Paul van Ass onder vuur - Hoofdklasse Hockey Nederland

Paul van Ass onder vuur

Naar aanleiding van het brons op het EK haalt ex-international Ronald Jansen hard uit naar bondscoach Paul van Ass. „Het is algemeen bekend dat hij een people manager is die over te weinig hockey know-how beschikt. Ik vind hem niet de juiste man op de juiste plaats”, zegt de voormalige Oranje-doelman.

Ex-bondscoach Joost Bellaart die in 2002 en 2003 de Champions Trophy won met Oranje, is het hier niet mee eens. „Wat een gelul. Ik vind het spijkers op laag water zoeken. Van Ass heeft een prachtige staf om zich heen en kennis genoeg in huis”, zegt de huidige coach van Laren.

Bellaart noemt onder meer de sterke verdediging en de mentale kracht van Europees en olympisch kampioen Duitsland dat Nederland in de halve finale met 5-3 versloeg, als redenen voor het uitblijven van gouden succes voor Oranje. „Er doen acht, twaalf of zestien landen mee aan een toernooi en Duitsland wint uiteindelijk altijd.”

Jansen won met het Nederlands elftal zo ongeveer alles wat er te winnen valt en werd onder meer wereldkampioen in 1998 en twee keer olympisch kampioen in 1996 en 2000. De laatste prijs van Oranje dateert van 2007. Onder leiding van Roelant Oltmans werden de hockeymannen destijds Europees kampioen. „En dat was nog maar een klein titeltje”, zegt Jansen.

De 49-jarige ster uit het verleden heeft er wel een verklaring voor waarom het mannenhockey er minder goed voor staat dan in het verleden. „Sinds 2000 is het bergafwaarts gegaan door de intrede van de buitenlanders in de Nederlandse competitie. Bij de clubs worden alle belangrijke plekken in de as door hen bezet. En de cornerspecialisten komen ook vaak uit het buitenland. Dat gaat ten koste van de ontwikkeling van de Nederlandse hockeyers.”

Daarnaast stelt Jansen dus de positie van Van Ass ter discussie. „Het Nederlands elftal heeft dankzij Mink van der Weerden een wereldcorner en met Jaap Stockmann een wereldkeeper. Toch komen ze tactisch, technisch, mentaal en qua fitheid te kort. Het is niet aan mij om te zeggen dat Van Ass weg moet. Maar de zilveren plak op de Olympische Spelen in Londen heeft ook een boel verbloemd, omdat ze in het begin van dat toernooi zo maar van India en België hadden kunnen verliezen. Op het afgelopen EK heb je bovendien kunnen zien dat Duitsland en België momenteel mijlen verder zijn dan Nederland. Van Ass mag daar best op afgerekend worden. Ik denk dat ze zich bij de KNHB ook achter hun oren krabben, omdat ze na Michel van den Heuvel hebben gekozen voor Van Ass in plaats van de ook beschikbare Marc Lammers.” Laatstgenoemde haalde tijdens het afgelopen EK met België zeer verrassend de uiteindelijk met 3-1 van Duitsland verloren finale.

Volgens Arno den Hartog van de KNHB staat Van Ass niet ter discussie. „We hebben een contract tot en met het WK en op dit moment denk ik dat er een goede basis is om verder te gaan”, zegt de technisch directeur van de hockeybond. „We hebben er ook geen spijt van dat we niet met Lammers in zee zijn gegaan.”

 

Comments (37)

 1. Rolf Meurkens

  Volkomen eens met Ronald Jansen!
  Joost Bellaart slaat de spijker op zijn kop door te stellen dat Duitsland wint door een betere verdediging én mentale kracht ergo “werk aan de winkel voor Nederland”
  Aan de andere kant kunnen volgens Bellaart alleen nog strijden om zilver omdat als Duitsland meedoet er toch al beslag gelegd wordt op goud, dat lijkt me toch niet de juiste instelling.

 2. Interessante stelling van Jansen waarom het mannenhockey niet de ontwikkeling doormaakt die het door zou moeten maken. Ik geloof daar wel in.

 3. Ronald Jansen de man die zelf als coach 2 jaar lang niets gepresteerd heeft met DB.

 4. hij zegt niet dat hij het beter kan…

 5. @Kees, nee dat zegt hij niet, maar het had meer inhoud gehad als een succesvolle coach dit had geroepen.

 6. Wel een onnodige en enigszins grievende opmerkingen van TD Arno den Hartog houdende geen spijt te hebben over het niet in zee gaan met Lammers.

 7. Jansen doet me denken aan die ouwe glorie spelers uit India die ook altijd zeuren. Hier zeuren we over buitenlanders, daar zeuren ze nog steeds over kunstgras. Met al dat gez**k aan de zijlijn is nog nooit iemand beter geworden. Langs de ene kant willen we hockey wel Olympisch houden en dus de rest van de wereld ook sterker maken. Tegelijk begint dan telkens weer het gezeur als we geen goud gehaald hebben. Ik zie enkele geweldig getalenteerde en hard werkende jonge honden die vaak prachtig hockey laten zien. Die gouden plak komt er zeker een keer, maar ik ben blij dat ze ook nog wat tegenstand hebben… Zo blijft het sport!

 8. @B en D had je iets anders verwacht van den Hartog??? v.As blijft aan tot de WK want hij behoort tot het groepje en ligt goed bij de KNHB. Denk eerder dat Caldas bij nog een miskleun gewipt wordt(die ligt nog wel eens dwars) dan onze mister Charming.

 9. Weg met deze engerd, mag lekker thuis gaan zitten met zijn zoon. Tot nu toe alleen maar ellende, al vanaf het begin.

 10. Grappig dat zelfs een goed resultaat (OS 2012) wordt neergezet als verbloemd, omdat er ergens wel verloren had kunnen worden.
  Hoort dat niet bij sport? Ik kan me herinneren dat die tweede gouden medaille van Ronald ook niet vlekkeloos tot stand is gekomen…

 11. Ronald Jansen, eindelijk iemand die de vinger op de zere plek durft t leggen. een oud-international die weet wat er te koop is. Nu nog andere hockeymensen -> b.v. Teun de Nooyer. Zulke personen kunnen helpen om nu eindelijk het roer om te gooien, zij kunnen zorgen dat de KNHB ingrijpt voordat het Ned-mannenteam op de klippen loopt.

 12. Is dit diezelfde meneer Jansen, die als coach van Den Bosch mD1 en mC1 overal in de omgeving de talenten weg probeert te kapen bij de kleinere clubs?
  Of is het die meneer Jansen die uit onvrede inmiddels weer is opgestapt bij diezelfde club?

  Altijd al een hele domme kerel gevonden met een veel te grote bek.

 13. Ik denk dat Marc Lammers en Ronald Jansen na de training van dochterlief van MC1 van Den Bosch dit hebben besproken. Wat naïef om te verwachten dat zoiets niet uitkomt. De heren steunen elkaar gewoon en creëren zo onrust in het Nederlandse kamp. Zou Marc er al overheen zijn dat zijn oohh zo gewilde baantje bij de KNHB is ingenomen door een succesvolle zakenman, laat me niet lachen…

 14. @Koen, Koen!
  Probeer eens naar het probleem te kijken waar het grootste hockeyland (qua aantallen)mee kampt. Het gaat erom dat de problemen binnen het Nederlandse hockey worden aangepakt. Mijnheer van Ass moet geen kop van jut worden maar er moeten mensen opstaan die de problemen aanpakken. Onze jeugdspelers met mogelijkheden krijgen geen kans om door te groeien, er zijn nog teveel incompetente bestuursleden die de mensen op het veld in de weg staan bij de jeugdopleiding. Dus ophouden met op de man te spelen en beginnen met oplossen van de problemen. En de mensen van de KNHB kom uit je ivoren toren en luister naar de basis. Doe iets!

 15. @Bommel, de enige die nou een keer moeten opstaan zijn de spelers.Ze vinden van zichzelf dat ze keihard trainen, ze hebben 0,0 zelfkritiek en we missen een leider die de boel stuurt, tevens missen we karakter en mentaliteit.

 16. Het helpt ook niet echt dat Van Ass spelers selecteerd die het hele jaar niets bij HGC hebben laten zien. En toevallig is 1 zijn eigen zoon…

  De positie van Van Ass is niet langer houdbaar – in tegenstelling tot Michel van de Heuvel, zou de KNHB juist nu in moeten grijpen als ze een afgang op het WK in eigen land willen besparen.

 17. @Gras,stel je niet aan.

  Positie is prima houdbaar, zoals iedereen weet is de top bij het mannenhockey veel breder dan bv bij de dames en ja je kan dus weleens verliezen van landen als Duitsland of Australie.

 18. Puur een people manager! Duidelijk geen tactisch wedstrijd plan.. KNHB moet wat doen.

 19. @Gras en @Bas, jullie hebben gelijk maar de problemen liggen dieper. Er moet iets fundamenteels veranderen binnen het hockey in Nederland. (het voetbal heeft daar ook last van! Wij doen het wel even, dikke nekken!)
  Wij moet de jeugd de kans geven, er is zoveel talent maar de begeleiding schiet daar al te kort omdat er te weinig geld voor vrij gemaakt wordt. Alles moet naar de eerste teams, met dat geld halen ze of buitenlanders of pikken ze de spelers van een ander.

  @Gras, droom lekker verder.
  Volgende WK is er geen plaats meer voor Nerderland in de halve finale!

 20. Jansen durft tenminste openlijk voor zijn mening uit te komen, hier is het alleen anoniem gebral, al zitten er af en toe wel nuttige opmerkingen bij. Doe eens flink en schrijf onder je eigen naam.

 21. @Anoniem, hij is goed !!! Snap helemaal wat je bedoelt.

 22. Te weinig verstand van hockey!

  En dat zegt Jansen. De man die uberhaubt geen verstand heeft? Dit verschrikkelijke figuur had beter zijn mond kunnen houden want heeft zelf nog nooit iets gepresteerd!

 23. @ Peter , niets gepresteerd???? Jansen heeft alles gewonnen wat er te winnen viel dus dat valt wel mee.
  En Teun houdt zijn mond want er zijn nog baantjes te vergeven bij de KNHB dus die zal je denk ik niet horen. Vindt het wel goed dat Jansen zijn mond open doet , Brinkman doet het ook en niet mis ook.
  Zolang het bolwerk in Nieuwegein niet in ziet dat de jeugd meer weerbaarder wordt en daar ook op getraind moet worden zullen we de mindere van Australië en Duitsland en straks ook België blijven

 24. De jeugd wordt niet weerbaarder. Tendens bij U16/18/21 is spelers selecteren die in het gelid lopen. Blik op oneindig en de coach pleasen. Bij dit soort types vind je niet vaak het prototype ‘leider’.

 25. Op zijn kop Kees!

 26. het pluch zit wakkie en den hartog goed. zolang deze blijven zitten binnen de knhb blijft alles het oude. van hoog tot laag. er verandert pas als er nieuwe frisse krachten binnen de bond komen.

 27. @amsterdam.
  Bingo, je hebt gescoord!
  Hoe lang zitten die mensen daar al?
  Zitten zij daar voor het leven?
  Zijn zij door werkgever KNHB aangenomen?

 28. Die Kees heeft helemaal gelijk :
  Bij de jeugd worden alleen jonglerende baltovenaars geselecteerd , geen doorzetters, want dat oogt niet spectaculair.
  Alleen technische spelers/speelsters die nooit een bal afgeven.

 29. Hockey is leuk

  Stefan Veen is toegetreden tot het bestuur van de KNHB en zal de topsport gaan doen. Ik denk dat er de komende jaren wel iets gaat veranderen.

 30. @ Hockey is leuk: Blijf vooral dromen er zal totaal niets veranderen….. Stefan Veen is juist gekozen omdat? Juist hij in het netwerk past van Ja knikkers er veranderd dus helemaal niets.
  Mits er een professionele organisatie komt die alleen kijkt naar techniek, tactiek, fysiek en mentale spelers en niet van ego’s die vooraan staan op de selectie trainingen en in het gelid lopen van de coach om hem of haar te pleasen. Nee schoffies hebben we nodig die voorop gaan in de strijd en bikkelen geen watjes! Maar ja dat zal wel ijdele hoop zijn want het moet mooi en technisch…

 31. inderdaad hardwerkende schoffies zijn nodig , die samenspelen

 32. Ik lees tegenstrijdige geluiden over wat we nodig hebben. Schoffies in plaats van spelers die coaches pleasen lijkt me niet echt een ontleding van de kracht van alleswinner Duitsland. Daar doen spelers juist veel meer wat een coach vraagt dan hier. Het verschil zit hem in wat Nederlandse coaches, waaronder van Ass, van hun spelers vragen. Van Ass gaat voor bevrijding, terwijl de Duitsers discipline hoog in het vaandel hebben, Nederlanders gaan prat op hun creativiteit, terwijl Duitsers bereid zijn om een uur achter elkaar een basistechniek te leren. Onze spelers vinden dat een training altijd leuk moet zijn, terwijl Duitsers bereid zijn om zichzlelf eindeloos te trainen op zaken waar ze zich niet opzichtig mee gaan onderscheiden zoals goed verdedigen. Onze cultuur en manier van trainen is simpelweg minder effectief dan de manier van de Duitsers en ook de Australiërs. Ik zou zeggen dat je beter daarnaar kunt kijken en ervan kunt leren in plaats van misplaatst arrogant zijn want als je durft om te kopiëren kan het niet anders dan dat ons surplus aan hockeyerers uiteindelijk het verschil gaat maken. Ik heb persoonlijk wederom genoten van het spel van de Duitsers dus ik zou niet weten waarom we oms te goed zouden voelen om goed te kijken naar hun werkwijze en hun principes. Ben alleen bang dat het niet gaat gebeuren…

 33. Alles heeft met de Cultuur te maken in andere landen zegt een coach je doet of dat en speler en of speelsters doen het en bij ons in Nederland zegt een coach we doen dit of dat en spelers en speelsters zeggen waarom>

  Zeker bij de mannen van Oranje is er geen zelfkritiek, ze vinden daadwerkelijk dat ze hard trainen en dat ze dicht bij een gouden medaille/toernoowinst zitten.

 34. Helemaal eens met open mind! En de Duitsers misten deze keer drie absoluute wereldtoppers met C. Zeller, Mueller en Haener

 35. Niet vergeten dat ook Nederland twee belangrijke spelers mist.
  Bob de Voogd brengt veel snelheid en werklust op het middenveld dat nu ontbrak, ook omdat Hofman niet goed was.
  Sander de Wijn is een zekerheid in de verdediging normaal. Nu moest Sander Baart veel te veel tijd achter spelen waar hij normaal gezien al op de helft van de tegenstander hun counter kan breken en waar hij bij conversies het tempo hoog kan houden in tegenstelling tot Vermeulen. Dus met de blessure van de Voogd en Baart in de verdediging misten we twee belangrijke pionnen op middenveld.
  Los daarvan moet Paul van Ass wel degelijk eens goed in de spiegel kijken waar hij in de fout ging want teveel spelers toonden weinig beleving en waren gewoon niet op niveau, het hele toernooi door. Daarnaast had hij geen plan klaar om hier mee om te gaan!

 36. @Fan: ja, maar C. Zeller, Mueller en Haener zijn absoluute wereldtoppers. Der verschil tussen deze 3 spelers en de talenten Voogd/de Wijn is nog heel groot!

Reageer