Preview play-offs HK (H): Bloemendaal reist af naar Wagener stadion, HGC ontvangt regerend landskampioen Kampong - Hoofdklasse Hockey Nederland

Preview play-offs HK (H): Bloemendaal reist af naar Wagener stadion, HGC ontvangt regerend landskampioen Kampong

De strijd om de landstitel gaat vanaf nu nog tussen slechts vier ploegen. Aanstaande woensdag vinden de eerste play-offwedstrijden plaats in de ontknoping van de Hoofdklasse Heren 2018/2019. Koploper Bloemendaal neemt het in de heenronde op tegen nummer vier Amsterdam en reist af naar het Wagener stadion, terwijl het derde geplaatste HGC bezoek krijgt van de nummer twee en titelverdediger Kampong. 

Amsterdam-Bloemendaal

Voor de Amsterdammers was het een uiterst turbulent seizoen. Lange tijd leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van de inmiddels vertrokken Graham Reid, maar vlak voor de winterstop ging het ineens een stuk minder en won de ploeg twee wedstrijden niet. Na de winterstop ging het al helemaal bergafwaarts, terwijl het absolute dieptepunt werd bereikt op 17 maart toen de ploeg voor eigen publiek een flinke oorwassing kreeg te verduren. HGC versloeg de thuisploeg met maar liefst 2-8, waarna er al snel werd gerept over een mogelijke crisis in Amsterdam. Crisis of niet, er moest in Amsterdam iets gebeuren. Graham Reid werd verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten en bedankt voor de bewezen diensten. Assistent Jan Jorn van ‘t Land werd vervolgens aangesteld als interim-coach en stond voor een schier onmogelijke opgave, zeker na zo’n beschamende nederlaag. Vanaf dit moment toonde Amsterdam echter veerkracht en begon het te lopen: Van de acht wedstrijden sindsdien, ging er slechts een verloren en werden er maar liefst zes omgezet in winst. Daar moet wel bij gezegd dat die ene nederlaag werd geleden op bezoek bij de aankomende tegenstander: Bloemendaal versloeg Amsterdam op 28 april met 4-2, terwijl de heenwedstrijd eindigde in een 2-2 puntendeling. Lange tijd gaf niemand een stuiver om de play-offkansen van Amsterdam, maar mede door de matige prestaties van Oranje-Rood in de eindfase van de competitie doen de Amsterdammers ‘gewoon’ weer mee om de titel. Bloemendaal kent daarentegen wél een prima seizoen, de ploeg eindigde immers bovenaan en heeft zodoende in ieder geval vast beslag gelegd op het eerste ticket voor de EHL, nadat het vorig seizoen nog naast kwalificatie greep. Ook was de ploeg lange tijd onverslaanbaar en zelfs bezig aan een recordreeks zonder nederlagen in de Hoofdklasse. De eerste nederlaag – terecht of niet – werd geleden op dezelfde dag als die ene gitzwarte dag voor Amsterdam: op 17 maart verloren De Mussen op ‘t Kopje met 1-2 van Kampong. Sindsdien gingen er nog eens twee wedstrijden verloren en beide nederlagen werden geleden in de afgelopen vijf wedstrijden. De topvorm die de ploeg lange tijd liet zien is er misschien niet meer, maar Bloemendaal blijft Bloemendaal. De cijfers qua onderling resultaat van dit seizoen spreken in het voordeel van de Mussen, maar Amsterdam lijkt zijn vorm sinds die ene wedstrijd ook herpakt te hebben. Wie zet de eerste stap richting de finale?

HGC-Kampong

Voor de ploeg uit Wassenaar is het hoe dan ook een mooie seizoen. HGC eindigde de afgelopen twee seizoenen op de zevende plek en er zijn maar weinigen die hadden verwacht dat de ploeg van Paul van Ass het dit seizoen zo goed zou doen. De Wassenaarders stonden de afgelopen jaargang garant voor sprankelend en aanvallend hockey, wat leidde tot veel doelpunten. De ploeg trof in 22 duels maar liefst 78 keer doel, al werd er ook 51 keer geïncasseerd. In ieder duel van HGC werd er minstens drie keer gescoord en het mooiste resultaat was de uitwedstrijd in het Wagener stadion, waar het maar liefst 2-8 werd in het voordeel van de bezoekers. Kampong eindigde de competitie op evenveel punten als Bloemendaal met 51 punten, maar greep op doelsaldo naast het rechtstreekse EHL-ticket. De Utrechters scoorden evenveel, maar moesten zes treffers meer slikken dan de Mussen. Na speelronde 7 had Kampong al twee nederlagen geleden, maar wat volgde was een ijzersterke reeks van dertien duels zonder nederlaag. Sindsdien ging de ploeg alleen nog een keer onderuit op Bevrijdingsdag, in eigen huis tegen het opgeleefde Almere (2-1). Aan de laan van Maarschalkerweerd eindigde het duel met HGC in een 3-3 gelijkspel, terwijl op sportpark de Roggewoning de punten mee terug gingen naar de Domstad na een 1-4 zege voor Kampong. Wat het resultaat ook gaat worden, het beloven in ieder geval geen saaie potjes te worden.

De eerste speelronde van de play-offs vindt aanstaande woensdag 15 mei plaats om 20.30. 

Reageer