunt van Matias Paredes, maar zagen in de slotfase Spanje alsnog met de drie punten aan het haal gaan. Tien minuten voor tijd maakte Pau Quemada uit een strafcorner gelijk, waarna Josep Romeu zijn zenuwen in bedwang hield en de toegekende strafbal benutte en zodoende Spanje naar de overwinning schoot.

21.Matias Peredes 1-0
50.Pau Quemada 1-1 (sc)
58.Josep Romeu 1-2 (sb)

Eindstand:
1.België 3-9 +9
2.Spanje 3-6 -3
3.Argentinië 3-1 -2
4.Nederland 3-1 -4

Reageer

Contact Us