Robert Tigges: ‘Brons was het hoogst haalbare’

Moe maar voldaan. Dat was het gevoel bij de heren van Amsterdam na het winnen van het brons tijdens de Europacup Zaal in Wenen. “Het is een supermooie medaille, een topresultaat. En reëel gezegd is brons het hoogst haalbare”, zegt aanvoerder Robert Tigges van Amsterdam.

Na het behalen van de Europese medaille stortte de ploeg zich niet heel lang in het feestgedruis. “We hebben wat gegeten en een drankje gedronken, maar hebben het niet superlaat gemaakt. We waren moe.”

Pittige beleving

De vermoeidheid was begrijpelijk. De Amsterdammers werkten in drie dagen vijf wedstrijden af. “Het was een pittige beleving”, gaat Tigges verder, “met veel inspanning en geleverde energie. Het was een aanslag op het lichaam.”

De selectie van Amsterdam bestond afgelopen weekend uit tien man terwijl andere ploegen het maximale aantal van twaalf spelers op het wedstrijdformulier hadden staan. “Hierdoor hebben we meer minuten gemaakt dan gemiddeld op het toernooi. Je merkt dat vijf wedstrijden pittig zijn”, zegt Tigges. “Het was prima zo. We hebben een kleine, fanatieke ploeg die graag wil spelen. Je moet spelers ook niet gaan dwingen.”

Zware poule

Met tegenstanders als SV Arminen, Partille SC en SPV Complutense had Amsterdam pittig geloot voor de poulefase van de Europacup Zaal. SV Arminen verloor vorig jaar de finale van Harvestehuder THC en Partille SC eindige als derde.

“Vooraf dachten we: als we op de eerste dag twee keer winnen, halen we de halve finales. Maar we verslikten ons in Partille”, zegt Tigges.

Verlies tegen Partille SC

De Zweedse ploeg leunde op een hechte defensie en versloeg de Amsterdammers in de openingswedstrijd met 2-1. “De keeper houdt hen op de been en wij waren op sommige momenten niet handig. Wij hadden 25 cirkelpenetraties en scoren één keer. Zij komen vier keer in de cirkel en scoren twee keer.”

Na de nederlaag moest er later op de dag gewonnen worden van Complutense, een Spaanse tegenstander waarvan weinig bekend was. “We hebben op Youtube beelden bekeken en een analyse gemaakt van hun eerste wedstrijd”, zegt Tigges die met drie doelpunten een groot aandeel had in de 5-4 winst op de Spanjaarden.

Op valreep gelijk tegen SV Arminen

Door de winst en de nederlaag was een gelijkspel op zaterdag in het laatste groepsduel met SV Arminen voldoende voor Amsterdam om de halve finales te bereiken. Daarin slaagde de ploeg in, maar op het nippertje. Een paar seconden voor tijd maakte Tigges de 2-2.

“Dat was een enorme opluchting”, zegt Tigges, “want in de degradatiepoule speel je tegen een taaie Russische en Poolse tegenstander. Dan moet je nog heel hard werken om niet te degraderen.”

Uhlenhorst te sterk

In de halve eindstrijd bleek Uhlenhorst een maatje te groot voor Amsterdam. Het werd 6-4 voor de Duitsers. “We zijn de halve finales onbevangen ingegaan”, zegt Tigges. “We hadden niet heel veel te verliezen. De Duitsers waren favoriet. Uiteindelijk zijn we van 6-1 naar 6-4 teruggekomen en hebben we het verlies kunnen beperken. Het was een teleurstelling met een goed gevoel.”

In de strijd om het brons werd East Grinstead zondag met 4-2 verslagen. “Ik denk dat we terecht hebben gewonnen”, zegt Tigges die zijn ploeg de complimenten geeft. “We hebben het hartstikke goed gedaan en ik ben trots op wat we gepresteerd hebben.”

Reageer

Contact Us