Quirijn Caspers: 'Het is in ieder geval nooit saai bij ons' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Quirijn Caspers: ‘Het is in ieder geval nooit saai bij ons’

Met een zak ijs in de nek zit Quirijn Caspers in de dug-out. De aanvoerder van Kampong kreeg tijdens de shoot-outs een tik de nek van Rotterdam-doelman Berend van Eldonk. Het duizelt Caspers nog een beetje, maar het besef is er dat Kampong het eerste duel in de finale om de landstitel heeft gewonnen.

“Het is in ieder geval nooit saai bij ons”, zegt Caspers over het duel. “Het is wel bizar. Zij maken er één. Wij één vijf minuten later. Dan shoot-outs. Wat daar gebeurde, dat moet ik nog gaan terugkijken. Bizar.”

Kwaliteit

“David (Harte, red.) houdt ons in de race en Constantijn (Jonker, red.), die maakt er twee perfect. Dat houdt ons erin. Dat is een kwaliteit die we hebben en dat hebben we nu nodig gehad om deze wedstrijd te winnen. Ja, respect daarvoor.”

In de eerste helft waren de kansen schaars. Rotterdam en Kampong waren zeer aan elkaar gewaagd. De Rotterdammers openden de score via Jeroen Hertzberger. Niet lang daarna zorgde Martijn Havenga met een rake strafcorner ervoor dat de ploegen shoot-outs moesten nemen.

Op slot

“Ik denk dat we aan elkaar gewaagd waren”, zegt Caspers. “Op zich waren er niet echt supergrote kansen over en weer. Wij kregen er een aantal, maar niet hele grote denk ik. Ik had hem zelf ook kunnen binnenschieten trouwens. Ik denk dat we in evenwicht waren. Het zat een beetje op slot van beide kanten. We probeerden het wel.”

“Dan zie je toch, Hertzberger een momentje en daar is ie. Toen hadden we nog negen of tien minuten denk ik. Dat is lang genoeg voor ons om te scoren. We raakten niet in paniek. Er moest wel wat gebeuren. We hebben weer laten zien dat we van een achterstand terug kunnen komen. We hebben telkens wel wat extra’s over in de eindfase. Dat lieten we nu ook weer zien. We wilden voor die overwinning gaan. Ik denk zij ook wel.”

Shoot-outs

In die slotfase werd niet meer gescoord. De 1-1 na zeventig minuten betekende shoot-outs. Daarin kwam Rotterdam twee keer op voorsprong, maar Kampong knokte terug. Nadat Harte de bal van de stick van Oliver Polkamp plukte, besliste Bjorn Kellerman het duel in het voordeel van de Utrechters.

“We hebben er heel veel op geoefend al zou je dat na de eerste aantal shoot-outs van ons niet zeggen, ook bij de mijne. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. We hebben een wereldkeeper staan en dat is top.”

Nog één zege nodig

Met een 1-0 voorsprong in de best-of-three reist Kampong zaterdag af naar Rotterdam waar de tweede wedstrijd op het programma staat. Bij winst zijn de Utrechters zeker van de titel.

“We staan 1-0 voor en dat is top”, zegt Caspers, “maar we zijn oud en wijs genoeg om te weten dat we nog niks hebben. Het zit sowieso dichtbij elkaar. Een makkelijke overwinning gaat het geen van deze teams worden, dat weet ik zeker.”

Comments (6)

 1. Opgevallen

  Opvallende invloed van arbitrage de afgelopen weken, mede zichtbaar gemaakt door de vele opnames van onze geliefde sport. Enkele cruciale fouten die de uitslagen beïnvloedt hebben tijdens de competitie en play offs :
  – Bloemendaal – Kampong , zuiver doelpunt Stockbroeckx afgekeurd… zou Kampong nog teruggekomen zijn van 2-0 achter ?
  – Amsterdam – Oranje Rood , shoot op de doellijn van Klaas Vermeulen. Mocht Mink de strafbal gescoord hebben zou OR aan het gelijke spel tegen Kampong genoeg hebben gehad voor behalen van play offs.
  – Rotterdam – Amsterdam, shoot op doellijn Turkstra, elleboog in gezicht Reid Ross, dubieus afgekeurd doelpunt Herzberger ( van Dam loopt eigen lijn en houdt naar mijn idee niet af )
  – Kampong – Rotterdam, keeper Harte verliest bij 2 shoot outs zijn helm. Beide shoot outs gaan er niet in, dit is naar mijn idee 2 keer een strafbal voor Rotterdam

  Ervaren scheidsrechters, gisteren zelfs met video scheidsrechter in geval van… en dan toch zo discutabel aanwezig.

  Dit zijn overigens alleen de wedstrijden die door mij gezien zijn, mogelijk zijn er nog veel meer cruciale fouten gemaakt…

  Hoe zouden we dit kunnen verminderen ? Zo maar wat ideeën :
  – fluiten in getrainde koppels, dus niet samengesteld maar in vaste teams fluiten
  – video scheidsrechter bij meerdere wedstrijden (play offs + topwedstrijden)
  – meer en betere analyse door scheidsrechters, niet enkel door een beoordelaar langs de kant maar ook inhoudelijk elke week ‘trainen’ zoals ook de gehele hoofdklasse wekelijks heel hard traint
  – kruisbestuiving met buitenland
  – maandelijks interactie met coaches

  De belangen nemen toe, de druk ook…

  Laat ons hockey zich niet verder professionaliseren op alle gebieden.

  Gr,

  Supporter / vader van speler uit het Zuiden des lands

 2. Arbitrage = Sluitpost

  betere faciliteiten bieden en een vergoeding gaan bieden, zodat ook zij proffesioneel kunnen aanhaken. Volgens mij mag je van scheidsrechters niet hetzelfde verlangen als van duur betaalde spelers die er niet of weinig naast werken. Nu is het scheef qua intensiteit, beloning en tijd die men erin kan steken. Vrijwillig betekent niet vrijblijvend, maar de kosten gaan altijd voor de baten uit……

 3. Het is geen overtreding als de keeper zijn helm verliest. Net als het geen overtreding is als een speler zijn scheenbeschermer verliest. Niets aan de hand dus.

  De meeste van de punten die je noemt zijn observatiekwesties, waarbij denk ik alleen de videoarbitrage een oplossing zou zijn. Dat is een investering die kennelijk nog niet op te brengen is in de competitie (zowel qua apparatuur als qua extra inzet arbitrage). Het zou in veel van bovengenoemde gevallen wel hebben kunnen helpen.

  Wat je overigens niet noemde was het eerste doelpunt bij OR-Den Bosch bij de dames: een hoge flats als eerste schot bij een strafcorner. Dat vind ik veel kwalijker dan de meeste voorbeelden die jij noemt, aangezien het hier om vrij basale spelregelinterpretatie gaat, niet om observaties.

 4. Wishful thinking

  @Opgevallen, een aardig verlanglijstje waarbij wel erg gemakkelijk wordt voorbijgegaan aan de daaraan gepaarde kosten.Zo is een video-umpire alleen mogelijk als de wedstrijd door minimaal 6 camera’s wordt gevolgd. Het is een grote uitzondering dat de NOS en Ziggo hun camera’s hiervoor tijdens de finalewedstrijden beschikbaar stellen. Voor de overige competitiewedstrijden is dit een onhaalbare en onbetaalbare zaak voor Bond en clubs en zullen we het nog lang moeten doen met het waarnemend oog van de betrokken scheidsrechter. Achteraf kritiek hebben na alle beelden eerst thuis lekker een aantal malen op de computer te hebben gecontroleerd is en blijft een wel erg gemakkelijke manier om je gelijk te krijgen.

 5. Video kan al

  Er wordt bij de heren hoofdklasse al geruime tijd gebruik gemaakt van het live delen van beelden vanuit de toren met de coaches. Ondanks dat dit mogelijk niet altijd gericht is op duellen, zijn veel beelden rondom cruciale beslissingen waaronder strafcorners doelpunten en acties in de cirkel goed zichtbaar.
  Ergo een ipad (die ook te lenen is van de teams) zou al video umpire opties geven voor de scheidsrechters.
  Wat ik eerder opvallend vind is dat veel scheidsrechters geen interesse hebben om de beelden te zien (na de wedstrijd), er lijkt eerder een onwil om te zijn.

  Overigens zou ik aan het lijstje van Amsterdam Rotterdam ook graag de strafbal van Rotterdam willen toevoegen, deze ging via de stick tegen de stickhand (bolle kant) en zou dus een tweede sc moeten zijn.

 6. Onderdeel v spel

  De arbitrage hoort bij het spel. Bij de EHL of andere internationale toernooien ook vaak genoeg geen beslissing mogelijk met video-ref, het blijft af en toe lastig te zien wat er nou precies gebeurt. Het is een van de vele dingen waar je als speler geen invloed op hebt tijdens de wedstrijd. Verbazingwekkend dat dat kwartje nog niet is gevallen bij enkele Ned elftal spelers…

Reageer