Oude maten tegenover elkaar - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oude maten tegenover elkaar

Ze speelden vroeger samen bij Den Bosch en woonden zelfs een jaar bij elkaar in huis. Nu staan de hockeyers Bas Campbell van Rotterdam en Bob de Voogd van Oranje Zwart tegenover elkaar in de finale om de landstitel.

Bas Campbell19 - Bob de Voogd

Het kan verkeren. De 24-jarige Bob de Voogd en de één jaar oudere Bas Campbell vochten vorig seizoen met respectievelijk Oranje Zwart en Den Bosch tegen degradatie. Morgen staan de twee hockeyers tijdens de eerste wedstrijd van de best-of-three-serie tegenover elkaar in de finale om het landskampioenschap.

Aanvaller Campbell verruilde Den Bosch voor Rotterdam om de strijd tegen degradatie te ontlopen. „Ik had het gehad om jaar in, jaar uit maar om handhaving te hockeyen. Bij Rotterdam word ik ook op de trainingen veel meer uitgedaagd. We hebben een brede selectie en als je op de training niet vol mee doet, sta je er zondag naast. Bij Den Bosch wist je van tevoren al dat je speelde.”

De Voogd denkt dat Oranje Zwart heel veel geleerd heeft van de strijd tegen degradatie van vorig seizoen. „Mentaal zijn we er veel sterker door geworden. We zaten met veel blessures en hebben geleerd hoe je daar mee om moet gaan. Ook hebben jonge spelers veel meer ervaring opgedaan omdat ze door die blessures veel meer speeltijd kregen. Daar plukken we nu de vruchten van.”

De aanvallende middenvelder van Oranje Zwart en het Nederlands elftal dacht er vorig seizoen niet aan om vanwege de mindere resultaten naar een andere club te gaan. „Zo slecht ging het nou ook weer niet. We verloren veel wedstrijden ongelukkig en de sfeer was ook helemaal niet negatief. Het is niet voor niets dat we uiteindelijk toch nog zesde zijn geworden.”

Dat neemt niet weg dat Oranje Zwart dit seizoen veel beter speelt. Dat komt onder meer door de komst van Robert van der Horst die nota bene Rotterdam verruilde voor de Eindhovense formatie. „Hij is heel erg positief en één van de beste spelers ter wereld”, zegt de Voogd over zijn aanvoerder. „Robert heeft de stemming en energie die we met het Nederlands elftal hadden tijdens de Olympische Spelen in Londen, meegenomen naar Oranje Zwart. Dat slaat heel erg goed aan bij ons team.”

Wat Van der Horst betekent voor Oranje Zwart is Jeroen Hertzberger voor Rotterdam. De aanvoerder van de formatie uit de havenstad werd met 27 doelpunten topscorer van de hoofdklasse. „Hij is een heel duidelijke leider”, zegt Campbell over zijn captain. „Hij is topfit, snel en dwingend. Door zijn status krijgt hij alle ballen. Ondertussen scoort hij heel makkelijk en door zijn prestaties wordt er in de kleedkamer heel goed naar hem geluisterd.”

Ook de coaches van Rotterdam en Oranje Zwart hebben hun aandeel in het succes. Reinoud Wolff kan volgens Campbell heel goed een team smeden. „Hij behandelt iedereen gelijk en daarom ga je voor hem door het vuur. Zelfs als je er naast staat, kan hij dat goed uitleggen. En als je vervolgens tijdens de training er weer vol voor gaat, word je er voor beloond.”

Volgens De Voogd zit de kracht van zijn coach Michel van den Heuvel vooral in zijn oog voor detail. „Hij is heel perfectionistisch en zet alles duidelijk en strak neer. Alles moet kloppen. Die aanpak werkt goed bij ons team.”

De Voogd is inmiddels een vaste waarde in het Nederlands elftal en veroverde afgelopen zomer met Oranje onder leiding van bondscoach Paul van Ass zilver in Londen. „Dankzij de Olympische Spelen heb ik geleerd om me niets meer aan te trekken van randzaken. Zo ben ik in het veld veel rustiger en veel minder met scheidsrechters bezig dan in het verleden. En Paul van Ass heeft mij geleerd dat mijn kop vrij moet zijn tijdens het hockeyen. Ik moet niet te veel denken, op mezelf vertrouwen en met vrijheid spelen.”

Campbell doorliep de Nederlandse jeugdselecties, maar slaagde er vervolgens niet in om een vaste waarde te worden in Oranje. „En als ik eerlijk ben, zie ik dat ook niet meer gebeuren. Ik ben bijna 26 en dit seizoen bij Rotterdam ook niet extreem opgevallen. Ik denk dat ik rond mijn 22e, 23e niet altijd even goed voor mijn sport heb geleefd en het daardoor heb laten lopen. Maar dat is geen ramp hoor. Ik heb het nu prima naar mijn zin bij Rotterdam.”

Zeker omdat Campbell in zijn allereerste seizoen in de havenstad zo maar landskampioen zou kunnen worden. Na de eerste wedstrijd in Rotterdam volgt zondag het tweede duel in Eindhoven. En morgen over een week staat wederom bij Oranje Zwart eventueel de beslissende derde ontmoeting op het programma. In de competitie speelden de twee beste clubs van de hoofdklasse twee keer gelijk tegen elkaar.

„Ik denk dat wij kampioen worden, omdat de honger naar een titel zo groot is bij Rotterdam”, zegt Campbell. „Rotterdam staat al zeven jaar achter elkaar in de play-offs en draait goed mee in de Euro Hockey League. Maar ze pakten nog nooit een prijs. Het wordt tijd voor de titel.”

De Voogd denkt daar uiteraard anders over. „Wij hebben net iets meer kwaliteit en als team zijn we heel erg verbonden met de rest van de club. We hebben een fantastisch publiek en ik denk dat dat net die extra steun en drive kan geven om kampioen te worden.”

 

Comments (5)

  1. Peter Jan van Spaandonk

    Bas Campbell is een grote. Is bij iedere club een toegevoegde waarde. Een eer om mee te spelen lijkt mij.

  2. @peter Jan, stel je niet aan, leuke clubspeler inderdaad maar niks byzonders

  3. @ jaap . volgens mij zegt hij dat zelf ook

  4. marc van spaandonk

    Bas is een grote, eer om 3 weken met hem gehockeyd te hebben

  5. Jeetje die van Spaandonkjes slaan behoorlijk door.

Reageer