Preview play-offs HK (H): Eerste finaleronde in Utrecht tussen Kampong en Bloemendaal, Amsterdam ontvangt HGC in strijd om EHL-ticket - Hoofdklasse Hockey Nederland

Preview play-offs HK (H): Eerste finaleronde in Utrecht tussen Kampong en Bloemendaal, Amsterdam ontvangt HGC in strijd om EHL-ticket

Aankomende woensdag vinden de eerste wedstrijden plaats in de finale van de play-offs in de Hoofdklasse Heren. De strijd om het landskampioenschap begint in Utrecht, waar Kampong bezoek krijgt van Bloemendaal. In het Wagener stadion kruisen Amsterdam en HGC de degens om het derde en laatste ticket voor de Euro Hockey League. 

Kampong-Bloemendaal

De finales van de play-offs zijn ook dit jaar razend spannend. Bloemendaal eindigde in de reguliere competitie uiteindelijk op de eerste plek, maar wel met evenveel punten als de opponent en regerend landskampioen Kampong. Ook het aantal gewonnen wedstrijden en gescoorde doelpunten lag gelijk, maar Bloemendaal incasseerde over het hele seizoen zes treffers minder. Vorig seizoen eindigde beide ploegen ook al op de eerste en tweede plek, allebei zonder ook maar een wedstrijd te verliezen wat inhoudt dat er onderling twee keer werd gelijkgespeeld. Voor Kampong zou een titel alweer de derde op rij betekenen en de negende in totaal. Dat gevoel kan in het voordeel werken van de Utrechters. Voor de Mussen ligt de druk een stuk hoger. De recordkampioen veroverde in 2010 voor het laatst een landtitel en de ploeg snakt naar die felbegeerde 20e titel.

Bloemendaal versloeg in de halve finales over twee wedstrijden Amsterdam, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. De heenwedstrijd in het Wagener stadion eindigde in een 0-2 zege, maar de openingstreffer viel pas in de 62e minuut. Bij de return waren er uiteindelijk zelfs shoot-outs voor nodig om de wedstrijd te beslissen na een 1-1 eindstand in de reguliere speeltijd. Voor Kampong ging het iets eenvoudiger, met name in de openingswedstrijd. Goudhaantje Philip Meulenbroek scoorde vier maal en Kampong won uiteindelijk met 2-5 van de ploeg uit Wassenaar. In de return kwam HGC tot twee keer toe op voorsprong, maar Bjorn Kellerman bleek in deze wedstrijd de man of the match toen hij vijf minuten voor de toeter de winnende produceerde. In 2016/2017 troffen de finalisten van dit jaar elkaar in de halve finales. Beide ploegen wonnen een wedstrijd met dezelfde cijfers (2-3), maar Kampong trok toen in de beslissingswedstrijd aan het langste eind. In de reguliere competitie van dit jaar is de balans tussen beide ploegen ook exact gelijk. In eigen huis verloor Kampong in de eerste seizoenshelft met 1-2, waarna op ‘t Kopje dezelfde eindstand werd genoteerd. Voor Bloemendaal betekende de nederlaag de eerste van het seizoen, na een recordreeks zonder nederlagen in de Hoofdklasse. Op basis van de statistieken beloven het minstens twee heerlijke potten te worden.

Amsterdam-HGC

In het Wagener stadion valt er ook nog genoeg om voor te vechten, de winnaar in de strijd om de derde plek verzekert zich namelijk van deelname aan de EHL in het seizoen 2019/2020. De Amsterdammers kwamen in de EHL dit jaar het verst van alle Nederlandse deelnemers en miste op een haar na de halve finales, nadat het via shoot-outs verloor van Rot-Weiss Köln, maar won het nog nooit. De club uit Wassenaar won het toernooi wel eens in 2011. De Amsterdammers stonden vorig jaar nog in de verloren finale met Kampong, dit jaar was er lange tijd geen eens sprake van deelname aan de play-offs. Het allergrootste dieptepunt van het seizoen was toevallig genoeg een herhaling van de wedstrijd van aankomende woensdag. In het Amsterdamse Bos boekte HGC een vette 2-8 zege, een nederlaag zo beschamend dat het Graham Reid ook nog eens de kop kostte. De opmars onder  Jan Jorn van ‘t Land sindsdien verdient de complimenten, al is ook het falen van de concurrentie van groot belang geweest in de weg naar play-offs. Uiteindelijk belandde Amsterdam met eenzelfde puntentotaal als HGC op de vierde plaats. De Wassenaarders eindigde boven de Hoofdstedelingen met een beter doelsaldo. De wedstrijd in de reguliere competitie op de Roggewoning eindigde in een 0-2 zege voor de Amsterdammers.

Reageer