Play-outs heren: Tilburg promoveert naar Hoofdklasse

Tilburg keert na één jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau. De ploeg won in eigen huis de derde wedstrijd in de play-outs met 2-1 van Schaerweijde.

Het derde en beslissende duel was noodzakelijk, omdat Schaerweijde zaterdag na shoot-outs wist te winnen en hierdoor de stand in de best-of-three op 1-1 bracht. Afgelopen woensdag had Tilburg in eigen huis al met 2-1 gewonnen.

Voortvarend

Schaerweijde ging zondag voortvarender van start dan een dag eerder, toen de ploeg volgens de geschorste aanvoerder Thijn Knetemann met de rem erop speelde. Toch leidde dit niet echt tot gevaar in de Tilburgse cirkel. De Tilburgers waren degenen met de eerste echte kans van het duel.

Ignacio Salas onderschepte de bal, speelde zich goed vrij en gaf vervolgens voor, maar vond geen teamgenoot om de bal langs Schaerweijde-keeper Arek Matuszak te tikken. Even later was het wel raak toen Jaap Groels met een tip-in de Poolse sluitpost verschalkte.

Tilburg beter

De voorsprong was terecht Tilburg kwam beter in de wedstrijd en voerde de druk op. Het leverde ook de eerste strafcorner op. Matuszak moest naar zijn rechterhoek duiken om redding te brengen. Daarna moesten beide ploegen elk met een man minder verder vanwege een groene kaart.

Pas nadat Tilburg-speler Joep de Natris met geel naar de kant moest, profiteerde Schaerweijde van de overtalsituatie. Een goede actie van Jur van der Have leverde de eerste corner op voor de Zeister formatie. De eerste poging van Hylke van Slooten leverde een tweede op. In de scrimmage die daarop volgde maakte Schaerweijde via Heath Simpson gelijk.

Piept en kraakt

In de tweede helft was Tilburg de bovenliggende partij. Het druk op het doel van Schaerweijde nam toe. Het resulteerde in een aantal corners, maar keeper Matuszak hield zijn ploeg net als zaterdag op de been. Het piepte en kraakte achterin, maar Schaerweijde bleef overeind.

Ook de Zeister formatie kreeg slechts een corner, maar deze werd er goed uitgelopen door de Tilburgse verdediging. De counter die daarop volgde leverde niets op. Met nog drie minuten op de klok moest Schaerweijde met tien man verder nadat Tijn Lissone met een gele kaart was bestraft. Hij botste iets onbesuisd tegen Tilburg-keeper Camille van Emstede op.

Belissing

Tilburg profiteerde. Joep de Natris, die al in de play-outs succesvol was, stoomde op naar de vijandelijke cirkel, draaide zich vrij en liet Matuszak kansloos: 2-1. Schaerweijde probeerde het nog met een extra veldspeler, maar de tijd was te kort om nog iets te forceren, waardoor Tilburg volgend seizoen opnieuw in de Hoofdklasse gaat spelen.

Tilburg-Schaerweijde 2-1 (1-1)
1-0 Jaap Groels
1-1 Heath Simpson
2-1 Joep de Natris

Woensdag 18 mei:
20.30 uur: Tilburg-Schaerweijde (h) 2-1 (2-0)

Zaterdag 21 mei:
15.00 uur: Schaerweijde-Tilburg (h) 2-2 Schaerweijde wint na shoot-outs

Zondag 22 mei:
15.00 uur: Tilburg-Schaerweijde (h) 2-1

Foto: Twitter HCTilburg

Comments (5)

 1. Gefeliciteerd!

 2. Un, dos, tres

  Gefeliciteerd aan Wijzenbeek en z’n mannen!! Mentaal een erg sterke periode gekend: winnen uit op HDM om Play outs te bereiken, in twee wedstrijden Victoria verslaan, een knal krijgen op Schaerweijde en uiteindelijk toch aan het langste eind trekken. Indrukwekkend, en leuk voor Wijzenbeek dat hij nu eens aan het langste eind trekt!

 3. Super voor Tilburg. Terechte overwinning. Schaerweijde maakt er wel een potje van. Dames 1 gaat ondanks hun jaarlijkse ambitie om play offs te halen, play outs spelen met hun zoveelste coach en Heren 1 is gedegradeerd. Weinig beleid.

 4. Ton Bogaers

  Drie super spannende wedstrijden tegen Schaerweijde. Een compliment aan de scheidsrechters is ook wel op zijn plaats. Ze lieten alle zes (gelukkig) veel toe en grepen naar de kaarten als het echt niet anders meer kon.
  Proficiat HC Tilburg!

 5. Topcoach

  Wat een heerlijke competitie dit jaar, top 4 stond verre van vast, HGC play offs, Bloemendaal niet, Rotterdam niet, Hurley probeerde aan te haken en onderin tot de laatste wedstrijd spannend. En nu ook nog 2 nieuwe clubs en 1 semi-nieuwe club (Tilburg) erbij op het hoogste niveau. Ben nu al benieuwd naar komend seizoen, post-olympisch jaar, dus veel zakkenvullers / gelukzoekers, maar Almere doet het ongetwijfeld alleen met zelf-opgeleide spelers en bij Qui Vive betalen ze waarschijnlijk ook nog steeds zelf de contributie 🙂 Kortom wordt weer een leuk seizoen. En bij de Dames…daar kan je de ranglijst van afgelopen seizoen kopiëren en Groningen op de plaats van Push zetten…

Reageer

Contact Us