Veel nieuwe gezichten bij Laren | Hoofdklasse Hockey Nederland

Veel nieuwe gezichten bij Laren

Het gerucht over een trainerswissel bij Laren deden al de ronde, maar is nu ook bevestigd door de club. Robert-Jan Cox is bij de dames de opvolger van Donald Drost, die de ploeg slechts een seizoen onder zijn hoede had. Onder leiding van Drost liep Laren afgelopen seizoen de play-offs mis.

Naast zijn functie als hoofdcoach van het vaandelteam zal Cox ook de begeleiding van Meisjes A1 en Meisjes B1 ondersteunen. Het doel is de doorstroming vanuit de eigen jeugd te optimaliseren. Cox heeft bij Laren een lange staat van dienst. Hij heeft er in het verleden de leiding gehad over de jongenslijn, heeft vele jeugdteams succesvol gecoacht en is eerder assistent-coach geweest van Heren 1 en Dames 1.

Lijn doorzetten

“Ik ben blij terug te zijn op het oude nest. Negen jaar geleden zijn we met z’n allen begonnen de jeugdopleiding wat extra’s te geven. Ik ben super trots dat er nu zoveel eigen jeugd in Dames 1 en Heren 1 spelen. Deze lijn zal doorgezet worden en ben blij dat ik daar deel van uit maak”, zegt Cox op de website.

“We zijn erg blij en trots dat Robert Jan de komende jaren aan Laren verbonden is. Zijn energie, ambitie, creativiteit en zijn vermogen om dat op een team en individuele speelsters over te brengen, maakt hem erg geschikt voor Laren. De kern van het elftal bestaat uit meiden tussen de 18-21 jaar en die hebben zowel als team en als individu nog veel ruimte om te groeien. De jeugdspeelsters met talent kan daardoor ook goed begeleid worden om de stap naar Dames 1 te zetten’, zegt Martijn de Jager namens het bestuur van Laren.

Nieuwe gezichten

De selectie verwelkomt een aantal nieuwe gezichten: Pam van Asperen (Groningen), Karlijn Adank (Hurley), Laura Marrell (Pinoké), Lisa Gerritsen (Voordaan), Joëlle Ketting (Bloemendaal) en Josien Galama (Bloemendaal). Afgelopen seizoen nam Laren afscheid van Naomi van As, Anouk Stam, Sierou Frankema, Juliette Hentenaar, Malou Mol, Dirkje Reuver, Manouk Visscher en Stephanie de Groof.

Selectie Laren Dames 1:

Joyce Sombroek (K), Karlijn Adank (K), Sophie Goorhuis, Laura Marrell, Florine van Grimbergen, Lieke van Wijk, Fabienne Roosen, Jet de Graeff, Fleur Kok, Lisa Gerritsen, Elin van Erk, Lisanne de Lange, Laurien Leurink, Maxime Kerstholt, Pam van Asperen, Joëlle Ketting, Josien Galama, Macey de Ruiter

Bekijk het transferoverzicht in de aanloop naar het seizoen 2017-2018

Comments (22)

 1. Poe die doen een jasje uit zeg. Strijd om plek 4 lijkt definitief open.

 2. Hoezo?
  HCDB, SCHC,O-R en AH&BC

 3. Fan van Hockey

  Dat zijn niet een paar wissels, maar dat lijkt wel een volksverhuizing. Coach en Dames van Laren, succes in het nieuwe seizoen!

 4. Wat is er bij Bloemendaal dames gebeurt? Lijkt daar wel een complete leegloop. Teun toch niet zo een binder? Als Lieke van Wijk fit blijft doet dit Laren gewoon mee om de top 4. Andere clubs zijn ok gelouterde spelers kwijt

 5. De goede vraag

  Ook dit jaar zien we weer de nodige wisselingen, niet alleen bij Laren. Waar komt toch die drang vandaan om maar te blijven wisselen? Hoe zit het met clubliefde? Het vormen van een hecht team uit een groep spelers wordt op deze manier een grote uitdaging.

 6. Weleer een coach eruit na een jaar, gaat lekker daar bij Laren. Met Sombroek, van Wijk, Leukrink en Kertolt staan er nog steeds speelsters die de andere clubs niet hebben, dus meedoen om plek 4 zullen ze zeker doen. Maar ze trekken wel heel erg veel middelmaat aan. Zodra er volgend jaar iets gaat verschuiven zie ik Laren heel lang niet meer terugkeren naar de top.
  Cox een goeie keuze? Kan hem niet beoordelen.

 7. Laren heeft het dit jaar af laten weten tegen de kleine clubs. Er werd gewoon te weinig gescoord. Sombroek was nog steeds met afstand de beste keeper en Laren heeft gewoon een hele sterke maar smalle basis en as, ook zonder van As. Aanvulling in de breedte en zeker in de spits is dan ook welkom en logisch.
  Ze gaan gewoon weer voor de top 4. Aan het einde van het seizoen hadden ze ook gewoon van SCHC en Amsterdam kunnen en moeten winnen en tegen OR en Kampong waren ze ook duidelijk de betere ploeg.
  Er wordt inderdaad wel veel van trainer gewisseld maar wellicht kiezen ze nu toch voor de lange termijn. Hopelijk wordt het weer een leuk en spannend seizoen.

 8. Fan van Hockey

  Als je niet de juiste focus kunt opbrengen tegen alle clubs, wie is er dan klein? Ophouden met huilen, seizoen is voorbij. Mooie taak van de nieuwe coach om de meiden met de juiste focus elke wedstrijd te laten beginnen. Degene die niet elke wedstrijd de juiste focus kan opbrengen, gewoon niet opstellen. Moeilijker is het toch niet?

 9. Op naar de top

  Goed verhaal van de nieuwe trainer Robert-Jan Cox. Klinkt mij als een prima visie in de oren.
  Geef hem tijd en hij krijgt Laren echt aan de top.

 10. Op de hockeysites zijn pas 4 namen bekend die weg gaan bij Bloemendaal. Het zijn er echter veeeeeeel meer. Echt een leegloop daar.

 11. @anita, dat was toch echt met V As. Dat zal toch echt wel een gemis gaan worden.
  Adank zal volgend jaar dan wel eerste keeper bij Laren gaan worden.

  Laren zal uiteindelijk met Kampong, OR en Hurley gaan strijden om plek 4. Ze houden met Sombroek, Leurink, Kerstholt, v Wijk genoeg kwaliteit en ook De Lange, v Erk en Roosen zijn leuke speelsters in het team.

 12. Ze hadden die Cox met de winterstop al moeten aanstellen. Drost was gedoemd te mislukken. Old school;beetje hangen tegen de internationals aan. Nu heeft een talent als Reuver geen enkele kans gehad. Eigen kweek en voormaling ned jeugdspeler.

 13. Realisme

  @schaar, kansen creeer jezelf op trainingen en in wedstrijden en dat heeft dit meisje waarschijnlijk niet gedaan of niet genoeg gedaan, in dit land ben je ook al heel snel een talent, dit meisje is waarschijnlijk gewoon niet goed genoeg.

 14. @Lynn ik verwacht een competitie waarin verschillen kleiner worden. DB verliest Paumen maar blijft met afstand sterkste ploeg. SCHC daar achter. A’dam levert in, Laren levert in, OR verliest 2 belangrijke spelers, Kampong wordt niet sterker, Hurley verliest terrein, hdm wordt sterker. Strijd om plek 9 wordt ook interessant met Groningen Hurley, Huizen en Bloemendaal

 15. DB idd het sterkst nog steeds. Maar Amsterdam lijkt me juist sterker worden met komst Veen en De Goede en terug uit blessure Jonker. Schc wordt juist zwakker, min Jongepier, merino en wat doet HInch, vd Pols? Of komen daar weer tropische verrassingen voor 1 jaar?
  @Lynn Hurley gaat natuurlijk totaal niet meedoen om plek 4… Laren, OR en wellicht Kampong.

 16. Oke Hurley niet, ik heb me verkeken op wat weg gaat. Wie verliest OR? Boon en ?
  Kampong blijft Bray behouden en op Veen na een hoop leuke speelsters.

  DB is het sterkste (weet niet of daar nog iemand komt?), dan Amsterdam, dan SCHC. Hinch? Ik geloof dat iemand zei dat elke speelster van GB in GB moest spelen, maar goed Bray blijft ook in NL.

 17. Amsterdam?

  Amsterdam? Ik hoop het, maar dan moet er in korte tijd nog veel ontwikkeling komen.
  Zou nog wel eens tegen kunnen vallen, maar het kan. Ik kan nu al niet wachten om de teams uit de startblokken te zien gaan.

 18. Weet iemand wat er met Bloemendaal D1 aan de hand is? Gaat Teun de Nooijer nog wel door daar?

 19. La Laren

  Ik denk dat Laren er beter aan had gedaan om afgelopen seizoen al een moderne staff aan te stellen.

  Cox is een goede keuze van Laren, alleen de keuze voor assistent zou ik anders hebben gedaan. Een ervaren coach of vrouwelijke topper / oud speelsters ernaast OID.

 20. Langsdelijn

  Laren wint toch nog een prijs
  Als het aantal reacties op een artikel op deze site leidend is voor het winnen van een prijs, lijkt Laren er toch nog een te winnen dit seizoen.

  Voor wat betreft nieuwe selecties: de carousel draait ieder jaar. Clubs als Amsterdam, Den Bosch en SCHC in zekere zin, staan bekend om daadwerkelijk opleiden. Almere das een mooi voorbeeld van opleiden, vasthouden en loyaliteit. Voor alle andere geldt dat veel minder, ongeacht de achtergrond of oorzaak daarvan. Feit blijft opleiden is moeilijk, maar rendeert wel op lange termijn. Weinig clubs hebben dat goed op orde.

  Laren heeft een lange historie, kijkend naar het afgelopen decennia ontstaat een beeld van een club in een lommerrijke omgeving, waar geld uitgeven niet het grootste probleem was of is. Laren bewees nog niet zo lang geleden dat financieel management, net als in het voetbal, wel met verstand en realisme moet gebeuren. Sanering van (belasting/bank) schulden volgde succesvol en zeer recent werd drie ton opgehaald om een eigen blaastent aan te schaffen.

  Donald Drost / Robert Jan Cox
  Aanstelling van Donald Drost was een risicovolle, immers bijna 8 jaar niet actief. Wellicht speelde het ‘Larense ons-kent-ons’ en ervaring uit een ver verleden, een grotere rol dan het hebben van een echt toekomst plan en gaan voor inhoudelijkheid en kwaliteit. Dan nu RJ Cox. Interessant fenomeen, gaf paar maanden geleden nog aan te stoppen als coach ivm zijn maatschappelijke carrière, maar treed nu bij Laren in dienst, na negen jaar afwezigheid.

  Opleiding:
  Cox kan zich nog herinneren hoe ‘we 9 jaar geleden begonnen met een jeugdopleiding’ en dat die nu wordt ‘doorgezet en geoptimaliseerd.

  Voor wat betreft de jongens lijn zou dat kunnen en lijkt resultaat te hebben. Bij meisjes/dames spreekt de realiteit andere taal.

  Jaren lang heeft Laren jeugdspeelsters van buiten gehaald, dat is de realiteit tot voor kort. Dus navrant of opvallend dus dat, naast 6 nieuwe speelsters van buiten er slechts 2 speelsters van de nieuwe selectie komen uit eigen kweek, Macy de de Ruyter en de Lange. Sophie Goorhuis, een buitengewoon talent werd, in de jeugd gehaald van een andere club. Dan reist toch de vraag wat Laren/Cox bedoeld met optimalisatie. Bovenstaande lijkt niet het resultaat van een opleidingsomgeving die al 9 jaar staat.

  Als het een ‘lange termijn plan is waarvoor Laren kiest, dan is dat super en verdient navolging van andere verenigingen, maar wel graag voeten op de grond houden. Voor jonge speelsters geldt mi altijd…wees blij als een club (welke dan ook) vraagt om te komen maar bepaal wat je wil, vraag door naar concretisering van ‘jou opleidingsplan’.

  @Op naar de top: Sinds wanneer is een coach gelijk aan het begrip visie?
  @Lynn: Adank is tweede keeper en geen club geeft garanties voor het jaar er op.
  @Realisme: Definieer het begrip kans krijgen.

 21. Dat is een behoorlijke jas uit zeg. Wel speelsters met potentie, maar geen toppers gehaald. Ik voorspel plek 6/7

 22. @langs delijn, je begint je verhaal,dat clubs als Amsterdam en Schc bekend staan om het opleiden haha wie dan? Een club als Amsterdam doet werkelijk niks aan jeugd opleiden en het mooie is dit hoeft ook helemaal niet want een ieder die goed is en in het bos wil hockeyen komt toch wel naar Amsterdam.

  Verder heb je het over het feit dat Cox na 9 jaar weer terug is bij Laren, dit staat nergens er staat dat hij 9 jaar geleden begon met de jeugd.

  Verder heb je het over jeugdspelers die gehaald worden en dus geen eigen jeugd zijn,ja als dat een criterium is dan blijft er van iedere vereniging weinig over, want bij DB komen ze ook niet allemaal rechtstreeks uit de mini’ s.

Reageer