Pools-international Rybacha ziet graag meer vooruitgang: ‘We staan op dit moment stil’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Pools-international Rybacha ziet graag meer vooruitgang: ‘We staan op dit moment stil’

Al tien jaar is Rybacha woonachtig in Nederland. Bijzonder, want op dit moment is zij de enige Poolse speelster in de Livera Hoofdklasse. Als speelster van Oranje-Rood zou de 32-jarige Rybacha theoretisch gezien zichzelf al mogen opmaken voor de play-offs. Niets bleek minder waar. Onzekerheid blijft bestaan over het voortzetten van de Livera Hoofdklasse. Wij waren benieuwd, waar houdt Marlena Rybacha zich mee bezig en hoe staat het Poolse hockey ervoor?

Sporten, sporten en nog eens sporten. Het is iets waar Rybacha haar focus de laatste weken op heeft gezet. Door de extra tijd die zij nu heeft gekregen, kan ze nog meer extra trainingen afwerken. Vandaag werkte Rybacha haar 34ste training op een rij af.  ‘Ik heb een soort van COFIT-19 workout dagboek. Soms train ik twee keer per dag. Dit zijn kracht- en loopoefeningen. In ieder geval loop ik bijna elke dag hard. Dit zijn verschillende soorten sessies. Ik doe lange, maar ook korte afstanden. Sporten is op dit moment mijn lust en mijn leven’, reageert Rybacha lachend.


View this post on Instagram

Warm up – jog + stretch 10 min Set 1 of interval – 4-3-2-1-2-3-4 4x 100 yards – 80sec Rest 80 sec 3x 100 yards – 60 sec Rest 60 sec 2x 100 yards – 40 sec Rest 40 sec 1x 100 yards – 20 sec 20 sec rest 2x 100 yards – 40 sec 40 sec rest 3x 100 yards – 60 sec 60 sec 4x 100 yards – 80 sec Rest 80 sec • Rest Between Sets – 2/3 min • Complete set 1 again • At the end – Sprints: 1x 20m sprint 2x 25m sprint 2x 35 m sprint • Cool down – jog 10 min • Check out my video until the end ‼️ • #day31 #month #trainings #endoftheserie #covid19 #workoutdiary #running #strength #hiitworkouts #training #dailyroutine #hockey #athlete #performance #quarantine #hometeam #thenetherlands ‍♀️‍♀️ • @eurohockeyorg @polishfieldhockey @hcoranjerood @fihockey @adidasfieldhockey @adidas

A post shared by @marli – Marlena Rybacha (@mrybacha) on

Pools bloed in de Livera Hoofdklasse

Waar de Livera Hoofdklasse afgelopen jaar meerdere speelsters van ‘buitenaf’ heeft gekregen, blijft het lastig voor Poolse speelsters om de weg naar het hoogste niveau in Nederland te vinden. Afgelopen jaar werd Rybacha nog vergezeld door Amelia Katerla. De voor Groningen spelende Katerla degradeerde echter afgelopen jaar alweer uit de Livera Hoofdklasse. ‘In Polen is de sport een stuk kleiner dan in Nederland. De faciliteiten hebben we wel in, toch is de sport helaas niet zo populair. Waar dit aan ligt, is lastig te zeggen’, legt Rybacha uit.

Een rol zou er kunnen zijn voor de enthousiaste Rybacha om het Poolse hockey naar een hoger niveau te krijgen. Niet alleen leeft de Poolse voor de sport, ook is zij gespecialiseerd in personal training en lichamelijke opvoeding. Toch blijkt het allemaal lastiger te zijn dan gedacht. Rybacha: ‘Ik speel nu bij Oranje-Rood. Dit vergt veel tijd. Hierdoor kan ik niet gemakkelijk naar Polen afreizen. Ik had met de Poolse hockeybond wel een plan gemaakt om in de vakanties een trainingsprogramma af te werken. We willen graag meer jonge kinderen enthousiast maken voor de sport. Het organiseren van dit soort programma’s is soms lastig op te zetten. Ook denk ik dat er weinig budget is om bijvoorbeeld professional kader in te huren om de huidige hockeyers verder te laten ontwikkelen. De ‘hockey knowhow’ hebben we nog niet in eigen land. Het zou mooi zijn als er geld beschikbaar zou komen om bijvoorbeeld trainers uit Nederland te huren’.

Rybacha kan niet voorkomen dat Laura Marell in de gewonnen wedstrijd tegen Laren een doelpunt maakt.
Rybacha kan niet voorkomen dat Laura Marell in de gewonnen wedstrijd tegen Laren een doelpunt maakt. Foto: Roel Ubels

Een stap hoger in Polen

Om de hockeysport in Polen dus verder te ontwikkelen zou er meer enthousiasme, budget en technisch kader moeten komen. Toch lijkt het alsof het probleem zich alleen voordoet bij het veldhockey. De Poolse nationale selectie staat op de 24ste plek op de FIH wereldranglijst. Hockeydwergen zoals Wit-Rusland, Tjechie en Chili staan boven Polen. Kijkende naar de wereldranglijst in de zaal, dan doet Polen het niet zo slecht. De Poolse ploeg staat zesde. ‘Voor ons is het gemakkelijker om een indoorteam samen te stellen. We hebben immers relatief veel minder spelers nodig om een kwalitatief sterk team te maken. Voor het veldhockey ligt dit anders. Omdat de spoeling dun is, is het lastiger om in de breedte een sterke selectie te maken’, aldus Rybacha.

In 2015 mocht de Poolse selectie samen met Rybacha nog meedoen in de A-poule van het EK-hockey. Hier moesten ze het dan opnemen tegen België, Spanje en Nederland. Tegen Oranje werd op dat toernooi met maar liefst 9 – 0 verloren. Toch was 2015 een lichtpuntje in de Poolse hockeygeschiedenis. Het was het enige jaar dat het land op het hoogste internationale niveau mocht optreden. Rybacha maakt zich hier deels wel zorgen over: ‘Landen zoals Oekraïne, Frankrijk en Oostenrijk staan lager dan ons op de FIH-wereldranglijst. In het verleden konden we Oostenrijk gemakkelijk verslaan. We wonnen toentertijd vrij gemakkelijk met bijvoorbeeld 5 – 0. Helaas zijn die tijden veranderd. We zouden nu ook van deze ploegen kunnen verliezen. Het is niet dat we stilzitten. Het is alleen een feit dat onze concurrenten meer vooruitgang boeken dan wij in Polen’.

Ondanks haar oudere leeftijd zien we Rybacha de komende jaren waarschijnlijk wel terug in de Livera Hoofdklasse. Met haar 32-jarige leeftijd is de sportieve speelster nog niet klaar met de sport. ‘Mijn contract bij Oranje-Rood loopt aan het einde van dit seizoen af. Of ik de komende twee jaren nog bij de oranje-rood hemden rondloop is nog wel de vraag. Ik wil in ieder geval nog minimaal twee jaar door met de sport op het hoogste niveau’.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

Comments (1)

  1. Leuk artikel.

    Het zou inderdaad mooi zijn als ze in Polen het hockey op een hoger plan kunnen brengen.
    Traditie is er en de potentie ook.

Reageer