Preview Olympische Kwalificatie: Laatste kans voor Nederlandse mannen tegen Pakistan - Hoofdklasse Hockey Nederland

Preview Olympische Kwalificatie: Laatste kans voor Nederlandse mannen tegen Pakistan

 

Komend weekend spelen de Nederlandse mannen een do or die-wedstrijd tegen Pakistan in het Wagener Stadion. Voor de ploeg van Max Caldas zal dit de laatste kans zijn om nog een Olympisch ticket af te dingen voor de Spelen in Tokyo 2020. In de dubbele ontmoeting moet Nederland twee keer winnen om zeker te zijn van deze kwalificatie. 

Het Nederlands Elftal mag in het onderonsje tegen Pakistan komend weekend gaan uitmaken welke ploeg zich mag van opmaken voor de Olympische Spelen in Tokyo. Op zaterdag om 16.00 uur en zondag om 16.00 uur spelen de rivalen tegen elkaar in het Wagener stadion in Amsterdam. Een spannende ontmoeting voor Oranje, want Pakistan is het meest succesvolle hockeyland ter wereld. De ploeg won onder andere vier keer het Wereldkampioenschap en drie keer een gouden medaille op de Olympische Spelen. Toch lijst de opponent wel te verslaan. Op het afgelopen WK in India werd Pakistan door Oranje van de mat geveegd en won de ploeg van Caldas met 5 – 1.

Onrust afgelopen zomer bij het Nederlands Elftal

De Nederlandse heren hebben het afgelopen jaar niet makkelijk gehad. Een teleurstellende derde plaats in de FIH Pro League werd vervolgd met een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen in België. Geruchten gingen de ronde dat er onrust zou zijn bij het Nederlands elftal. De Olympische Spelen komen er aan en er is nog geen zekerheid dat Oranje hier aan gaat deelnemen. Alle ogen waren afgelopen twee maanden gericht op de KNHB. Zou de bond gaan ingrijpen en zou Max Caldas aan de kant worden gezet of zou de bond vasthouden aan het huidige proces en het vertrouwen houden in de coach die tot nu toe tot weinig goede resultaten is gekomen.

Oranje won nog wel de bronzen medaille op het EK in 2019 nadat ze in de halve finale kansloos door Spanje werden verslagen. Foto: Roel Ubels
Oranje won nog wel de bronzen medaille op het EK in 2019 nadat ze in de halve finale kansloos door Spanje werden verslagen. Foto: Roel Ubels

Ondanks dat de bond geen reactie naar buiten bracht over deze onrust, bleef de KNHB bij het besluit dat zij vertrouwen hielden in Caldas. Oude routiniers zoals Robbert Kemperman, Valentin Verga en Floris Wortelboer sloten weer aan bij de ‘oude’ selectie en geen woord werd er meer gerept over de teleurstellende resultaten van het afgelopen jaar. Het Nederlands Elftal zou geen probleem hebben en klaar moeten zijn voor de ontmoeting met Pakistan.

Keepersprobleem bij Oranje

Met Pirmin Blaak en Sam van der Ven lijkt Caldas de beschikking te hebben over de beste keepers van Nederland. Echter omdat Blaak eerder een hersenschudding heeft opgelopen en van der Ven een liesblessure heeft opgelopen, werd Maurits Visser op het laatste moment aangewezen als vervanger. Van der Ven kan dit weekend niet meespelen en bij Blaak is het de vraag of hij fit genoeg zal zijn. Toch is Visser geen onbekende voor het Nederlands elftal. De ervaren keeper die speelt bij Landskampioen Bloemendaal heeft sloot al vaker aan bij Oranje en trainde afgelopen week uit voorzorg al mee.

De korte voorbereiding van Pakistan

Kijkend naar de resultaten van de afgelopen tien jaar, dan kan met recht worden gezegd dat bij Pakistan de klad er in is gekomen. Op de afgelopen Wereld Kampioenschappen kwam de ploeg niet verder dan een twaalfde plaats en op de Olympische Spelen was de zevende plaats het beste resultaat. Op dit moment is Pakistan de nummer 17 van de wereldranglijst.

De ploeg word begeleid door Khawaja Junaid die dit jaar door de Pakistaanse bond werd aangesteld. Toch is niet iedereen in Pakistan hier gelukkig mee. Junaid ligt bij zijn eigen spelers onder vuur. Sommige spelers in de selectie zijn van mening dat de coach te oud zou zijn en daardoor problemen zou hebben de grote verschillen van de jongere generatie.

In de korte voorbereidingstijd die Junaid kreeg stond alleen een dubbele ontmoeting met Duitsland op het programma ter voorbereiding op de Olympische Kwalificatie. Gisteren werd de eerste wedstrijd gespeeld. In Monchengladblach werd Pakistan door Duitsland gemakkelijk verslagen. De Duitsers wonnen met 6 – 1. Vandaag staat het tweede duel op het programma in Duitsland. Het is tevens de laatste kans voor Pakistan om alles goed te testen voor de ontmoeting met Oranje.

Hoofdklassehockey is LIVE bij alle ontmoetingen van Oranje tegen Pakistan. Kaarten voor komend weekend zijn hier nog te bestellen

Reageer