Preview FINALE Livera HK (D): Den Bosch wil revanche nemen tegen Amsterdam - Hoofdklasse Hockey Nederland

Preview FINALE Livera HK (D): Den Bosch wil revanche nemen tegen Amsterdam

 

Donderdagavond 20.30 uur spelen de nummers 1 en 2 van de reguliere competitie tegen elkaar in de best-of-three serie. Wanneer één van beide ploegen twee overwinning heeft behaald, mogen zij zich landskampioen van de Livera Hoofdklasse 2018/2019 noemen. Een spannende strijd gaat het worden, want beide teams zijn aan elkaar gewaagd. Den Bosch sluit de competitie af als nummer één en Amsterdam won de Europa cup. In onderlinge ontmoetingen staat het dit jaar 2 – 1 voor Amsterdam. 

Den Bosch mocht de afgelopen vijf jaar al het landskampioenschap achter haar naam zetten. In al deze edities konden de Bosschenaren al na twee wedstrijden juichen. Zowel Amsterdam (in 2016, 2017 en 2018) als wel SCHC (2014 en 2015) konden geen derde wedstrijd tegen de uiteindelijke landskampioen afdingen. Het Den Bosch van Raoul Ehren lijkt oppermachtig, ware het niet dat de Bosschenaren in de Europa cup een zeldzaam dubbel verlies lijden. In de kruisfinale won Amsterdam met 1 – 0 in eigen huis en schakelde daardoor Den Bosch uit (Lees ook: Amsterdam wint de clash tegen Den Bosch). Ook in de troostfinale kon Den Bosch niet schitteren, troosteloos verloor de ploeg van Ehren met 1 – 2 van de Duitse club, Der Club an der Alster.

Heel Nederland kijkt naar de ploeg die het moeilijk lijkt te hebben. Hoe kan het toch dat het grote Den Bosch twee wedstrijden op rij kan verliezen? Toch is het de Den Bosch die zich goed herstelt. Waar Kampong op 28 april nog met een klein verschil wordt verslagen (1 – 2), worden daarna ook Bloemendaal (5 – 0) en SCHC (4 – 1) kinderlijk opzij gezet. Vooral tegen SCHC is de ploeg van Ehren oppermachtig. Alle critici lijken met stomheid geslagen, Den Bosch staat weer bovenaan en lijkt zich op te gaan maken voor het twintigste landskampioenschap in tweeëntwintig jaar tijd.

In de kruisfinale tegen SCHC lijkt het dan toch weer mis te gaan. In de eerste ontmoeting in Bilthoven verliest de ploeg met 1 – 0. Voor het eerst in tijden heeft Den Bosch het moeilijk in de kruisfinales van een Landskampioenschap. In de tweede en derde wedstrijd recht Den Bosch haar rug en verslaat SCHC op eigen veld. Met wilskracht en veel strijd speelt Den Bosch zichzelf naar de finale (lees ook: Sian Keil wil met haar Den Bosch voor de zesde keer op rij kampioen worden). De Bosschenaren lijken op tijd mentaal voorbereid en fit voor de wedstrijden tegen Amsterdam.

Europa cup winnaar Amsterdam gaat met gemak naar de finale

Tegenstander Amsterdam had het makkelijk in de kruisfinale. Waar Oranje-Rood met speels gemak in Eindhoven opzij werd gezet (2 – 5), waren het de shoot-outs die afgelopen zaterdag Amsterdam gunstig waren gestemd. In het drie luik met Oranje-Rood werd op zaterdag al ‘2 – 0’, waardoor de ploeg van Rick Mathijssen niet meer hoefde te spelen op zondag. Niet alleen de kruisfinale was een makkelijke prooi voor Amsterdam. Ook in de competitie was de ploeg van Mathijssen erg sterk. In de laatste vijf wedstrijden werd er niet meer verloren. In de laatste wedstrijd werd GHHC Groningen zelfs met 9 – 0 opzij gezet. Het laatste puntverlies voor Amsterdam was op 24 maart tegen SCHC, waarbij een 2 – 2 na 70 minuten spelen op het scorebord stond.

Afgelopen hockey jaar speelde Den Bosch en Amsterdam drie maal tegen elkaar. Twee maal werd er in de Livera Hoofdklasse tegen elkaar gespeeld en één keer in de kruisfinale van de Europa Cup. In alle drie de ontmoetingen won Amsterdam tweemaal en Den Bosch één keer. De onderlinge resultaten zijn klein, waardoor de verwachting is dat er morgen niet veel wordt gescoord.

Europa Cup 21 april 2019: Amsterdam – Den Bosch (Einduitslag 1 – 0)

Livera Hoofdklasse 17 maart 2019: Amsterdam – Den Bosch (Einduitslag 2 – 1)

Livera Hoofdklasse 16 september 2018: Den Bosch – Amsterdam (Einduitslag 2 – 0)

Gaat Den Bosch voor de zesde keer op rij de titel pakken of kan Amsterdam morgenavond deze hegemonie doorbreken. Volg alle ontwikkelingen op donderdagavond vanaf 20.30 uur op Hoofdklassehockey.

Reageer