Preview Hoofdklasse dames: Neemt Amsterdam de koppositie over van Den Bosch?

Op het affiche van de negende speeldag in de Hoofdklasse dames staat de topper tussen Amsterdam en Den Bosch. Het is de strijd tussen de nummers één en twee van de ranglijst. Bij winst neemt Amsterdam de koppositie van Den Bosch over. Hekkensluiter Bloemendaal neemt het op tegen Oranje-Rood en ontvangt de nummer drie SCHC in Bilthoven Kampong, dat op een vijfde plaats staat.

Amsterdam-Den Bosch

De wedstrijd is een reprise van de finale om het kampioenschap van vorig seizoen. Toen was Den Bosch in twee wedstrijden te sterk. De landskampioen is dit seizoen nog als enige ploeg in de Hoofdklasse nog ongeslagen. Vorige week was de koploper met 8-1 te sterk voor Pinoké, waarmee het doelpuntentotaal van de Bossche ploeg op dertig kwam. Hiermee is Den Bosch de meest productieve ploeg. Amsterdam daarentegen in de ploeg met de minst gepasseerde verdediging, slechts vier treffers in acht duels. In de laatste drie wedstrijden hield de nummer twee van de ranglijst de nul. De verschillen tussen Den Bosch en Amsterdam zullen zondag klein zijn. Het duel zal hoogstwaarschijnlijk eindigen in een kleine zege voor één van beide ploegen. Een gelijkspel is ook goed mogelijk. Vorig jaar eindigde het duel in 1-1.

SCHC-Kampong

Na twee opeenvolgende nederlagen in de topduels met Den Bosch en Amsterdam zakte SCHC van de eerste naar de derde plaats en zag het Laren, dat vierde staat, naderen tot op één punt. Om te voorkomen dat het verschil met Kampong tot één punt wordt verkleind, zal de Utrechtse aanval moeten worden afgeslagen. Gezien het spelersmateriaal van SCHC moet dat geen onoverkomelijk probleem zijn. De Utrechtse formatie is wel met een goede serie bezig. Met drie zeges op rij lijkt Kampong zich weer te ontwikkelen tot de best-of-the-rest. Een overwinning op SCHC zorgt ervoor dat de ploeg in ieder geval de vierde plaats in het zicht houdt.

hdm-Laren

Het is voor hdm zaak om de vrije val van de laatste weken een halt toe te roepen. De Haagse formatie verloor vier wedstrijden op rij en wist in de laatste twee duels geen doelpunt te maken. Natuurlijk speelde hdm in die fase tegen Den Bosch, SCHC en Amsterdam, maar goed voor het zelfvertrouwen is het niet. De ploeg staat achtste op slechts één punt van een play-outplek. En dan treft hdm het niet dat Laren zondag op bezoek komt. De Gooise ploeg is bezig met een goede periode waarin het al zes wedstrijden ongeslagen is. Hdm kan wellicht hoop putten uit de uitslag van vorig jaar toen beide ploegen niet tot scoren kwamen: 0-0.

Hurley-Groningen

Het duel is voor Groningen een echte graadmeter. Kan de promovendus omhoog blijven kijken? Of zal de ploeg toch even een pas op de plaats moeten maken? Het verschil tussen Groningen, de nummer tien, en Hurley, de nummer zes, is slechts drie punten. Groningen behaalde vier punten uit de laatste twee duels en boekte afgelopen zondag de tweede zege van het seizoen door MOP met 1-0 te verslaan. Ook Hurley verzamelde vier punten in twee wedstrijden. Het won zondag in Eindhoven van Oranje-Rood met 1-0. De doelpunten zijn de laatste weken schaars bij beide ploegen. Hierdoor lijkt een hoge uitslag uitgesloten.

MOP-Pinoké

Als MOP de reeks van de afgelopen vier speeldagen doorzet, zal de Vughtse ploeg zondag met drie punten van het veld stappen. MOP verloor tot nu toe slechts één thuisduel, maar is echter nog niet stabiel. Het won van onder meer Kampong en Oranje-Rood, ploegen die hoger op de ranglijst staan, maar ging afgelopen weekend onderuit tegen Groningen, dat op een tiende plaats staat. Er zijn dus wellicht kansen voor Pinoké, dat vorig jaar in Vught met 3-2 won. Om die prestatie te herhalen zullen de Steekneuzen wel iets moeten doen aan hun scorend vermogen. Met vijf treffers in acht duels is de ploeg het minst productief in de Hoofdklasse.

Bloemendaal-Oranje-Rood

In verband met de live-uitzending van Ziggo Sport van de wedstrijd van de heren van Bloemendaal begint het duel van de dames om 14.45 uur. Bloemendaal gaat andermaal proberen de eerste punten van het seizoen binnen te halen. De ploeg kan hoop putten uit het resultaat van vorig jaar toen met 0-0 werd gelijkgespeeld. Of het echt helpt, is nog maar de vraag. Tegen MOP en hdm werden kleine nederlagen geleden, in de overige zes duels was het verschil groter. Bovendien kwam Bloemendaal in de helft van de competitieduels niet tot scoren. Het treft in Oranje-Rood een tegenstander die nog niet naar behoren draait. In de afgelopen zes wedstrijden werd vijf keer verloren. In het enige duel waarin in deze periode punten werden gehaald werd Pinoké verslagen. Ondanks een mindere periode is de kans op een zege van Oranje-Rood groter dan een zege van Bloemendaal.

Comments (7)

 1. Eigenlijk gaat het nergens over. A’dam en Den Bosch staan toch wel in de play-offs. Wat maakt het nu uit wie eerste staat?
  De competitie is te klein.

 2. Toeschouwer@marc

  Waardoor het voor hockeytalent ook zinloos is om bij een kleine club te blijven hangen. Voor je 16de moet je weg zijn. Hetgeen weer de verschraling van de competitie versterkt.
  Beleid/ideeen?

 3. Puntentelling veranderen: strafcorner tent voor 1, veld doelpunt voor 2. Zoiets als bij basketbal. Er zijn paar clubs die teveel op die vorner leunen en ook spel inrichten op het halen ervan (Den Bisch bv).
  Play off-systeem afschaffen, zodat ook laatste wedstrijden tussen nummers 1 tot 4 nog spannend zijn. Nu begint echte competitie pas na de competitie.

 4. puntentelling veranderen vind ik niks. De strafcorners van de meeste teams zijn lachwekkend.

 5. @…
  Juist daarom. Er zijn maar paar goeie strafcorners en vooral top-4 leunt daar op. Hoe ver was Den Bosch gekomen zonder de corners van Paumen, Donners en zo? Als team zonder specialist wel met velddoelpumtem een wedstrijd kunnen winnen, wordt het spannend(er). En zonder play-offs krijg je dan misschien tot op laatste dag echte competitie. En ,onder noodzaak (en dwang bondscoach) om naar een top-4 team te gaan, want die zijn er niet meer.

 6. Blijkbaar is in jouw ogen een sleeppush de enige goede corner… Precies wat ik bedoel; ze laten meiden de strafcorner nemen met een lachwekkende sleeppush. Blijkbaar is het de gemiddelde dames hoofdklasse coach te machtig om degelijke varianten te bedenken. Je kan zoveel spelers als je wilt tegenover 4 verdedigers en een keeper zetten, oftewel een enorm overtal. Tijdens de wedstrijd zal een dergelijke situatie (op sc na uiteraard) nooit voorkomen. Als teams al niet in staat zijn om dit uit te spelen en te scoren, gaat het je in ‘veldsituaties’ al helemaal niet lukken. Enige manier waarop ik dat zie gebeuren, is dat ze ballen de cirkel in gaan beuken om een lucky tip-in goal te maken of dergelijke. Dan wil jij ze nog gaan belonen door dat doelpunt dubbel te tellen? Terwijl ze gewoon tactisch te kort schieten en gewoon onvoorbereid zijn.

  (Je zou Groningen-MOP even moeten kijken van afgelopen weekend via podium tv. Hilarisch wat er van Groningse kant op het doel van MOP wordt gepusht.)

 7. volgens mij zijn er bij DB op dit moment meer velddoelpunten gevallen dan strafcorners….Dus @Phe dat gaat nu niet meer op!

Reageer

Contact Us