Play-outs (H): Handhaving Pinoké, derde duel tussen Almere en Hurley - Hoofdklasse Hockey Nederland

Play-outs (H): Handhaving Pinoké, derde duel tussen Almere en Hurley

De heren van Pinoké hebben zich verzekerd van nog een seizoen Hoofdklasse. De Steekneuzen wonnen zaterdag in eigen huis na het nemen van shoot-outs ook het tweede duel van Nijmegen. Almere was met 3-0 te sterk voor Hurley en dwong daarmee een derde en beslissend duel af.

Almere-Hurley 3-0 (2-0)

Met twee doelpunten in het eerste kwart kende Almere een droomstart van de wedstrijd die gewonnen moest worden om niet na twee seizoenen uit de Hoofdklasse te degraderen. Afgelopen woensdag had Almere de eerste wedstrijd om promotie/degradatie na het nemen van shoot-outs verloren.

Deegan Huisman strafte in de derde minuut niet sterk verdedigen van Hurley af. De bal belandde via keeper Daan Wisselink voor de stick Deegan Huisman die van dichtbij kon afronden. Het was de eerste kans voor Almere, dat zeven minuten later ook de eerste strafcorner benutte. Stijn Jolie zat op de bank. Terrance Pieters nam zijn plaats op de kop van de cirkel in en pushte de bal laag in de hoek: 2-0.

Kansen Hurley

Hurley kreeg een paar kleine kansen in het eerste kwart, maar de grootste mogelijk was meteen na de afslag van het tweede bedrijf. Maarten Nyst bediende Philip Thiadens, die in vrije positie iets te gehaast was. Hij raakte de bal niet vol en belandde met een stuit naast het doel. Ook de eerste corner van Hurley vlak voor rust leverde geen treffer op. Andrin Rickli werd weggestuurd wegens te vroeg uitlopen, maar Hurley profiteerde niet. Thiadens pushte de bal naast het doel.

Ook na rust kreeg Hurley goede mogelijkheden. Almere liet zich terugzakken op eigen helft en ploeg was soms ook wat slordig. Uit de derde corner scoorde Hurley bijna de aansluitingstreffer. De rebound werd door Niek Collot d’Escury op doel getennist, maar Jolie haalde de bal uit de lucht voor de lijn weg. Een minuut daarna zeilde de backhand van Christiaan Stroboer voorlangs het Almeerse doel.

Definitieve beslissing

Het verzilveren van kansen was het probleem van Hurley. Almere was wat dat betreft effectiever. Een prima counter negen minuten voor tijd via Pieters werd van dichtbij door Juan Fortuin afgerond.

“We wilden gewoon heel graag en dat kwam er gelijk uit”, zegt Almere-aanvoerder Robin Herweijer. “We zaten denk ik ook echt anders in de wedstrijd dan woensdag. Toen waren we meer bezig onze plek in de Hoofdklasse te verdedigen en vandaag (zondag, red.) moesten we gewoon strijden en gaan voor die plek. Een andere motivatie, een andere energie.”

Wake-upcall

Het verlies woensdag in het eerste duel was volgens Herweijer een wake-upcall. “We speelden woensdag niet goed. We hebben heel lang naar die wedstrijd toegeleefd en hadden er heel veel vertrouwen in, misschien iets te veel. Het was daarna: Boys, we moeten uit een ander vaatje tappen om dit te gaan fixen.”

En ‘fixen’ kan nog steeds, maar dan moet morgen (zondag, red.) het derde en beslissende duel in het Amsterdamse Bos worden gewonnen. “Ik denk dat het vooral een mentaal en karakterding zal worden wie hem over de streep gaat trekken”, zegt Herweijer.

3.Deegan Huisman 1-0
10.Terrance Pieters 2-0
61.Juan Fortuin 3-0

Zondag 3 juni:
15.00 uur: Hurley-Almere

Pinoké-Nijmegen 1-1 (0-0)

Pinoké wint na shoot-outs 4-3
Nijmegen leek op weg naar een derde en beslissende wedstrijd om promotie/degradatie, maar Thijn Knetemann voorkwam de stunt met de gelijkmaker uit een strafcorner in de slotminuut van het duel.

Kjell Bakker had na rust Nijmegen op voorsprong gezet en doelman Stefano Wienen hield lange tijd zijn doel schoon, maar moest toch in de eindfase capituleren.

Shoot-outs

In de daaropvolgende shoot-outs nam Christopher Combe de plek onder de lat van Pinoké over van Derek van Essen. In zijn afscheidswedstrijd voor de Steekneuzen stopte Combe de inzetten Jim van de Venne, Daan ’t Gilde en Olaf Beks. Pinoké miste slechts twee pogingen, waardoor de ploeg nog een jaar actief is op het hoogste niveau. Nijmegen komt volgend seizoen uit in de Promotieklasse.

43.Kjell Bakker 0-1
70.Thijn Knetemann 1-1 (sc)

Reageer