Poll: Wie wordt de nieuwe bondscoach van de vrouwen? - Hoofdklasse Hockey Nederland

Poll: Wie wordt de nieuwe bondscoach van de vrouwen?

Met 312 dagen tot aan Rio de Janeiro zitten de Nederlandse hockeyvrouwen, regerend kampioen, na het ontslag van Sjoerd Marijne zonder bondscoach. Wie moet de KNHB volgens jou aanstellen als vervanger? Vul onze poll op de homepage in. Als jouw keuze er niet bijstaat, laat het dan weten in de reacties.

Comments (54)

 1. Ageeth Boomgaardt

 2. Alyson Annan

 3. eric verboom

 4. Marieke Dijkstra. Heeft haar sporen als topcoach ruimschoots verdiend. Werd zowel als aanvoerder en daarna als coach met Nederland Wereldkampioen Indoor en bracht als coach Voordaan terug in de HK.

 5. Probleem is door KNHB zelf gecreeerd. De combinatie hockeydameselftal – Caldas was de ideale en deze is door de bond zelf om zeep geholpen.
  Voorkeur voor Alyson Annan met als assistent Janneke Schopman al waag ik te betwijfelen of deze zomaar uit hun contract zullen lopen.

 6. Allemaal mooie kandidaten maar liggen op dit moment allemaal vast, en een combinatie club/Oranje zie ik niet gebeuren, het gaat dus iemand worden die vrij is, een people manager en dus is er maar 1 kandidaat Paul van Ass

 7. Annan of Schopman.

  Van Ass of Kruis vind ik persoonlijk wat vreemde suggesties.

 8. Toon Siepman samen met Ageeth Boomgaard. succes gegarandeerd.

 9. Marc Lammers en Ageeth Boomgaard. Lammers is de enige die niet vast zit bij een club (Paul van As ligt vast lastig bij knhb) en de route kent. Termijn is heel kort, dus weinig inwerktijd. Hockeytechnisch zijn ze goed genoeg, zal nu wel moeten gaan om speelwijze, instelling en groepsproces.
  Misschien ook een keer echt tijd om kritisch naar knhb bestuurders te kijken ?

 10. En dan Janneke Schopman om opnieuw op te bouwen na de OS als een groep ervaren speelsters stopt.

 11. hoofdklasser

  wacht dachten jullie van een combi Lammers met Schopman!

 12. Lammers met Schopman of Boomgaard lijkt me een prima keuze. Je hebt ervaring nodig op dat niveau en om de dames nu al als zelfstandige voor de leeuwen te werpen, is te riskant.

  Annan roept teveel weerstand op en Van Ass lijkt mij een wat vreemde combinatie met dit zooitje ongeregeld dat duidelijk een harde hand behoeft….

 13. waarom in godsnaam Boomgaard? Wat heeft die ooit gewonnen dan als coach? met OZ prima gedaan, verder? Moest als assistent weg bij ned xl… beetje raar dat die als kandidaat gezien wordt dan.

 14. Ik citeer Jacques Brinkman: “belachelijke beslissing en zijn mogelijke opvolger lijkt een nog grotere grap…Paul van Ass…..#beleidKNHB.”

  Vervolgens:
  @FionaCitroen Paul van Ass of Janneke Schopman.

  Geen Van Ass hopelijk, daar zie ik de meerwaarde niet van in. Durft wel hoge bomen te kappen. Denk dat de telegraaf er zo snel bij was via Jacques.

 15. Ab van der Wouden

  Janneke Schopman; interessante keuze.
  Paul van Ass; onmogelijk bij een vrouwenteam.
  Marc Lammers; nog een keer?!
  Herman Kruis; WTF?!
  Alyson Annan; heeft de hockey inhoudelijke capaciteit, is niet bezig met groepsdynamieken (wat bij dit team nu net belangrijk is) en kan niet samenwerken.
  Ageeth Boomgaardt; wordt niet geaccepteerd door “The Big Five”

 16. Aangezien de Olympische spelen zo dicht bij zijn lijkt me de enige goede optie Lammers. Daarna moet je er iemand anders neerzetten die verder gaat met een nieuw traject.

 17. Hoofdklasser

  Daarom Lammers samen met schopman kennen elkaar goed, beide veel hockey ervaring en beide veel ervaring in vrouwen hockey,
  Lammers kan schopman klaar stomen!

 18. Optie 1 = Toon Siepman
  Optie 2 = Alexander Cox – los je gelijk ook het probleem op van de hoofdklasse coach die ook in begeleiding nationale team zit

 19. Klopt Jan. Maar bij de bond moest alles wijken voor de mannen. Dat was/is het belangrijkste. Zij moeten nu toch eens goud pakken. Max coach bij de dames? Ach, die halen we daar gewoon weg. Zo, de mannen hebben een goede coach. Wat doen we met de dames? Die geven we gewoon een onervaren coach die ze niet kennen. Want ja, maakt toch niet uit wie er coach is, die dames winnen toch wel. Nou niet dus. In het verleden is al een paar keer bewezen dat een coach wel degelijk belangrijk is. Herman, nu Sjoerd. Beide niet goed genoeg om een dames team leiding te geven. Niet hun fout, maar de fout van de bond die overal veel te makkelijk over denkt.

 20. Behalve Lammers, is het toch altijd afzien met al die kansloze coaches uit Brabant: Kruis, vd Heuvel en nu weer Marijne. Ze kunnen wel iets, maar missen te veel..:)

 21. @argenitinie

  We zouden het net als in Argentinië moeten doen. Zowel Caldas bij de vrouwen als bij de mannen.

 22. Dat dacht ik dus ook !

  Waarom kan Max heren en dames niet samen doen ?

  Wat zijn oude teammate Retegui kon, dat kan Max ook

 23. Diederik Donk natuurlijk, er is geen grotere motivator en tacticus dan hij.
  Hockeyen kunnen ze al.

 24. Waarom geen goeie coach uit een andere tak van sport ?
  De spoeling in de hockeywereld is zo dun dat je altijd bij de zelfde mannen uit komt

  Een coach hoeft niet alles van het spelletje te weten, daar zijn de assistenten voor maar een coach moet het juiste team kunnen vormen, hij moet een groep kunnen motiveren om er alles uit te halen wat er in zit en het beste van zichzelf te geven

  Dat kan een olym coach uit een andere sport ook

 25. Precies ‘S’ mijn idee; fris coach bloed moeten we hebben bij die verwende dakkies! Komt ie:

  -Eric Hulsebosch
  -Jos Verstappen
  -Gert Kruis
  -Jos Hermes
  -Arie Selinger

 26. @mike , fris coachbloed en dan kom je met Gert kruys 54, Jos Hermes 65 en Arie selinger 78 .

 27. De korte termijn tot de spelen is het grootste probleem. Cox en Verboom zijn interessante keuzes omdat het de beste trainers zijn van Nederland maar ze moeten zich als coach van een nationaal team nog bewijzen.
  Van Ass heeft meer tijd nodig om het team naar zijn hand te zetten. Of Schopman vrij te krijgen is waag ik te betwijfelen.
  Boomgaardt nog te vroeg.
  Anan zie ik ook liever niet nu instappen maar na de spelen.
  Nog een keer Kruis is geen garantie op succes dus uit dit rijtje toch maar Lammers. Die krijgt de meiden wel mee en de periode is te overzien.
  Interssant misschien nog is Roger van Gendt, daar gaat ook niemand mee lopen maar ook deze heeft geen ervaring met een nationaal team.

 28. De naam Paul van Ass ? Hoe kom je erop. Weer een avontuur aan gaan en dat een jaar voor de spelen? Cox een goede trainer maar als coach voor een damesteam ongeschikt. Hoop dat Lammers het wil doen maar na alle ellende met de bond zou ik het begrijpen als hij zou denken: bekijk het maar!!

 29. Stein Spreij?
  Toon Siepman?

 30. Een coach uit een andere sport is de beste oplossing.

  Joop Alberda of Gerard Kemkers of zo

  Die hebben beide bewezen dat je prima in een andere sport kunt werken en hebben beide sporters naar het goud geleid dus die hebben ervaring genoeg

  Of Robin van Galen, is die nog vrij ?

  Lammers zou natuurlijk perfect zijn maar die zie ik niet meer terug komen en Boomgaard Kruis van Ass etc dat is natuurlijk een lachertje , dat wordt niets

 31. Amsterdammer

  Alexander Cox.

 32. Ok gaat niet gebeuren, maar met Huub Stevens is het gelijk afgelopen met deze divacrap. Die krijgt ze wel gemotiveerd.

  Ik vind de opties Lammers/Schopman en Siepman/Schopman wel interessant.

 33. Geen vd opties zijn echt goed

  Wat de dames nodig hebben is een sterke keiharde coach die bóven hen staat, niet 1 die tussen hen staat

  Met Schopman of Siepman gaat het niet veranderen

 34. Bonnet is prima man voor zo een kort traject, internationale ervaring, damescoach bij Amsterdam en SCHC, ervaring met Heren etc.

 35. Bonnet heeft geen ervaring met dames, met Schc was meer een aanvaring!

 36. Amsterdammer 2

  Aj heeft gelijk. De dames hebben veel teveel invloed. Er moet namelijk een klik zijn. Deze nieuwe coach moet durven optreden ook tegen de vedettes. Vreemd, dat niemand aan Etienne Spee denkt. Dat is toch een coach van een topteam en heef toch ook gepresteerd bij Laren.

 37. Er is een coach die al een jaar of 6 geleden riep dat ie bondscoach zou zijn binnen 3 jaar(maar zoals ik al schreef is dat ruim 6 jaar geleden). Heeft bij Pinoke gezeten, toen Laren en nu SCHC…. Volgens hemzelf is ie dus een optie(alleen nu dus 3 jaar te laat ;-)Persoonlijk denk ik er anders over 😉

 38. Spee wil het ook wel gratis doen.
  Koopt hij nog de beste buitenlandse speelsters erbij :)!

 39. Spee??? Serieus hahahhahahahahahhahahahah

 40. Paul van Ass

 41. op naar brons

  Laten we maar accepteren dat de dames GEEN goud in Rio gaan behalen , daarvoor is teveel mis gegaan en met nog maar 10 maanden te gaan is er geen tijd genoeg meer om deze puinhoop op te ruimen

  Maar gelukkig hebben we de heren nog!

  Daar gaan we gewoon dubbel van genieten volgend jaar

 42. Toen de dames de finale schreeuwde iedereen hier om Sjoerd zijn kop. (lees de reacties bij dat verhaal maar eens terug). Nu heeft de bond dat gedaan is het weer niet goed.

  Dames zijn nog steeds de beste in de wereld, zowel individueel als als team.

  Marc Lammers aanstellen en dan komt alles meer dan op z’n pootjes terecht. Iemand die hard kan zijn, zijn eigen, bewezen visie heeft op hockey, prestaties heeft geleverd en in wie de dames vertrouwen (zouden moeten) hebben.

  Dan na de Spelen Annan of Schopman aan het roer en dan komt het allemaal wel goed.

  Hoop wel dat de dames zich iets meer gaan richten op trainen nu en iets minder op sociale media en randzaken want alle aandacht die ze daar aan besteden kunnen ze heel goed gebruiken om zichzelf nog verder te ontwikkelen…

  Alsjeblieft heel ver weg blijven van Van Ass, die zou het wel voor mekaar krijgen dat het beste team toch niet wint!

 43. @MikeD Denk ook dat als iemand het kan om de dames in 300 dagen tijd voor Rio klaar te stomen het Marc Lammers is. Dat heeft hij inmiddels wel bewezen. Schopman leert vast veel in de VS en zit daar in een traject naar de Spelen. Met rust laten lijkt me, geen paniekvoetbal nu. Alyson Anan zou dan meer voor de hand liggen, maar Gerritsen zal daar een stokje voor steken omdat het zijn eigen club is.

  Je zou denken dat KNHB door de ervaringen met Kruis en vd Heuvel wijzer zouden zijn geworden, maar dat is niet zo. Caldas weghalen bij de dames was al niet handig. Ze hadden beter Marc Lammers of een top coach uit het buitenland kunnen aanstellen bij de mannen. Daar is het fout gegaan en nu is het een grote bende bij de dames. Alleen de KNHB en niemand anders is hier verantwoordelijk voor. Het is natuurlijk wel weer moedig dat ze het aandurven om Marijne weg te sturen want daarmee geven ze eigenlijk hun eigen fouten toe. Maar wel een beetje laat…

  Misschien moeten Arno den Hartog en Marjolein Bolhuis zelf de dames richting Rio gaan begeleiden ipv een ander hun problemen te laten oplossen.

 44. Bart van Broekhoven

  Joost van Geel — empathisch, sociaal, bindend, non-conformistich, sterke-leider!

 45. Van der Heijden

  Norbert Nederlof

 46. @opnaarbrons wat een onzin. Tussen nu en Rio zitten nog twee grote toernooien: HWL finale en Champions Trophy. Daarnaast zijn deze dames stukken beter dan de rest, met de juiste mentaliteit, fitheid en drive. Lammers lijkt me daar een goede voor, Schopman ook. Beide ervaring.

 47. @mike, kansloze coaches uit Brabant??? Sodemieter op man achterlijke westerling!! Pfffff

 48. @Brabo, je bewijst mijn stelling:) Net als Sjoerd, kort lontje, wat plat en te beperkt….

  Overigens zijn er uitzonderingen; Lammers zou de ideale man zijn voor dit traject.

  XOXO
  M

 49. Och Mike toch. haha. Jij snapt er iig al helemaal niks van. de mentaliteit van de westerlingen zorgt er juist voor dat Nederland (regelmatig) net niet kampioen wordt. Dus het ligt niet altijd aan de coach!!
  En om dan te zeggen dat Brabantse coaches allemaal (uitgezonderd Lammers) waardeloos zijn is echt grote onzin!
  Als jij een westerse coach op kunt noemen die iets gepresteerd heeft hoor ik t graag.

 50. De fout van de KNHB is niet dat ze Marijne aanstelden, de fout is dat ze hem na zo’n korte tijd geen rugdekking geven als hij richting Rio op basis van wat hij waarneemt zaken wil veranderen en aanpakken. Dat zou best wel eens kunnen gaan over dames die met “randverschijnselen” bezig zijn. Wie weet. Hoe logisch is het dan nu iemand aan te stellen die die randverschijnselen eens aanpakt? Wat bleek er nu in die vele evaluaties? Wat vond het team zelf, en van zichzelf? Zou dapper zijn van de dames als ze eens duidelijk maken wat ze nu zelf vonden, ipv te duiken. Al die vage verhalen leiden nergens toe.

 51. Was zijn taak niet dit al aan te pakken? Heb je Paumen gezien? Totaal niet in shape, pusht er opmerkelijk weinig in.

  Daarbij denk je serieus dat bv een Lammers of Schopman de dames toe zou laten met andere dingen bezig te zijn?

 52. Over het hoofd gezien

  Toeval dat Delmee ontslag heeft genomen?

 53. KNHB had Marijne nooit moeten aanstellen; hij is uiteindelijk natuurlijk tekort geschoten op alle minpunten die men vooraf kende. Dat Marijne een dergelijke baan accepteert is logisch, hem valt niet zoveel te verwijten. Ieder beestje zingt zoals het gebekt is…..KNHB zou consequenties moeten trekken en verantwoordelijken binnen bestuur en directie moeten vervangen en wel per direct…..

 54. hoofdklasser

  Delmee echt niet dan eerder als assistent, maar het zou een beetje raar zijn als Delmee aangesteld zal worden als coach van het Nederlands elftal terwijl hij in Belgie er nog niet echt iets van gemaakt heeft en dat dit dan ook de rede is dat hij er uitgezet is.

  Ik blijf zeggen Lammers met Schopman,

  Bonnet zal nooit coach worden, hier zullen de dames van SCHC niet mee akkoord gaan.

  Teun de Nooijer? nu zelf als assistent….
  Teun de Nooijer samen met Siepman

Reageer