Preview HK (H): Spanning tot aan de laatste speelronde, wie bereikt de play-offs? - Hoofdklasse Hockey Nederland

Preview HK (H): Spanning tot aan de laatste speelronde, wie bereikt de play-offs?

In de 22e en laatste speelronde worden de twee laatste tickets voor de play-offs verdeeld. De beste papieren zijn voor HGC en Amsterdam, die met een overwinning beiden mee mogen dingen naar de landstitel. Ook Oranje-Rood en Den Bosch kunnen zich in theorie nog scharen bij de beste vier.

Almere-SCHC

Afgelopen weekend werd al duidelijk dat dit voorlopig de laatste wedstrijd in de Hoofdklasse gaat zijn voor SCHC, naar het al verzekerd is van degradatie. Wat rest voor de Bilthovenaren is om eervol ten onder te gaan. Voor Almere zijn de belangen enorm groot. De ploeg is al drie wedstrijden op rij ongeslagen en is inmiddels opgeklommen naar de veilige negende plek. Met een zege kunnen de Flevolanders zich definitief veilig spelen. De heenwedstrijd eindigde in een zege voor Stichtsche, in eigen huis werd het 2-0.

Amsterdam-Pinoké

Na een uiterst geslaagd dubbelweekend waarin de Amsterdammers de volle score pakten en de concurrentie aan de lopende band zag morsen, heeft de ploeg van Jan Jorn van ‘t Land het grijpen van een play-offticket voor het eerst sinds lange tijd in eigen hand. De ploeg heeft evenveel punten als Oranje-Rood, maar wel een aanzienlijk beter doelsaldo  (+17, ten opzichte van +7 voor Oranje-Rood). Amsterdam heeft dus in principe aan een zege genoeg om de vierde plek veilig te stellen, maar dan moet het eerst zien af te rekenen met de buren van Pinoké, dat al verzekerd is van de achtste plek en dus nergens meer voor speelt. De eerdere ontmoeting eindigde in 2-2.

Den Bosch-Oranje-Rood

Een heerlijke Brabantse derby tussen twee ploegen die beiden in theorie nog de play-offs kunnen halen. Aan de Oosterplas zal het naar verwachting een lekkere wedstrijd worden. Oranje-Rood is afhankelijk van een mogelijke misstap van Amsterdam, maar heeft nog stiekeme hoop op het play-offticket dat de Eindhovenaren zolang zelf in handen hadden. De ploeg kent een mindere fase en haalde in het laatste dubbelweekend slechts 1 punt. Ook Den Bosch wacht hetzelfde lot. Alleen bij winst op Oranje-Rood en puntverlies in het Wagener stadion voor de thuisploeg betekent een plek bij de laatste vier. In Eindhoven eindigde de confrontatie in een 2-2 puntendeling.

HGC-Bloemendaal

Een ware kraker op de laatste speeldag zal worden afgewerkt in Wassenaar, waar HGC bezoek krijgt van Bloemendaal. Voor de thuisploeg lonken de play-offs. Zelfs bij een nederlaag heeft de productiefste ploeg van de Hoofdklasse alsnog een beter doelsaldo dan Amsterdam en Oranje-Rood, die op eenzelfde puntentotaal komen wanneer zij winnen en HGC verliest. Het moet raar lopen wil HGC de play-offs mislopen. Voor Bloemendaal telt maar één ding: als eerste eindigen en zo een rechtstreeks ticket bemachtigen voor de EHL, de competitie die vorig jaar nog door de Mussen werd gewonnen, maar dit jaar pijnlijk werd misgelopen. De ploeg staat op gelijke hoogte met Kampong, maar kan op doelsaldo nog gepasseerd worden. In het bizarre geval dat beide ploegen met exact hetzelfde doelsaldo eindigen, wordt er een shoot-outserie gespeeld om de eerste plek. De kraker eindigde op ‘t Kopje in een 2-1 zege voor de thuisploeg.

Klein-Zwitserland-Kampong

Afgelopen weekend boekte Klein Zwitserland sinds lange tijd weer eens een zege, nadat het op bezoek bij Pinoké de punten pakte. De kans is groot dat de Hagenaars play-offs gaan spelen ter afwending van degradatie, maar kunnen zich nog veilig spelen wanneer concurrent Almere punten morst en het zelf weet te winnen. Aan regerend landskampioen heeft de ploeg wel een zware kluif, zeker gezien het feit dat de club uit Utrecht bij een ruime overwinning de eerste plek kan overnemen van Bloemendaal. In Utrecht boekte Kampong echter een zeer zuinige 1-0 zege.

Rotterdam-Tilburg

Voor Rotterdam is het seizoen voorbij. Lang heeft de ploeg als underdog meegestreden om een plek bij de laatste vier, maar alleen de maximale score afgelopen weekend had de ploeg nog een kansje gegeven om de play-offs te bereiken. Voor Tilburg lijkt het lot ook bekend, al is er nog een kleine kans dat de ploeg play-offs om degradatie misloopt. Om dat te bereiken dienen zowel Almere als Klein Zwitserland te morsen, terwijl de Brabanders zelf moeten winnen. De ploeg kwam prima uit de winterstop en wist zich van de laatste plek af te vechten, maar zijn inmiddels al drie duels op rij puntloos. In de Kruikenstad gingen de Rotterdammers er bovendien met een 1-4 zege vandoor.

Reageer