Rick Mathijssen: ‘We hadden de derde goal moeten maken’

“Wat ze zeggen over Duitsers, dat klopt”, zegt Amsterdam-coach Rick Mathijssen. Het cliché over Duitsers werd zaterdag weer eens bevestigd. Je wint pas van een Duitse ploeg als ze in de bus zitten. Het overkwam de Amsterdammers in de halve finales van de EHCC. Een 2-0 voorsprong werd uit handen gegeven. Tien seconden voor tijd maakte UHC Hamburg gelijk, waarna de Duitsers zich beter toonde in het nemen van shoot-outs.

Het was een bittere pil voor Amsterdam dat na het mislopen van de landstitel ook de kans op een Europese hoofdprijs aan de neus voorbij zag gaan.

Niet hoeven te verliezen

“Zeker als je 2-0 voor staat”, zegt Mathijssen. “Het was gewoon niet nodig. We waren de betere ploeg over de hele wedstrijd gezien. We hadden twee, drie kansen en dan moet je eigenlijk 3-0 maken. Dan is er niks aan de hand. We hadden h’m gewoon niet hoeven te verliezen. Dat is balen.”

Na twee doelpuntloze kwarten kwam Amsterdam op voorsprong via Charlotte Vega. Acht minuten later verdubbelde Kitty van Male de score. Eileen Hoffmann bracht vijf minuten voor tijd de spanning terug in het duel dat vervolgens in een gelijkspel eindigde door een rake strafcorner van Celine Wilde.

Derde goal moeten maken

“Ik denk dat we gaandeweg ons heel goed in de wedstrijd hebben geknokt”, zegt Mathijssen. “In de eerste helft hadden we het inderdaad lastiger. Na rust hebben we het wat anders neer kunnen zetten en dat stond beter. Toen hadden we de wedstrijd volledig in handen. Ja, wat ik net zeg. We hadden gewoon de derde moeten maken.”

“We staan wel tegen een hele goede ploeg te spelen”, gaat Mathijssen verder, “met zes Duitse internationals. Wij staan hier met zeven A’tjes. Op gegeven moment stonden we met een Meisjes A-middenveld. Die horen eigenlijk volgende week om de landstitel te spelen. En die meiden staan hier tegen drie Duitse internationals en doen er hartstikke goed in mee. We hebben nu kunnen ervaren en leren hoe het is om een voorsprong over de streep te trekken tegen zo’n ervaren en gelouterde ploeg, want daar sta je tegen te spelen.”

UHC Hamburg sterker in shoot-outs

In de shoot-outs toonde UHC Hamburg zich vervolgens koelbloediger. In de serie gingen de eerste vier shoot-outs mis waarna de Duitsen drie keer trefzeker waren. Voor Amsterdam benutte alleen Anouk Lambers haar shoot-outs. UHC Hamburg speelt daarom maandag de finale tegen Den Bosch. Amsterdam treft het Engelse Surbiton in de strijd om het brons.

“Dat is een rotwedstrijd”, zegt Mathijssen. “Het is heel jammer en we balen hiervan. We hadden hier graag de finale gespeeld.”

Comments (13)

 1. Zoveel gebrek aan zelfkritiek voor een coach op die positie. En je ook nog verschuilen achter A meisjes. Positie mijnsinziens onhoudbaar.

 2. Amsterdam

  Mathijssen denkt dat je finales speelt omdat je graag wil……… Je speelt finales omdat je een goed team op de been weet te brengen en omdat je ze helpt het juiste spelletje te spelen.
  ““Dat is een rotwedstrijd”, zegt Mathijssen. “Het is heel jammer en we balen hiervan. We hadden hier graag de finale gespeeld.””
  Hij suggereert steeds opnieuw dat het een incident is en dat is het niet. Wakker worden!

 3. Hoezo geen incident? Playoff finale spelen, door winst op schc was toch gewoon een behoorlijke prestatie? Waar is de kritiek op schc hier dan, ‘als die zelfs van dit amsterdam verliezen’. Het is toch gewoon een feit dat hier 5 selectie speelsters missen en dan kun je zo’n wedstrijd verliezen van de Duits kampioen. Ik begrijp deze zaag acties niet zo goed.

 4. Jan Pieter

  Blijkbaar wilde Amsterdam serieus om de prijs meedoen. Dat is de juiste instelling. Dat Rick ook serieus dacht een kans te maken, kan ook.
  Zijn reactie op het verlies stelt me teleur. De selectie is te smal.
  Denken dat je dat op kan vangen door A junioren in te zetten, klopt natuurlijk niet. Het zijn fantastische meiden, goede hockeysters, maar er gaapt een groot gat tussen serieus damesniveau en A niveau. Dat niet onderkennen en die meiden voor de leeuwen gooien verwijt ik Mathijssen. En ja dan staat zo’n parel van een A speelster als Albers inderdaad te huilen i.p.v. blij te zijn. Dat krijg je als je niet goed begeleid wordt. Schande coach.

 5. Ik hoop van harte dat die 7 A meisjes landskampioen worden volgende week en dit snel vergeten.
  Nieuwe coach en opnieuw gaan bouwen.

 6. Hebben we in de laatste jaren ooit zoveel punten in de competitie laten liggen?
  De play-offs was puur vechthockey, maar weinig niveau. Het is inderdaad heel knap dat de dames zover gekomen zijn.
  De 5 (?) geblesseerden worden inderdaad erg gemist. Tegelijkertijd zou dat wel eens kunnen komen doordat we het tegenwoordig van vechten moeten hebben. Volgens mij ligt daar uiteindelijk onze kracht niet en verliezen we snel terrein ten opzichte van de top.
  Als ik vervolgens geen sprankje zelfkritiek of reflectie bij Mathijssen zie, ga ik aan de boom schudden.

 7. henk jan

  @jan pieter deze selectie is te smal? Gewoon 17 speelsters, als er daarvan 5 wegvallen, moet je toch wel jeugd opstellen? Ik vind deze kritiek echt overtrokken.

 8. Ja, de 2 jaar daarvoor werden er minder punten gehaald. De geblesseerde zijn volgens mij ->2 kruisbanden, een scoorterongeluk (brigita?) en een schouder van Jonker geloof ik, die komen dus door het vechthockey?
  Dat is toch gewoon pech?

 9. Jan Pieter

  @Wim
  Wat ik vind is dat er teveel gevraagd is van de A-meiden. Inzetten als ontlasting is natuurlijk prima. Er zijn, als het goed is, nog 12 niet geblesseerde speelsters over, die zouden de kar moeten kunnen trekken met ondersteuning van A speelsters. De overige selectie speelsters dragen het spel onvoldoende. Dat bedoel ik met een te smalle selectie.
  12 selectiespeelsters met 7 (?) A speelsters als aanvulling is veel, maar kan misschien niet anders. De A speelsters moeten nu al teveel het spel dragen. Dat is niet goed voor deze, nogmaals fantastische, meiden.

 10. Welke prijs heeft Matthijssen eigenlijk gewonnen?Als de druk te hoog is bezwijkt hij onder de last(zie ook JO) en geeft hij iets anders de schuld. De blessure last lijkt geen toeval. Is al een aantal jaar zo bij Adam en nu ook bij JO. Deze man wordt door de bond hoger ingeschat als Raoel Ehren van DB hetgeen een lachertjes is . Die jeugd inbrengen is niet zijn idee, maar die van de club. Dus bij die spelers ook overbelasting en door hun spel worden ze voor de nationale teams gevraagd;dus nog meer trainen en dus grotere kans op blessures. Hard trainen is niet erg, te hard wel.

 11. Raoul ehren is zelf gestopt bij jong oranje, dus dat slaat nergens op. Dat lijkt me de nieuwe bondscoach op termijn. Belachelijke kritiek op Mathijssen, gewoon een hele goeie talentvolle jonge coach. Alle kruisband blessures ook de schuld van de coach, kom op zeg… Wat een niveau.

 12. @marieke, welke prijs heeft hij dan gewonnen?Er is kritiek op zijn commentaar. mag toch?

 13. Redactie Hoofdklassehockey.nl

  Beste hockeyvrienden,

  Het punt is gemaakt. Bovendien begint de discussie zich wel erg op een persoon toe te spitsen, waardoor wij van Hoofdklassehockey genoodzaakt zijn om dit topic af te sluiten. Discussiëren en inhoudelijke kritiek leveren mag, maar als het gaat lijken op het ‘bashen’ van een persoon dan is het geen inhoudelijke discussie meer. Ik hoop op jullie begrip.

  Met vriendelijke groet,
  Redactie Hoofdklassehockey.nl

Comments are closed.

Contact Us