Raoul Ehren: ‘Meer dan terecht dat wij hier winnen’

In het kampioensshirt liep Den Bosch-coach Raoul Ehren over het veld. Een medaille om de nek ontbrak. “De medailles waren op dus ik heb er geen. Dat maakt niet uit, het gaat om het gevoel.”

Onder leiding van Ehren pakte Den Bosch zaterdag de vierde landstitel op rij. Na de 1-0 zege afgelopen donderdag in en tegen Amsterdam was de Bossche formatie in eigen huis in het tweede finaleduel met 2-1 te sterk en veroverde alweer de 18de landstitel.

Terechte winst

“Als je naar het speelbeeld kijkt, is het meer dan terecht dat wij hier winnen”, zegt Ehren. “We kregen gigantisch veel kansen. Je kan jezelf verwijten dat je niet eerder het verschil maakt. Maar winnen is winnen. In de play-offs maakt het niet uit hoe. Je moet hem gewoon winnen en dat hebben we weer gedaan.”

Met de landstitel sloot Den Bosch een prima seizoen af. In de competitie bleef de ploeg ongeslagen en in de play-offs werden Oranje-Rood en Amsterdam in twee wedstrijden aan de kant gezet.

Anders dan voorgaande jaren

“De afgelopen twee jaren waren we continue in de achtervolging op teams. Dan voel je dat er scherp getraind wordt, dan voel je je beter en beter worden en dan weet je dat je op tijd piekt”, zegt Ehren. “Nu ging dat anders eigenlijk. Nu hebben we een periode gehad, een maand voor de play-offs, dat het wat minder liep. En dan moet je gaan zoeken hoe we die vorm weer terug gaan vinden.”

“Je voelt een ander soort druk”, gaat Ehren verder. “De afgelopen twee jaar deden we het met een hele jonge ploeg. Ik vond dat tegenstanders betere spelers hadden, maar wij wonnen hem wel. Dit jaar vond ik eigenlijk dat wij de beste ploeg hadden. Dat vond de ploeg ook en dat brengt wel een andere druk met zich mee, maar daar zijn we heel goed mee omgegaan.”

Scorend vermogen

Den Bosch beschikte tijdens de play-offs over veel speelsters die een doelpunt konden maken. “We hebben tien goals gemaakt geloof ik door acht verschillende mensen”, rekent Ehren uit.

“Lidewij Welten maakte vroeger het verschil en die heeft niet eens een doelpunt gemaakt. Uiteindelijk heeft Maartje Paumen er ook maar twee gemaakt. Dat vind ik mooi om te zien. De ontwikkeling van al die meiden. Ze zijn zo gigantisch veel beter geworden. En dat is de kracht eigenlijk van het Den Bosch van dit jaar.”

Ontwikkeling en perspectief

Ehren heeft genoten van de ontwikkeling die het team tijdens het seizoen heeft doorgemaakt. “Er zijn dit jaar heel veel meiden die echt gegroeid zijn. Aan het begin van het seizoen hebben gezegd: onze nieuwe doelstelling is voor iedereen die niet in het Nederlands team zit, dat gat moeten we gaan dichten. We moeten beter worden. Dat moet je in je hebben zitten anders kan je hier niet spelen. Als je ziet hoe die jonge meiden als Maartje Krekelaar, Frederique Matla, Pien Sanders en Sanne Koolen een fantastisch hoog niveau halen in de play-offs. Dan ben ik daar heel blij mee.”

Ehren ziet genoeg potentie en perspectief in de selectie en tekende onlangs voor twee jaar bij. “Ik vind het fantastisch om met mensen te werken die ook altijd beter willen en altijd nieuwe doelen, nieuwe uitdagingen zien. En geen genoeg nemen met het is genoeg. Daarom heb ik ook twee jaar bijgetekend. Dat zou ik niet doen als ik dacht dat het op was. Je ziet het, we blijven verjongen, we blijven het met eigen meiden doen. Nu Maartje Paumen weggaat, staan de nieuwe meiden klaar en die gaan het volgend jaar doen.”

Comments (1)

  1. Het toch wel heel knap van Raoul Ehren om al die jaren achtereen met zijn team zulke prestaties neer te zetten. Petje af!
    Nederland heeft gewoon een geweldige toekomstige BONDSCOACH, persoonlijk vind ik het erg vreemd dat deze man na zijn Jong Oranje periode niet is doorgeschoven naar HET Oranje.
    Hopelijk gaat dit in de toekomst gebeuren!

Reageer

Contact Us