Robert Tigges: ‘Het was hartstikke leuk’

Het was een drukke zondag voor Robert Tigges. Eerst begeleidde hij als assistent-coach de dames van Amsterdam naar een 4-0 zege op Kampong. Daarna moest hij zich snel omkleden om aan de warming-up te beginnen voor de topper tussen de heren van Kampong en Amsterdam die eindigde in 2-2.

“Ze hebben afgelopen week gevraagd of ik mee wilde doen”, zegt Tigges, die afgelopen seizoen zijn afscheid had aangekondigd. “Er zijn vier jongens geblesseerd en ik sta als nummer twintig op de lijst. Ik heb donderdag meegetraind. Met vier man geblesseerd moest ik vol in het schema, maar het was hartstikke leuk.”

Amsterdam maakt achterstand goed

Kampong nam in de wedstrijd tot twee keer toe een voorsprong, via een backhandschot van Quirijn Caspers en Martijn Havenga uit een strafcorner. Justin Reid-Ross pushte vanaf de kop van de cirkel tot twee keer toe de gelijkmaker binnen voor Amsterdam. Hiermee maakte de Zuid-Afrikaan zijn fout, die de 1-0 voor Kampong inleidde, ruimschoots goed.

“2-2 is op zich wel terecht”, zegt Tigges, “Ik denk dat wij als Amsterdam best wel tevreden zijn. Het was een topper. Alles zat erin. Er werd gevochten aan beide kanten. Het is altijd wel een tactische wedstrijd waarin heel hard gewerkt wordt en heel veel vuile meters worden gemaakt. Het publiek is denk ik wel de grote winnaar.”

Comeback

Was dit een eenmalige comeback voor Tigges? “Dat ligt eraan. Ik sta als nummer twintig op de lijst. Er moeten er echt vier langdurig geblesseerd zijn, wil ik alles mee gaan doen. Eentje heeft last van zijn hamstring en is bijna terug, de ander heeft een beetje last van de lies en deze wedstrijd kwam te vroeg. Het kan zo maar zijn dat er weer twee meedoen volgende week en dan kijk ik rustig vanaf de tribune hoe ze het doen.”

Toch vindt Tigges dat zelf spelen het leukste is om te doen. “Het maakt niet uit op welk niveau. Ik heb al een keer met Heren 5 meegedaan, met Heren 10 en de Batavieren. En als je zo meedoet in een vol stadion op Kampong, de opening van het veld. Dat zijn wel de betere wedstrijden die je mee kan pakken. Maar ik moet zeggen de keus die ik heb gemaakt om in de begeleiding te gaan bij de dames bevalt mij ook echt extreem goed.”

Assistent bij de dames

Tigges werd vanuit de club benaderd om assistent te worden van damescoach Rick Mathijssen. Er was een vacature ontstaan na het vertrek van Kristiaan Timman, die besloot te stoppen als rechterhand van Mathijssen.

“Ik heb er lang over nagedacht en uiteindelijk een weloverwogen keus gemaakt om het te doen”, vertelt Tigges. “Het is dezelfde club en je blijft in dezelfde topsportomgeving. Ik denk dat je met Amsterdam Dames 1 één van de beste teams van Europa en misschien wel wereldwijd hebt. Je werkt met superveel talent. Dus ja, ik was 32 en ik dacht: het is een mooie kans die ik krijg en die heb ik met beide handen aangegrepen.”

Wennen aan trainersvak

Tigges gunt zichzelf de tijd om te wennen aan het trainersvak. “Ik ben nu vooral aan het kijken, want ik heb dit nooit gedaan. Ik heb zeker de ambitie. Maar je kan de ambitie hebben, het kan natuurlijk ook zwaar tegenvallen. Dat weet je gewoon niet. Nu ben ik in ieder geval twee jaar in de begeleiding van Dames 1. Ik ga daar gewoon van genieten en kijken hoe dat gaat en na die twee jaar maak ik de balans op. Misschien wil ik dan wel hoofdcoach worden, misschien vind ik de rol van assistent leuk of misschien vind ik het wel helemaal niet leuk.”

Met de dames van Amsterdam verloopt de competitie vooralsnog prima. De ploeg blijft in het spoor van koploper Den Bosch en is na zeven speeldagen nog zonder puntenverlies. “Het is echt leuk om met deze meiden te werken”, zegt Tigges. “We hebben het goed gedaan tot nu toe. Zeven gespeeld 21 punten. Niet volgende week maar die week erna spelen we tegen Den Bosch. Dat is denk ik de grote krachtmeting voor dit jaar.”

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Kampong en Amsterdam

Comments (6)

  1. Beste Robert, ik vraag me af of het nou echt “zo leuk” was, de sfeer rondom de Amsterdam dug out was vreemd. Veel spanning en ik heb “hardstikke leuk” niet terug kunnen zien. Verga gaat er op het moment supreme “weer” vanaf met geel. Door een zeer ongepaste reactie richting the arbitrage. Ja hij had een corner moeten krijgen, maar dat betekend niet dat je zo kan reageren.

  2. Ha Piet, wij hebben er erg van genoten. Een scheidsrechter die zo een overduidelijke corner niet mee fluit roept deze reactie nou eenmaal op zich af. Ja het was ”weer” Verga… maar deze zelfde Verga heeft met zijn temperament heel veel moois voor ons geleverd. Nu weer lekker gaan genieten van dit soort wedstrijden Piet, en niet gelijk al het negatieve te proberen aan te kaarten. Doei

  3. Zou toch leuk zijn als Verga eens een keer aangesproken gaat worden op zijn gedrag en dat hij deze woorden dan ook ter harte neemt. Niet de eerste keer dat deze jongen over de schreef gaat. Hij waant zich God, een vedette, en denkt dat hij alles kan maken. Ja, hij kan hockeyen, maar wat een verwend, verwaand en arrogant mannetje als hij zn zin niet krijgt.

  4. Ging dit stuk niet over Robert Tigges?

  5. Verga moet een voorbeeld nemen aan Tigges!

  6. Iedereen moet een voorbeeld nemen aan tigges!

Reageer

Contact Us