Play-offs HK (D): Den Bosch wint eerste duel van SCHC

De dames van Den Bosch hebben de eerste stap gezet op weg naar de finale van de play-offs. De titelverdediger was zondag in het eerste duel van de halve finales in Bilthoven met 1-0 te sterk voor SCHC.

Beide ploegen kwamen elkaar voor het laatst in 2015 in de play-offs tegen. Het was voor de tweede keer op rij dat SCHC en Den Bosch elkaar in de finale troffen. En beide keren won Den Bosch de landstitel, net als afgelopen seizoen toen Amsterdam in de finale werd verslagen. De Amsterdammers versperden de afgelopen twee jaar SCHC de weg naar de eindstrijd om de titel.

Favorietenrol

Den Bosch kende een prima reguliere competitie met twintig zeges. Alleen tegen Kampong (1-1) en Amsterdam (1-3) werden er punten gemorst. De ploeg van Raoul Ehren is dan ook de favoriet in de halve finales.

SCHC sloot het seizoen af als derde op de ranglijst met acht punten minder dan vorig seizoen. De ploeg van de vertrekkende coach Tina Bachmann begon zwak aan de competitie, maar won elf van de laatste 14 competitiewedstrijden.

Den Bosch weer te sterk

Vorige week troffen beide ploegen elkaar ook in Bilthoven. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie was Den Bosch met 3-1 te sterk. En ook in eerste wedstrijd van de halve finales van de play-offs was de Bossche formatie de bovenliggende partij. Dit keer was het verschil kleiner: 0-1.

Het duel, dat in regenachtige omstandigheden werd afgewerkt was, niet goed. SCHC en Den Bosch creëerden weinig kansen. Er werd vooral veel strijd geleverd.

Slordig spel

In het eerste kwart kwam SCHC er nauwelijks aan te pas. De ploeg leed veel en slordig balverlies. Den Bosch wist daar eigenlijk op een paar kansen na nauwelijks van te profiteren. De beste mogelijkheid was al na twee minuten voor Frédérique Matla. Haar schot ging via het been van keepster Maddie Hinch naast.

Het tweede kwart was niet veel beter, hoewel SCHC wel beter veldspel liet zien dan in het eerste bedrijf. Veel kansen werden er niet gecreëerd. De eerste Bilthovense strafcorner leverde niets op en een schot van Carlien Dirkse van den Heuvel werd niet aangeraakt en ging voorlangs het doel van Den Bosch.

Slecht veldspel

Ook na rust bleef het veldspel ondermaats. Er werd wel gestreden voor iedere meter, maar de kansen waren op een hand te tellen. SCHC kreeg een corner, maar die werd slecht uitgevoerd. Ook Den Bosch mocht twee keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Daarnaast was de ploeg nog twee keer gevaarlijk in de vijandelijke cirkel, maar het liep met een sisser af voor SCHC.

Het vierde kwart was nog maar net begonnen of Den Bosch kwam op voorsprong. Lidewij Welten joeg de bal vanaf rechts in de verre bovenhoek. Er zat een luchtje aan de treffer omdat even daarvoor een speelster van Den Bosch shoot leek te maken.

Wedstrijd bloedt dood

Na het doelpunt was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. Het spel bloedde langzaam dood. Den Bosch hoefde niet meer en SCHC kon niet meer, ondanks dat de Bilthovense formatie nog twee keer vanaf de kop van de cirkel mocht aanleggen. Van een echt slotoffensief van SCHC was ook geen sprake. Hinch bleef onder de lat staan. De keepster werd door coach Bachmann niet gewisseld voor een extra veldspeelster.
SCHC zal zaterdag in Den Bosch moeten winnen om niet voor het derde jaar op rij in de halve finales van de play-offs worden uitgeschakeld.

SCHC-Den Bosch 0-1 (0-0)

54.Lidewij Welten 0-1

Comments (12)

 1. Den Bosch is toch heel matig momenteel. Het loopt er voor geen meter. Maar goed, ze weten toch weer terecht te winnen, hetgeen dan helaas ook weer veel over SCHC zegt.
  Voorspelling: Amsterdam kampioen na verrassend toch nog een 3de wedstrijd tegen OR te hebben moeten spelen. DB verliest finale (want momenteel echt slechter dan Amsterdam).
  Kom niet zo zuur: Amsterdam speelt momenteel gewoon fantastisch hockey.

 2. @kritisch

  Ik vind het opvallend hoeveel speelsters momenteel niet aan hun niveau komen.
  Als ik terugkijk naar de selectie van de winterstage, lijkt het wel of de trainingsstage met Annan in de VS voor veel speelsters individueel slecht uitgepakt heeft.

 3. Zaalhockeyen onder Dijkstra zet dan zo te zien meer zoden aan de dijk. Die jonkies doen het prima.

 4. Een balans van intensiteit is er bij internationals te weinig. Ze moeten iedere keer maar weer doorknallen. Dat breekt nu bij de play offs op. Verenigingen moeten meer op hun strepen gaan staan. Zij betalen de spelers. Eind juli zijn er weer een paar loodzware weken voor jong oranje spelers. Die zijn al vermoeid voordat de competitie begint. Dit kan en moet echt beter.

 5. Wat een onzin over de internationals. Daar zijn allemaal inspanningen fysiologen mee bezig, maar hier weten ze t weer beter haha.
  Bovendien lijken ze daar bij Amsterdam geen last van te hebben. Die hadden OR vandaag op kunnen rollen met 6-0. erg knap wat ze daar doen dit jaar!

 6. Er waren dan ook weinig spelers van Amsterdam mee op stage…….

 7. En OR heeft niet een serieus play-off team, maar inderdaad Amsterdam is goed bezig.
  Jammer dat een team als Laren zoveel kwaliteit heeft ingeleverd en dat kampong niet verder gekomen is.
  Het dameshockey zit in een dip de laatste jaren. Laat Amsterdam maar eens kampioen worden,

 8. Zoo Wimpie. Zijn daar allemaal inspanningsfysiologen mee bezig? Dat zal je nog eens tegenvallen als je je daar in gaat verdiepen. Laat staan de communicatie die plaats vindt met verenigingen. De Dames worden teveel belast. Volgend seizoen wordt helemaal een grap als ze – tig keer de wereld over moeten vliegen. Dat wordt een ramp voor de verenigingen. Het is inderdaad opvallend dat een aantal bepalende spelers het laten afweten.

 9. Ja kigger, die zijn daar mee bezig en die weten wat ze doen. Het is topsport he? Dacht jij dat andere sporters minder uren kwijt zijn?
  Pro liga volgend jaar is een heel ander verhaal en daar heb ik het ook helemaal niet over. Ben ik met je eens, ramp voor de competitie en voor de verenigingen.
  Welke ‘bepalende speelsters’ laten het dan af weten? En dat komt dus door ‘teveel doorknallen…’?

 10. Loopcoach

  Je kan je afvragen of alle internationals dit tempo wel kunnen blijven volhouden .Opvallend dat in de oranje teams zoveel blessures zijn na trainingsstages . Het is dan ook onbegrijpelijk dat werkgever KNHB haar werkneemsters vanaf januari 2019 t/m juni 2019 zo afbeult in mentaal en fysiek opzicht . De proleague competitie gaat natuurlijk mislukken . Vanaf januari t/m aanvang maart gaat de oranje selectie als een popgroep over de hele wereld . Daarna weer competitie, met veel dubbels in combinatie met de thuiswedstrijden van de proleague en play offs etc.
  Hoe slecht kan je zijn als werkgever !Onbegrijpelijk dat de KNHB de FIH hier in volgt .Nog sterker niet eens met de buitenwereld hier over communiceert .Stop dit asap hoor je overal !!

 11. Ben het daar wel mee eens. Dit is killing voor de internationals en de Nederlandse competitie.
  De FIH drukt dit er doorheen met Batra voorop. Maar de KNHB had hier veel meer tegengas kunnen geven.

 12. En dan nog niet eens gesproken over absurd hoge kosten die hieraan zijn verbonden..

Reageer

Contact Us