Rick Mathijssen: ‘We hadden er eigenlijk wel vertrouwen in’

Voor het tweede seizoen op rij plaatsten de dames van Amsterdam zich ten koste van SCHC voor de finale om de landstitel. Na de nederlaag vorige week zondag in eigen huis sloegen de Amsterdammers vervolgens in Bilthoven twee keer toe. Zaterdag viel de beslissing pas na het nemen van shoot-outs en een dag later werd er met 1-0 gewonnen.

“Thuis speelden we eigenlijk al hartstikke goed, maar verlies je”, blikt Amsterdam-coach Rick Mathijssen terug op de serie in de halve finales. “Dan weet je dat je twee keer uit moet winnen. We hadden er eigenlijk wel vertrouwen in, omdat we zo goed speelden. Dat je dan twee keer op Stichtsche wint, dat is wel heel knap van deze meiden.”

Bijna uitgeschakeld

Zaterdag in het tweede duel lag uitschakeling op de loer. Een minuut voor tijd keek Amsterdam tegen een 1-0 achterstand aan. Dankzij een doelpunt van Charlotte Vega uit een strafcornervariant sleepte Amsterdam er een shoot-outserie uit, die winnend werd afgesloten.

Over die gelijkmaker zegt Mathijssen: “We hebben op dat soort situaties getraind. Hoe je een keeper uitspeelt en hoe je rust moeten houden. Dat hebben we gisteren (zaterdag, red.) heel goed gedaan.”

Geluk afgedwongen

“Vandaag weet je dat als je iets vroeger scoort dat zij wat meer het heft in handen gaan nemen”, gaat Mathijssen verder. “Dan moet je een counter maken. We hebben de kansen ervoor gehad. We dwingen het geluk vandaag ook een beetje af. Wij neutraliseren hun corner, die er doorgaans bijna één op twee in gaan in dit soort wedstrijden. Dat is een beetje geluk en heel goed gedaan.”

Pieken op het juiste moment. Daar lag bij Amsterdam dit seizoen de nadruk op. Vorig jaar eindigden de Amsterdammers op een eerste plaats tijdens de reguliere competitie maar verloor de ploeg in de finale in twee duels van Den Bosch. Dat moest dit seizoen anders vond Mathijssen.

Pieken

“We wilden dit jaar pieken in de play-offs. Vorig jaar hadden we een ander soort jaar, hadden we wat meer gewonnen. Soms als je veel wint, zijn er problemen die je links laat liggen. En als je met het mes op de keel in de finale staat, dan zie je dat problemen, die er waren, dat je die niet opgelost hebt. Ik denk dat we dit jaar er heel veel energie in hebben gestoken om echt een team te zijn in dit soort wedstrijden. En ik vind dat ze dat zijn.”

“We hebben gewoon heel veel de focus gelegd op het nemen van verantwoordelijkheid en het elkaar aan durven spreken op gedrag. Ook zodat straks iedereen in de play-offs echt precies weet wat van hem of haar verwacht wordt”, gaat Mathijssen verder, “of het meisjes van 16, Ellen Hoog, de assistent-coach of de fysio is. Iedereen weet zijn taak en voert dat zo goed mogelijk uit.”

Opnieuw finale tegen Den Bosch

Dankzij de zege op SCHC speelt Amsterdam voor de twaalfde keer een finale tegen Den Bosch. Alleen in 2009 en 2013 wonnen de Amsterdammers de titel.

“Dat we nu de underdog zijn is wel duidelijk”, zegt Mathijssen. “Zoals elk jaar gaat Den Bosch heel goed zijn tijdens de play-offs. Wij gaan zo goed mogelijk spelen en dan zien we wel of het goed genoeg is om te winnen. We hebben alleen invloed op hoe goed we zelf zijn. De focus ligt daarop. We hebben heel veel vertrouwen dat, als we goed zijn, we van iedereen kunnen winnen.”

Mentaal een opsteker

Aanstaande donderdag is al het eerste finaleduel in het Wagener Stadion. Den Bosch schakelde Oranje-Rood in twee duels uit en heeft dus een extra dag rust gehad.

“Wij hebben drie hele zware wedstrijden gehad, dus die zullen wel in de benen zitten. Maar ik heb het idee dat we heel fit zijn”, zegt Mathijssen. “Den Bosch heeft zo vreselijk veel ervaring met het spelen van dit soort wedstrijden. Die weten precies hoe goed ze moeten zijn. Zij zijn straks allemaal een zeven of een 7,5. In die zin is het niet een voordeel. Aan de andere kant nemen wij wel meer euforie mee de finale in dan zij. Dat is mentaal gezien een opsteker.”

Reageer

Contact Us