Rick Mathijssen: ‘Helaas niet ons aanvallende niveau gehaald’

Amsterdam-coach Rick Mathijssen beaamde zaterdag na afloop van de finale dat de dames van Den Bosch de terechte kampioen zijn. ‘Honderd procent. Zij hebben het geweldig gedaan. Zij hebben hun niveau gehaald en met name heel goed verdedigd. Hele grote klasse van Den Bosch dat ze zo in de finale spelen en daarmee verdienen ze die titel.’

Amsterdam moest zaterdag winnen om een derde duel af te dwingen, maar in de eerste helft reeg Den Bosch de kansen aaneen, maar faalde het in de afronding.

In de rust

‘We hebben in de rust wel gezegd. We hebben nu een slechte fase overleefd. We hadden ook met 3-0 achter kunnen staan met de rust. Dat gebeurde niet. Ik had wel steeds het gevoel dat als ie voor ons een keer goed zou vallen. Dat wij hem ook konden maken. In die zin put je daar wel hoop uit’, zegt Mathijssen, die zijn ploeg na rust beter zag spelen.

‘De tweede helft hebben we het goed gedaan. Toen hadden we den Bosch redelijk bij de strot met aanvallend hockey en duels. Dan moet je geluk hebben dat ie valt en dat gebeurde helaas niet. Je ziet, Den Bosch speelt vier van dat soort helften en wij spelen er één. Ja, dan is twee keer 1-0 het verschil. Als wij vier keer deze helft spelen dan denk ik dat we hem gewoon kunnen winnen.’

Oorzaak

Mathijssen vindt het lastig een oorzaak te vinden waarom het spel van Amsterdam in beide helften zo verschilde. ‘Dat is altijd moeilijk om je vinger op te leggen. De tweede helft lukt het ineens wel, speelt iedereen met zijn hart en spelen we vooruit. Toen hadden we hem ook kunnen maken. En ik denk dat we een goal hebben gemaakt, helaas keurde ze die af. Daar moet je een beetje geluk mee hebben.’

Mathijssen doelt op de strafcorner van Julia Müller, die door de scheidsrechter werd geannuleerd. De bal van de Duitse belandde hoog in het doel en zou nog door iemand van Den Bosch zijn aangeraakt, zo beweerde Amsterdam. De arbiter oordeelde echter anders en kende de treffer niet toe.

Niveau niet gehaald

Het bleef hierdoor 0-0, waarna Den Bosch in de slotfase alsnog de overwinning veiligstelde door een rake corner van Maartje Paumen. ‘Helaas in de finale hebben we twee keer met name ons aanvallende niveau niet gehaald. En dat kost ons denk ik de finale. Als wij wel ons aanvallende niveau hadden gehaald dan kunnen we gewoon van iedereen winnen. Wij zijn niets voor niets eerste geworden.’

Zo vlak na de finale overheerst de teleurstelling bij Mathijssen. ‘Dit doet enorm pijn. We hebben hier enorm naar toegeleefd om te winnen. Maar ik denk dat als ik over een week aan een biertje zit, zal ik nog net zo ziek van de finale zijn, maar wel gewoon content met het seizoen wat we gedraaid hebben.’

Complimenten

‘Vorig jaar haalde Amsterdam op de laatste speelronde play-offs. Ik geloof dat we bijna een punt op twintig meer hebben gehaald. Er zijn veel mensen beter geworden, acht speelsters in het Nederlands team. Dat zijn de complimenten die ik de ploeg kan maken. Nu moeten we ervoor zorgen dat we het in de finale volgend jaar beter doen’.

Bekijk hier de samenvatting van het duel tussen Amsterdam en den Bosch

Lees hier het verslag van het duel tussen Amsterdam en Den Bosch

Lees hier het interview met Raoul Ehren

Lees hier het interview met Ireen van den Assem

Comments (7)

  1. Tsja als coach mag je ook best een tactisch plan hebben. Zoals Ehren terecht aangeeft: Amsterdam heeft kwalitatief een beter team met veel snelheid. DB heeft daarop geanticipeerd en de tactiek aangepast en gewoon goed verdedigd. Je mag verwachten na donderdag dat Mathijssen ook iets veranderd, maar er gebeurde niks. Te weinig ervaring? Te simpel gedacht met dit team winnen we het wel? Natuurlijk zijn de vedettes niet opgestaan en was het ronduit slecht met veel fouten maar goed 2x niet weten waar het aan lag vind ik ook wel matig.

  2. @lynn, ach ja, gelukkig is deze man bondscoach van Jong Oranje. Allemaal dezelfde soort coaches bij oranje, alleen als er creativiteit wordt verwacht vallen ze door de mand.

  3. Wat een onzin om dit weer op een coach af te schuiven… Hij wordt eerste in de competitie en haalt de finale. Er is een groot verschil tussen niet weten waar het aan ligt, of niet in de media willen zeggen waar het aan ligt. Daarnaast wint DB al jaren van teams met betere individuele speelsters. Gewoon een goeie coach, geef iemand ook de kans om het te laten zien. Niet meteen hup de prullenbak in na 1 jaar.

  4. @monica: de coach heeft zeker zijn aandeel hierin. Heb ik gezegd dat hij de prullenbak in moet? Wat een overtrokken reactie zeg. En nee, hij wist blijkbaar niet waar het aanlag anders was er wel een tactisch plan geweest. Zijn team was ook erg matig en hij leek ze niet op gang te krijgen. Natuurlijk zijn de vedettes niet opgestaan en waren ze slordig, maar kom op zeg. DB deed gewoon twee keer hetzelfde: Amsterdam pakken op hun zwakke plek. Amsterdam heeft daar niet op gereageerd en dat ligt ook aan de coach. Klaar.

  5. Nee een coach zal er wel in gaan zonder een tactisch plan.. Alles valt of staat met de uitvoering van een tactisch plan. Achteraf heeft de best verdedigende ploeg gewonnen en was dat dus de winnende tactiek. Altijd makkelijk achteraf. En wellicht inderdaad dus niet de beste tactiek die amsterdam koos.Dat er een aantal internationals van amsterdam verschrikkelijk door het ijs gingen is zeker. Maar dat gingen die van schc nog veel harder. Wat hebben die een rampzalig seizoen gehad zeg. 7 internationals, 5 oud internationals en 3 x jong oranje. Daar mag je met recht schande van spreken.

  6. Met dat laatste ben ik het zeker eens. Derkx en De Waard gehaald en geen stap dichterbij gekomen.

  7. Wat zit jij weer te blaten lynn. Het orakel gaat weer los hoor, is altijd overal bij en weet altijd alles. Met recht de albert verlinden van het hockey.

Reageer

Contact Us