Play-offs HK (D): Amsterdam ten koste van SCHC naar finale

De finale om de landstitel bij de dames gaat tussen Den Bosch en Amsterdam. Amsterdam won zondag in Bilthoven het derde en beslissende duel in de halve finales met 1-0 van SCHC.

Amsterdam dwong een dag eerder het beslissingsduel af door in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de gelijkmaker te scoren, waarna de Amsterdammers in de shoot-outs te sterk waren voor SCHC.

Amsterdam opent score

In het beslissende duel nam Amsterdam het initiatief. Het zette SCHC, dat aantrad zonder de geblesseerde Frederique Derkx, onder druk. Dat leidde na negen minuten tot de openingstreffer van Sterre Deetman.

Een vrije slag van Amsterdam werd door Julia Müller hard de cirkel ingeslagen. Deetman zette haar stick tegen de bal en liet SCHC-keepster Maddie Hinch kansloos. Daarna kreeg Amsterdam de kans op 0-2, maar de backhand van Noor de Baat ging voorlangs het doel.

Kans SCHC

Het spel golfde vervolgens op en neer. SCHC, dat in het eerste kwartier nauwelijks in de buurt van het Amsterdamse doel was gekomen, kreeg de eerste strafcorner van het duel toegekend. De inzet van Caia van Maasakker werd gestopt, waarna Michelle van der Pols met een forehand de bal voorlangs het doel van Anne Veenendaal sloeg.

Het was de aanzet van een periode waarin de kansen elkaar in hoog tempo opvolgden. De tweede corner van SCHC leverde ook gevaar op. Marise Jongepier mocht bij een variant tot twee keer toe aanleggen, maar haar inzet trof geen doel.

Dichtbij gelijkmaker

Aan de andere kant werd de Amsterdamse corner van Müller door Van Maasakker van de lijn gehaald. In de tegenaanval was SCHC dichtbij de gelijkmaker. Na een combinatie via verschillende speelsters kreeg Emilie Mol de bal op de voet in plaats van op de stick.

Vlak voor het rustsignaal speelde Hinch de bal pardoes in de stick van Kitty van Male, maar de Britse herstelde haar foutje meteen door de inzet van Van Male onschadelijk te maken.

Na rust

In de tweede helft ging SCHC op zoek naar de gelijkmaker. Het zette aan en dat leidde tot drie corners op rij. Bij de laatste corner werd er gejuicht op de tribunes, maar de bal belandde in het net naast het doel. Vervolgens vond Van der Pols na een actie Delfina Merino. De Argentijnse zag haar schot via een verdedigende stick over het doel verdwijnen.

Amsterdam kwam sporadisch onder de druk van SCHC vandaan, maar stichtte dan wel gevaar. Een tip van Kimberly Thompson bij de tweede corner ging over het doel en een uitbraak via Noor de Baat en Yasmin Geerlings werd met enige moeite onschadelijk gemaakt.

Merino vergeet uit te halen

De minuten tikten weg. Merino kreeg nog een goede kans. In vrije positie vergat ze de trekker over te halen. Kennelijk verwachtte de Argentijnse het fluitje van de scheidsrechter voor een strafcorner. Die kwam niet en de kans ging verloren.

Het slotoffensief van SCHC, dat Hinch inwisselde voor een extra veldspeelster, leverde in de slotminuut nog een corner op. Van Maasakker legde aan, maar kon niet krachtig genoeg pushen waardoor de bal makkelijk door Amsterdam kon worden verdedigd.

SCHC-Amsterdam 0-1
0-1 Sterre Deetman

Reageer

Contact Us