Robbert-Jan de Vos: 'Dit is waarom je naar de Hoofdklasse wilt' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Robbert-Jan de Vos: ‘Dit is waarom je naar de Hoofdklasse wilt’

De dames van HGC hadden een lastig programma op de openingsdag van de Hoofdklasse Zaal. De promovendus moest het zondag opnemen tegen Kampong, de kampioen van 2016, en titelverdediger Amsterdam. “Dat is toch hartstikke mooi? Natuurlijk. Dit is waarom je naar de Hoofdklasse wil”, zegt coach Robbert-Jan de Vos over de eerste speeldag in de Sporthallen Zuid in Amsterdam.

“We zitten in een pittige poule”, gaat De Vos verder. Naast Kampong en Amsterdam treft HGC ook Union, Laren en de nummer vier van vorig seizoen hdm. “We spelen tegen goede ploegen, ploegen die veel zaalinternationals hebben. Wat dat betreft zijn we heel reëel.”

Puntloos

Punten pakte HGC op de openingsdag van de Hoofdklasse Zaal nog niet. De promovendus opende met een 7-1 nederlaag tegen Kampong, waarna ook van Amsterdam werd verloren: 3-1.

“Het is niet zo dat we na twee keer twintig minuten eens gaan kijken wat de stand is. Je probeert er het beste van te maken. Maar dat je deze niet wint, dat vind ik niet zo’n probleem. Dit zijn ook niet de wedstrijden waarop we ons moeten focussen. Je moet ervoor zorgen dat je iedere wedstrijd stappen blijft maken en dat neem je ook weer mee naar buiten”, zegt De Vos.

Hoofddoel op het veld

Buiten, op het veld ligt het hoofddoel van HGC dit seizoen. De ploeg wil promoveren naar de Hoofdklasse. Met een tweede plaats in de Overgangsklasse B staat HGC er na de eerste seizoenshelft goed voor. Het zaalseizoen zal daarom in dienst staan van deze missie.

“We gaan uiteraard proberen om ons te handhaven. Absoluut”, zegt De Vos over het zaalseizoen, “maar daaronder zijn er wat doelstellingen, die op individueel en op teamniveau liggen, die geënt zijn op het veld en die in de zaal uitstekend van toepassing kunnen komen.”

Zaal is snelkookpan

“In de zaal gaat het een stuk sneller. Wat dat betreft is de zaal een snelkookpan. Het betekent dat als je een verbeterpunt hebt op het veld, dat dat punt heel snel naar boven komt in de zaal”, zegt De Vos die daarna een voorbeeld geeft.

“Tactische oriëntatie, waar je moet lopen. In de zaal is dat cruciaal. Als iemand verkeerd stapt dan is het gelijk vijf tegen vier. Je valkuil wordt wat dat betreft meteen blootgelegd. Dat is alleen maar goed. Daar kunnen we mooi van leren en dat neem je weer mee naar buiten.”

Bekijk de foto’s van het duel tussen Amsterdam en HGC

Comments (1)

  1. Heel leuk Robbert-Jan, maar als je wil promoveren moet het wel een stuk beter en fitter. Dit team heeft nu (nog) niets te zoeken in de hoofdklasse.

Reageer