Paul Melkert: ‘Seizoen met een beetje oké-gevoel afsluiten’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Paul Melkert: ‘Seizoen met een beetje oké-gevoel afsluiten’

Rotterdam sloot zondag in Bloemendaal het seizoen alsnog met een glimlach af. De bronzen medaille tijdens de FINAL4 van de EHL was een pleister op de wonde in een jaar waarin de vice-kampioen van Nederland er niet in was geslaagd om zich te plaatsen voor de play-offs om de landstitel.

“Het is vrij teleurstellend geweest dit seizoen, dat geven wij allemaal eerlijk toe. De eerste helft van het seizoen was gewoon een dikke 5. In de tweede helft hebben we het eigenlijk hartstikke goed gedaan tot de alles-of-niets-wedstrijd tegen Kampong”, zegt Paul Melkert. “Laten we er een 6+ van maken met deze bronzen plak. Die wilden we nog wel winnen om nog enigszins met een beetje oké-gevoel dit allemaal af te sluiten.”

Domper in halve finales

Na een teleurstellend seizoen in de Hoofdklasse werkte de ploeg drie weken toe naar de FINAL4 van de EHL. De Rotterdamse ploeg, die de Europese hoofdprijs nog nooit won, kreeg zaterdag andermaal een domper te verwerken. In de halve finales werd met 6-0 verloren van Bloemendaal.

“In de counter is Bloemendaal ijzersterk en scoren zij drie doelpunten. Als wij wel overwicht hadden, en dat hadden we zeker, onder andere na rust, dan kregen we de bal niet echt goed op de goal. En dat had meer me onszelf te maken dan met hoe goed Bloemendaal aan het verdedigen was. Daar baalden we ontzettend van”, zegt Melkert.

Opladen voor strijd om brons

Er restte Rotterdam niets anders dan het strijd om brons. Aan het nut van zo’n wedstrijd wordt nogal eens getwijfeld. Zo zag Oliver Polkamp niets in het spelen om plaats drie en dat werd hem aangerekend door coach Albert Kees Manenschijn, die de verdediger disciplinair schorste en Polkamp niet in de wedstrijdselectie opnam.

“Het is altijd lastig om je op te laden voor de derde en vierde plek, maar de knop moest om. Dat hebben we gedaan. Uiteindelijk blijf je wel topsporter. Een derde plek kun je winnen, vind ik. Dat hebben we ook allemaal tegen elkaar gezegd. We gaan gewoon een goede wedstrijd neerzetten en die derde plek pakken.”

Moeizaam duel

Maar net als een dag eerder in de halve finales verliep het spel moeizaam bij Rotterdam. De ploeg kwam tegen Royal Herakles snel op achterstand, die vervolgens werd omgebogen naar een voorsprong. Daarna kwamen de Rotterdammers opnieuw op achterstand, waarna vlak voor tijd door een doelpunt van Thijs van Dam alsnog de winst werd gepakt.

“Zij komen op 2-0 en spelen daarna heel erg laag. Omdat zij zo laag spelen, moet je heel erg oppassen voor de counter. Dat deden ze heel goed. Ze hebben een hele goede tactiek gehanteerd”, zegt Melkert.

Kansen

“Wij probeerden de ruimte te vinden en in de eerste helft komen wij, als we geduld hebben, buitenom goed binnen. Ik denk dat er twee, misschien wel drie ballen, echt voor de doellijn blijven liggen. Dan zit je heel dichtbij”, gaat Melkert verder.

“Uiteindelijk maken we die doelpunten wel. Het was een close call met op het einde chaos. Dan ga je ervan uit dat het niet goed was, maar ik denk dat het wel meevalt. We creëerden wel meer. Je moet dan wel zorgen dat de bal over de doellijn gaat.”

Voor ’t laatst in het Rotterdamse shirt

Met brons sloot Rotterdam het seizoen af. Voor Melkert was het zijn laatste wedstrijd in dienst van de club, waar hij vanaf 2008 in de vaandelteam speelde. In 2013 won hij met Rotterdam de landstitel en pakte hij zilver (2010) en twee keer brons (2008 en 2009) in de EHL.

“Ikzelf was er niet heel erg mee bezig moet ik zelf bekennen. Iedereen om je heen herinnert je eraan: hé Melk, het is je laatste wedstrijd. Tijdens de wedstrijd ben je vooral bezig met goed spelen, maar ik moet toegeven dat ik af en toe wel extra naar de tribunes keek.”

Hockeyen en studeren

Stoppen met hockey doet Melkert niet. Hij gaat spelen in Engeland. “Bij Hampstead en ik ga een tweede master (of science, red.) doen.”

Reageer