Preview HK (H): Rotterdam ontvangt Amsterdam in topper

Op de eerste speeldag van de Hoofdklasse Heren staat meteen een topper op het programma. Rotterdam ontvangt Amsterdam. Landskampioen Kampong opent het nieuwe seizoen met een thuiswedstrijd tegen Pinoké en Tilburg gaat in de Brabantse derby op bezoek bij Den Bosch.

Rotterdam-Amsterdam

De bronzen medaille tijdens de EHL was voor Rotterdam een kleine pleister op de wonde van een teleurstellend seizoen. Als vice-kampioen hoopten de Rotterdammers mee te kunnen doen om de landstitel, maar de ploeg liep eigenlijk het gehele seizoen achter de feiten aan. Ondanks de 28 treffers van topscorer Jeroen Hertzberger werden de play-offs niet gehaald. Amsterdam haalde die play-offs wel en bogen in de finale pas na drie wedstrijden voor Kampong, dat opnieuw de titel pakte. Zowel Rotterdam als Amsterdam zullen ook dit jaar tot de play-offkandidaten behoren.

Klein Zwitserland-SCHC

Klein Zwitserland viert de terugkeer op het hoogste niveau met een thuiswedstrijd tegen SCHC. KZ speelde voor het laatst in het seizoen 2008-2009 in de Hoofdklasse en degradeerde vervolgens naar de Eerste Klasse. In de afgelopen twee jaar knokte de voormalige grootmacht, acht titels op rij tussen 1977 en 1984, zich van die Eerste Klasse via de Overgangsklasse naar het hoogste niveau. Tegenstander SCHC handhaafde zich in de Hoofdklasse zonder het spelen van play-outs. Dankzij een negende plaats hoefde de ploeg voor het eerst in vijf seizoenen geen promotie- of degradatiewedstrijden te spelen.

Kampong-Pinoké

Kampong gaat op voor de derde landstitel op rij, maar de Utrechtse ploeg moet het doen zonder vaste krachten: Constantijn Jonker, Quirijn Caspers, Sjoerd de Wert en Philip Meulenbroek. Afgelopen seizoen verloor Kampong geen enkel competitieduel. Sinds de nederlaag in het seizoen 2016-2017 is de formatie al 28 wedstrijden op rij ongeslagen. Pinoké heeft een punt gezet achter een seizoen vol drama. De Steekneuzen kregen het flink voor kiezen. Bij Dennis Warmerdam werd een tumor in de arm geconstateerd, die hem dwong afscheid te nemen van tophockey. Aanvoerder Wouter Brasem vertrok tijdens het seizoen na onenigheid en de ploeg moest uiteindelijk onverwachts play-outs spelen om degradatie naar de nieuw gevormde Promotieklasse te voorkomen. Opvallend detail is dat Derck de Vilder op de openingsdag met Kampong tegen zijn oude club speelt.

Almere-Bloemendaal

Ook dit seizoen geldt Bloemendaal als één van de grote titelfavorieten. Bloemendaal struikelde afgelopen seizoen in de play-offs over Amsterdam, waarna Oranje-Rood ook nog een EHL-ticket afsnoepte. Toch voorkwam Bloemendaal dat het seizoen in mineur eindigde. Voor eigen publiek werd de Europese titel veroverd ten koste van de toen kersverse landskampioen Kampong. Bloemendaal won de vorige vier ontmoetingen met Almere, maar afgelopen seizoen was in beide duels het verschil slechts één doelpunt. Almere stelde voor het tweede jaar op rij een plek in de Hoofdklasse veilig na het spelen van play-outs. Afgelopen seizoen werd Hurley in het Amsterdamse Bos in de derde en beslissende wedstrijd met 1-0 verslagen. Het enige doelpunt kwam op naam van Jonas de Geus, die na lang wikken en wegen besloot bij Almere te blijven net als de andere international van de ploeg Terrance Pieters.

HGC-Oranje-Rood

HGC onderging in de zomer een ware metamorfose. Onder leiding van de nieuwe coach Paul van Ass werden onder meer Ashley Jackson en Seve van Ass teruggehaald naar Wassenaar. HGC zag wel Tristan Algera naar Rotterdam vertrekken en Tom Hiebendaal, Rik van Kan en Wiegert Schut kozen voor Amsterdam. Met de nieuwe ploeg zal HGC hogere ogen willen en moeten kunnen gooien dan de zevende plaats afgelopen seizoen. Ook bij Oranje-Rood staat een nieuwe coach voor de groep. Althans, Roger van Gent was afgelopen seizoen de assistent van Lucas Judge en na het vertrek van Judge schoof Gent een plaatsje op in de hiërarchie. De Eindhovense ploeg plaatste zich afgelopen seizoen voor de play-offs, nadat ze die een jaar eerder op een haar na hadden gemist. Kampong schakelde Oranje-Rood in de halve finales uit, maar ten koste van Bloemendaal werd toch nog een EHL-ticket bemachtigd.

Den Bosch-Tilburg

Den Bosch schurkte afgelopen seizoen tegen de subtop aan en hoopt dit seizoen ook daadwerkelijk de stap naar die subtop te kunnen zetten. Vorig seizoen won de Bossche formatie, die afgelopen jaar de finale van Gold Cup bereikte, beide ontmoetingen met Tilburg: 3-2 en 3-1. De Tilburgers sloten het vorige seizoen af op een prima achtste plaats, maar zullen het dit seizoen moeten doen zonder boegbeeld Jan-Maarten Tacke, die besloten heeft de stick in te ruilen voor een paar voetbalschoenen.

Reageer

Contact Us