Robbert Kemperman: 'De club heeft er zo lang op gewacht' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Robbert Kemperman: ‘De club heeft er zo lang op gewacht’

Anderhalve maand geleden gaven nog weinig mensen Kampong kans om überhaupt de play-offs te bereiken. Na een geslaagde inhaalrace in de competitie en drie bloedstollende duels met Bloemendaal in de halve finales rekenden de Utrechters in de eindstrijd na twee shoot-outseries af met Rotterdam.

“Het is gelukt, ja. Eindelijk. De club heeft er zo lang op gewacht”, begint Robbert Kemperman.

Feyenoordachtige hunkering

Liefst 32 jaar moest Kampong op het kampioenschap wachten. In 2015 stond de ploeg wel in de finale, maar verloor toen van Oranje Zwart. Valt er een vergelijking te trekken met voetbalclub Feyenoord, dat vorige week zondag na 18 jaar weer de landstitel pakte?

“Ik wil Kampong niet vergelijken met Feyenoord”, zegt Kemperman. “Laten we duidelijk zijn dat deze titel welkom is voor de hele club. De weg die is ingeslagen wordt nu eindelijk beloond. Daar is de club trots op en daar zijn wij trots op.”

Van ver gekomen

Ondanks de winst van de titel maakte Kampong een moeilijk seizoen door. De ploeg stond na de 13de speeldag zelfs op een zevende plaats. Na de winterstop klom Kampong langzaam omhoog. In het laatste competitieduel scoorde Martijn Havenga tegen Oranje-Rood in de slotseconden de gelijkmaker, waardoor de Utrechters zich alsnog kwalificeerden voor de play-offs.

“Dit jaar is denk ik niet ons beste seizoen”, gaat Kemperman verder, “maar als je kijkt waar we vandaan komen, waar we een maand of anderhalf stonden en waar we nu staan. We hebben een ongelooflijke rit meegemaakt met elkaar wat nog niet te omschrijven is.”

Voor elkaar krijgen

Het antwoord op de vraag hoe de ploeg het voor elkaar heeft gekregen zich uit een moeizame positie terug te knokken moet Kemperman schuldig blijven.

“Het is heel moeilijk te zeggen waar het aan ligt. We zijn door diepe dalen gegaan met elkaar. En dan kom je elkaar tegen en zeg je dingen tegen elkaar. En daarna hebben we eigenlijk alleen maar stapjes gemaakt. Misschien hadden we het effe nodig om uiteindelijk hier te komen. Je weet het nooit, maar een ding is zeker, dat we hier keihard voor gevochten hebben met elkaar”, zegt Kemperman.

Terechte kampioen

Het enige smetje op het laatste deel van het seizoen was de uitschakeling in de EHL. “Als je kijkt hoe wij erna ons revancheren en week in week uit weet te presteren, eigenlijk alleen maar finales hebben gespeeld. En ja, als je kijkt wat voor rijtje we hebben uitgeschakeld. Op ons tandvlees bij Bloemendaal twee keer uit winnen, twee keer shoot-out series. Ja, zeg het maar, maar dan ben je volgens mij de terechte kampioen.”

“Ik ben zo trots op dit team”, gaat Kemperman verder. “Ik had het niet durven dromen aan het begin van het seizoen en helemaal niet anderhalve maand geleden. Alexander (Cox, Kampong-coach, red.) zei: als we de play-offs halen, kunnen we zomaar eens kampioen worden. Toen is het beetje gaan groeien, gaan leven en je ziet maar: landskampioen. Heerlijk.”

Comments (10)

 1. Het is verdiend. Mooi sprookje, als eerder beschreven op hockey.nl. Jonker en Caspers, en gewoon doorgaan, want het kan…ooit…wellicht…
  Het is Kampong gegund. Proficiat!

 2. Kampong gefeliciteerd, dit maakt sport mooi, lang wachten, zelfs 32 jr, en dan winnen met hoop echte clubmensen. Dat is zoveel mooier dan hoe een club als Bl’daal de titel weer eens probeert te winnen/kopen met al die buitenlandse invliegers. Mooi om te zien die supporters, net als die van r dam trouwens. Nu maar hopen dat bl’daal gewoon normaal blijft doen.

 3. Gefeliciteerd

  Gefeliciteerd Kampong. @ Jeroen, topsport budget van Kampong en Rotterdam zijn een stuk hoger dan Bloemendaal en Amsterdam. Mee eens dat alleen de top buitenlanders als Fuchs en Dwyer van echt toegevoegde waarde zijn, met een max van 3 ( in tegenstelling tot teams als Rotterdam en een Laren en SCHC in het verleden ).

 4. Hockey liefhebber

  Felicitaties aan Kampong, heel goed gepiekt met absolute uitblinker in de Wijn. Als de laatste reactie: het is en blijft onzin om steeds af te geven op bv Bloemendaal. Elke club probeert met een mix van eigen jongens, nederlandse jongens die lang bij de club blijven en een aantaal buitenlandse toppers mee te spelen om te prijzen. Kampong en Rotterdam hebben jaren met geld gesmeten, het lijkt nu bij alle clubs redelijk in evenwicht. Laten we genieten van het geweldige hockey en leuke sfeertje zoals tijdens de play offs!

 5. Topcoach!

  Van een 7e plek in winning streak naar Kampioenschap, kan je niet anders dan respect voor hebben! Knappe prestatie van Kampong, congrats.
  Geld discussie is idd niet relevant wat mij betreft, iedere topclub geeft tonnen uit aan H1 en zolang club, leden en sponsoren het waard vinden is er niks aan de hand. Denk overigens wel dat Rabobank blij is dat ze een keer aan de winnende kant staan…

 6. @hockeyliefhebber: volgens mij was er 1 uitblinker en dat is David Harte. Zoals op hockey.nl al werd voorspeld: Kampong wint vanwege de keeper en R’dam verliest vanwege de keeper. Na woensdag beelden goed bestudeerd, ontdekt waar deze keeper te pakken is en zo gingen de shoot-outs er vervolgens ook in. Goed gedaan Kampong!

 7. Penningen

  @hockey liefhebber en @gefeliciteerd voor jullie iets roepen over penningen zorg dat je feiten kloppen. Als voorbeeld: Bloemendaal geeft bijna het dubbele uit aan de heren tov Kampong (zeker in dit seizoen).

  Kampong gefeliciteerd top prestatie met veel NL-spelers, (samen met Adam) de minste buitenlandse spelers (al jaren), jonge spelers en eigen jeugd (beleid). Klasse en goed voor het NL hockey!

 8. Hockey liefhebber

  @Penningen ea: de feiten kloppen. Kampong heeft enige jaren geleden een bedrag met 5 nullen verlies geleden op tophockey door flink met geld te smijten, hier is een bestuurder over gesneuveld en heeft een interview met de voorzitter in de landelijke media gestaan. Nu heeft Kampong de boekhouding weer wat op orde gebracht en zeker dit jaar met een jonge selectie een zeer mooi resultaat behaald. Maar dat maakt niet dat het met structureel minder budget gebeurt….de salarissen van enkele toppers bij Kampong alleen al zijn daar toch echt te hoog voor.

 9. Topcoach!

  Geen idee of de feiten (welke?) kloppen, er wordt overal een boel geld uitgegeven en de buitenlandse spelers zijn ivm bijkomende kosten (housing/vliegtickets) een stukkie duurder. (Vergeet voor het gemak ff het publieke salaris van Kemperman bij deze vergelijking..) Daarbij is er een groot verschil tussen netto-en brutosalaris, wat niet door iedereen begrepen wordt. Spelers willen gewoon weten hoeveel ze op hun bankrekening krijgen en of dit wel op tijd gebeurd (zal niet de eerste keer zijn dan de salarisbetaling wat later zijn). EHL is heel leuk, maar kost ook veel geld en levert niet voldoende op als je het zelf niet goed kan organiseren. Veel clubs hebben allemaal dezelfde fout gemaakt en lijkt nu allemaal weer op orde te zijn. Ondanks (dik)betaalde spelers, blijft hockey een amateursport, waar de grootste bron van inkomsten de contributie van leden is….

  ps. Ben overigens wel benieuwd of Kampong de kampioen premie wel gebudgetteerd had…:-)

 10. 80k voor kempi en vino, netjes

Reageer