Preview FIH Pro League (H): Grand Final in aantocht, welke landen doen er mee?

Waar de Grand Final in de Pro League bij dames vandaag van start gaat, worden de halve finales bij de heren aanstaande vrijdag afgewerkt in het Wagener stadion. Om 17.15 neemt Australië het op tegen Groot-Brittannië, terwijl ons Oranje het om 20.00 opneemt tegen wereldkampioen België. De finale en de strijd om de derde plek vinden aankomende zondag plaats. 

Vanaf januari namen acht landen het tegen elkaar op om een ticket voor de Grand Final te bemachtigen. Van de acht deelnemende landen is het aantal nu gehalveerd, met Australië als groepshoofd van de poulefase. Met een achterstand van vier punten eindigde wereldkampioen België als tweede, terwijl de strijd om plekken 3 en 4 uiteindelijk de spannendste bleek. Uiteindelijk eindigde Oranje met een punt voorsprong op de derde plaats, terwijl Groot-Brittanië de laatste strohalm greep op de laatste speeldag. Argentinië eindigde zodoende uiteindelijk als vijfde.

Australië

De Kookaburras eindigde bovenaan in de poulefase en wisten van de veertien gespeelde wedstrijden er maar liefst tien te winnen. De Australiërs speelden daarnaast nog twee keer gelijk, en beide keren verloor het de shoot-outs. Alleen Spanje en België wisten te winnen van de mannen van Colin Batch. De Australiërs kenden een ietwat stroeve start in de Pro League, na een gelijkspel (5-5) tegen Oranje en een nederlaag in eigen huis tegen België (1-4) vergaarde de heren slechts een punt. Daarna begon het te lopen: zeven wedstrijden op rij gingen er gewonnen, tot de Kookaburras op bezoek gingen bij Groot-Brittanië (2-2, verlies na shoot-outs). De heren verslikte zich nogmaals tegen Spanje, maar de rest ging alsnog gewonnen. De grootste zege werd behaald tegen buurland Nieuw-zeeland (5-1). Grote man aan de zijde van Australië is strafcornerkanon Blake Govers, die met tien treffers verantwoordelijk is voor een kwart van de totale doelpuntenproductie. De opponent in de halve finales Groot-Brittanië werd in Perth met 2-0 verslagen, maar in Londen pakten de Britten na shoot-outs twee punten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

België

Na het behalen van de wereldtitel in Bhubaneswar gelden de Zuiderburen opnieuw als een van de grote favorieten voor de eindzege. Toch verliep de poulefase niet helemaal vlekkeloos. Van de veertien wedstrijden gingen er acht gewonnen, speelden de Red Lions driemaal gelijk en verloren ze ook driemaal. De ploeg van Shane McLeod was de eerste acht duels nog ongeslagen, maar een weekend gooide roet in het eten. Het tweeluik met ons Oranje eindigde voor de Belgen puntloos (0-4 en 4-3), waarna er vorige week ook nog een keer verloren van Australië. Hoogtepunt van de poulefase was voor de Belgen de monsterzege op Duitsland, in Krefeld werd het maar liefst 0-8. Mede door de zege eindigden de Belgen met verreweg het hoogste doelsaldo en werd er in totaal 52 keer gescoord Cédric Charlier was verantwoordelijk voor negen treffers en is zodoende topscoorder voor zijn land. Van Nederland wisten de Belgen dus nog niet te winnen, toch zal iedereen ook de WK-finale aanhalen die met shoot-outs gewonnen werd en de Belgen zo de eerste wereldtitel ooit bezorgde. De balans tussen beide landen is na veertien ontmoetingen nagenoeg gelijk. Beide landen wonnen er zes en de overige twee wedstrijden eindigden in een gelijkspel. België scoor welgeteld één doelpunt meer (34 om 33).

(c) Roel Ubels

Groot-Brittanië

De Britten leken plaatsing voor de Grand Final lange tijd te kunnen vergeten, maar op de laatste speeldag viel het kwartje toch de goede kant op voor de ploeg van Danny Kerry. Door een 2-0 zege op Nieuw-Zeeland plaatsten de heren zich ten koste van Argentinië op doelsaldo voor de Grand Final. De Argentijnen hadden aan een punt genoeg, maar de Belgen bleken een maatje te groot. Sowieso bedroeg het verschil in punten met Nederland op plek drie en Duitsland op plek zes slechts drie punten, om maar aan te geven hoe weinig niveauverschil er is in de eerste editie van de Pro League. De Britten wonnen slechts zes wedstrijden, maar dit bleek toch genoeg voor kwalificatie. Daarnaast speelde de Britten drie keer gelijk en werd er vijf keer verloren. Met acht treffers is Phil Roper de man om in de gaten te houden. Van aankomend tegenstander Australië werd niet gewonnen, al pakten de Britten in eigen huis na shoot-outs nog wel twee punten.

47989518956_1982f75abc_z

Nederland

De heren van Max Caldas kennen een wisselvallige Pro League-campagne. Uiteindelijk plaatsten de ploeg zich met pijn en moeite wel voor de Grand Final, maar vijf zeges uit veertien wedstrijden is veel te weinig voor Oranje. Uiteindelijk pakten de Oranjeheren door vijf remises en drie bonuspunten in de shoot-outs genoeg punten voor kwalificatie, maar Nederland ging belabberd van start en stond na vijf wedstrijden op zes punten. Twee achtereenvolgende zeges op Spanje (4-0) en Duitsland (2-4) bracht Oranje vervolgens wel weer terug in de race, maar daarna ging de ploeg onderuit tegen Groot-Brittannië en wist het niet te winnen van Nieuw Zeeland (0-0, winst na shoot-outs) en leken de heren weer terug bij af. Een geweldige dubbelslag op België heeft echter laten zien waar de ploeg tot toe in staat is. Als de wisselvalligheid eruit gaat, kan ook dit Oranje iedereen verslaan.

48095119033_7528ea5ae0_z

 

 

Fotografie: Roel Ubels 

Reageer

Contact Us