Play-outs heren: Almere promoveert, derde duel voor Schaerweijde

Almere speelt volgend seizoen in de Hoofdklasse. De overgangsklasser rekende zaterdag in de best-of-three serie af met SCHC. Na de winst woensdag in eigen huis (2-1 na verlenging) was Almere ook in Bilthoven te sterk: 2-0. In Zeist sleepte Schaerweijde een derde duel uit het vuur. Pas na shoot-outs werd Tilburg verslagen. Na de reguliere speeltijd en verlengingen was de stand 2-2.

SCHC-Almere 0-2 (0-1)

Almere schreef clubgeschiedenis door voor het eerst in de historie te promoveren naar de Hoofdklasse. Vorige strandde de ploeg van coach Alex Verga nog in de play-outs. Toen was Schaerweijde in twee wedstrijden te sterk. Dit keer wist Almere ten koste van Schaerweijdes buurman SCHC een ticket voor het hoogste niveau te bemachtigen.

Koen van Hamersveld opende in de eerste helft de score, waarna Manuel Verga vlak voor tijd de bevrijdende tweede treffer voor Almere maakte.

0-1 Koen van Hamersveld
0-2 Manuel Verga

Schaerweijde-Tilburg 2-2 (0-0, 2-2) Schaerweijde wint na shoot-outs 5-4

Schaerweijde is nog steeds dikke vrienden met Houdini. De Zeister formatie ontliep door een goede reeks in het slot van de competitie rechtstreekse degradatie en in het tweede duel van de play-outs stond Tilburg op matchpoint bij de shoot-outs, maar mede dankzij keeper Arek Matuszak wist Schaerweijde alsnog een derde en beslissende wedstrijd af te dwingen. Na de 2-1 nederlaag op Tilburg in het eerste duel afgelopen woensdag moest de ploeg van coach Bas Bogaard in eigen huis te winnen om een derde en beslissende wedstrijd af te dwingen.

Eerste helft

In een weinig enerverende eerste helft namen beide ploegen weinig risico, waardoor er weinig aanvallende acties te zien waren. Desondanks wist Schaerweijde wel drie strafcorners af te dwingen, maar deze werden niet verzilverd. De ploeg uit Zeist kwam ook weinig in de cirkel van Tilburg, dat opgelucht adem kon halen toen een bal voorlangs het doel van Camille van Emstede vloog. Net als Schaerweijde kwam ook Tilburg sporadisch in de vijandelijke cirkel. Jan-Maarten Tacke kreeg een goede kans. Hij stond vrij in de cirkel, maar zijn tip ging naast. Even later probeerde de aanvoerder van de Tilburgers nog een strafcorner af te dwingen na een goede actie, maar hij werd teruggefloten.

Meer te beleven

Met de brilstand op het bord zochten beide ploegen de kleedkamers op. In de tweede helft leken de spelers de zenuwen van zich afgeschud te hebben, want er veel meer te beleven. Al na twee minuten kreeg Tilburg een strafcorner, die werd gered door Matuszak. Even later vergat Casper van Wandelen een voorzet binnen te tikken. Vervolgens passeerde Joep de Natris met een prima beweging een verdediger van Schaerweijde, maar stuitte hij op Matuszak. De Poolse sluitpost hield zijn ploeg in de beginfase van het tweede bedrijf op de been.

Schaerweijde scoort

De eerste kans van Schaerweijde werd meteen benut. Daan Dullemeijer zette zijn stick tegen een bal die hard de cirkel in werd geslagen en liet Tilburg-goalie Van Emstede kansloos. Jasper van der Meulen Wolf kreeg vervolgens de kans de marge naar twee te vegroten, maar zijn backhand ging naast. Met nog een kwartier op de klok kreeg Tilburg opnieuw een strafcorner. De inzet van Swaen werd opnieuw gekeerd door Matuszak, maar leidde wel tot een derde corner. Dit keer moest de Pool zich gewonnen geven: 1-1.

Kansen

Daarna kregen beide ploegen een goede kans om op voorsprong te komen Tijn Lissone slalomde zich langs drie verdedigers van Tilburg, maar zijn schot ging naast. Een tip van De Natris vond ook niet zijn gewenste einddoel. Acht minuten voor tijd moest Schaerweijde met tien man verder. Aanvoerder Thijn Knetemann haalde De Natris onderuit en moest met geel naar de kant. Dat betekende dat de Zeister ploeg het einde van de wedstrijd moest halen in ondertal.

Doelpunt

Nadat Matuszak opnieuw een strafcorner van Swaen onschadelijk had gemaakt, kwam Schaerweijde opnieuw op voorsprong. Casper Horn reageerde attent toen de bal omhoog sprong en hij de bal in het doel tikte. Het leek de beslissing, maar de ploeg moest met negen verder toen ook Lissone een gele kaart kreeg. Tilburg zette in die slotminuten aan om de gelijkmaker te forceren. Het lukte om een strafcorner af te dwingen. Deze werd opnieuw gered door Matuszak. De Tilburgers konden niet profiteren van het feit dat een verdediger door de scheidsrechter was weggestuurd wegens te vroeg uitlopen. Toch kreeg Tilburg loon naar werken, want in de allerlaatste minuut van de wedstrijd maakte Swaen uit een corner de gelijkmaker.

Geen golden goal

In de verlenging overleefde Schaerweijde twee Tilburgse corners en had het zelf de kans om een golden goal te scoren. Echter, op de inzet van Horn lag keeper Van Emstede goed in de weg. Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Daarin kwam Tilburg op voorsprong na een misser van Dullemeijer. Van Wandelen verzaakte vervolgens het Tilburgse matchpoint te verzilveren. Hij stuitte tot twee keer toe op Matuszak. Nadat Lissone de zesde poging van Schaerweijde raak schoot, faalde De Natris waardoor Schaerweijde morgen aan het slotstuk van de Houdini-act kan beginnen. De ploeg uit Zeist speelt dan wel zonder de geschorste aanvoerder Thijn Knetemann. 1-0 Daan Dullemeijer 1-1 Tim Swaen (sc) 2-1 Casper Horn 2-2 Tim Swaen (sc)

Woensdag 18 mei:
20.30 uur: Almere-SCHC (h) 2-1 (0-0, 1-1) na verlenging
20.30 uur: Tilburg-Schaerweijde (h) 2-1 (2-0)

Zaterdag 21 mei:
15.00 uur: SCHC-Almere (h) 0-2
15.00 uur: Schaerweijde-Tilburg (h) 2-2 Schaerweijde wint na shoot-outs

Zondag 22 mei:
15.00 uur: Tilburg-Schaerweijde (h)

Foto: Twitter @Almeerse

Comments (7)

 1. Door fouten van Schaerweijde, bleef Tilburg in de race. Gaat morgen niet gebeuren. Leuke ploeg, maar te laf.

 2. Verga van Amsterdam, en S. Jolie van Hurley naar Almere?

 3. @ Scheids

  @ Scheids: Jij kan niet bij de wedstrijd zijn geweest. Was maar een ploeg die recht had op de overwinning en dat was Tilburg. Alleen het eerste deel was voor Schaerweijde maar het laatste uur inclusief verlenging was het grotendeels Tilburg dat de lakens uitdeelde. Ik kan me niet voorstellen dat Tilburg dit morgen niet gaat redden want ze zagen er op het eind ook nog een stuk fitter uit…

 4. Ik was er zeker bij.Tilburg loopt na zoveel wedstrijden op hun tandvlees. Tilburg was alleen sterker bij de ondertal situaties, ja, ze scoorde de 2-2 bij 9 tegen 11. Ze moesten elke keer weer. Wel mooi om te zien dat Sweijde aan het uitlopen was, bezig met morgen, en Tilburg lekker een broodje aan het eten was. 50/50 morgen maar door de HFK ervaring gaat Sweijde morgen winnnen.

 5. Stijn Jolie, Wouter Jolie, Valentijn Verga, Nicky Leijs ze gaan allemaal terug naar Almere.

 6. Tilburg zag er in de verlenging en shoot-outs veel fitter uit dan Schaerweijde. Daarnaast ook nog de aanvoerder van Schaerweijde geschorst. Ik denk dat het kwartje naar Tilburg valt vandaag.

 7. Realiteit

  Die aanvoerder is toch ook de cornersleper? Hebben ze een behoorlijk alternatief?

Reageer

Contact Us