Rick Mathijssen: 'Spelen zoals we de tweede helft hebben gedaan' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Rick Mathijssen: ‘Spelen zoals we de tweede helft hebben gedaan’

De dames van Amsterdam verloren donderdag het eerste finaleduel om de landstitel met 1-0 van Den Bosch. Ondanks de nederlaag in eigen huis heeft coach Rick Mathijssen vertrouwen in het tweede duel zaterdag in Den Bosch.

“De eerste helft hebben we niet goed gespeeld, waren we niet onszelf. Het was een beetje zenuwachtig. We waren slordig met de bal”, begint Mathijssen. “In de tweede helft hebben we het goed gedaan, goed druk gezet, corners gecreëerd.”

Vertrouwen in maken van doelpunt

“Ik had echt het gevoel dat wij h’m nog zouden maken”, gaat Mathijssen verder. “We deden het eigenlijk hartstikke goed. We waren rustig aan de bal, speelden goed en snel de eerste optie in. Je krijgt dan ook heel veel mensen die in de cirkel staan. Dan moet je ook een beetje mazzel hebben dat ie een keer goed valt. Wij moeten nu spelen zoals we de tweede helft hebben gedaan. Dan kunnen we twee keer winnen. Waarom niet?”

Na de 0-1 van Maartje Krekelaar zes minuten na rust drong Amsterdam steeds meer aan. De ploeg kreeg twee strafcorners, maar die werden slecht uitgespeeld. Ook het slotoffensief met een extra veldspeler leverde Amsterdam niet gewenste gelijkmaker op.

Mislukte variant altijd domme keus achteraf

“De eerste (corner, red.) was echt een geanalyseerde bal waarvan wij zeker dachten te weten dat daar ruimte zou komen. Die hadden ze goed doorzien. Een variant die mislukt is altijd een domme keus achteraf, maar dat is achteraf. De tweede moet ik nog terugzien. Ik begreep niet zo goed waarom Julia (Müller, red.) niet gewoon schoot.”

De situatie rondom de Bossche ‘treffer’ van Marlies Verbruggen in de eerste helft deed eveneens de wenkbrauwen fronsen van Mathijssen. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd, maar na het bekijken van de videobeelden goedgekeurd. Vervolgens werd de goal toch afgekeurd na nogmaals de beelden te hebben bekeken.

Alles ging verkeerd

“Dat was wel een hele interessante situatie”, zegt Mathijssen. “Dat zou ons bijna een goal gekost hebben in plaats van dat je juist meer rechtvaardigheid krijgt door middel van video. Gelukkig corrigeren ze hem nog, maar daar ging alles verkeerd in die situatie.”

Met een 1-0 achterstand in de best-of-three reist Amsterdam zaterdag af naar Den Bosch om te proberen een derde wedstrijd af te dwingen. Mathijssen hoopt in dat duel weer een beroep te doen op Kimberly Thompson die geblesseerd uitviel bij het uitlopen van een strafcorner.

Bal op knie

“De bal kwam precies op de grens van haar bovenbeen en knie. Net boven de kneepad. Dat is pech. Ze kon haar knie niet meer buigen. Ik denk dat het goed komt. Ik hoop het. We gaan er alles aan doen om haar fit voor de finale te krijgen.”

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat Amsterdam wordt getroffen door blessureleed. Mathijssen moest noodgedwongen een beroep doen op de jonkies in de selectie, die het volgens hem voortreffelijk doen.

Jonkies

“Als je Noor de Baat in de tweede helft ziet”, zegt Mathijssen. “De aanname is goed, elke pass is goed. Dat is wel heel knap. Dat vind ik wel mooi. Hannah (Bergkamp, red.) ook, komt erin doet niets fout. Yasmin (Geerlings, red.) heeft het ook goed gedaan en Felice (Albers, red.) speelde ook goed. Alle vier de meiden hebben eigenlijk goed gespeeld.”

Reageer