Robert van der Horst: 'Niet te lang bij de pakken neerzitten' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Robert van der Horst: ‘Niet te lang bij de pakken neerzitten’

“Het enige wat je kan doen is doorgaan en niet te lang bij de pakken neer te zitten”, zegt aanvoerder Robert van der Horst na het mislopen van de play-offs door Oranje-Rood.

Voor het eerst in vijf jaar doen de Eindhovenaren niet mee in de strijd om de landstitel. Na drie kampioenschappen op rij (als Oranje Zwart) zal er dit seizoen een andere ploeg met de eer gaan strijken. Dat zou Kampong kunnen zijn, de ploeg die Oranje-Rood de toegang tot deelname aan de play-offs ontzegde.

Niet langs Kampong

Oranje-Rood moest op de laatste speeldag van de reguliere competitie winnen van de Utrechters om als vierde te eindigen. De gelijkmaker in de slotminuut van Kampong, een rake strafbal van Martijn Havenga, bezegelde het lot van de Eindhovenaren.

“Kort voor tijd dacht ik dat we het gingen redden”, blikt Van der Horst terug, “maar we hebben de wedstrijd niet over de streep kunnen trekken. We konden de wedstrijd niet doodmaken. De kracht van dit team was om wedstrijd dood te maken. Dat kunnen we nu niet. We konden de bal voorin niet vasthouden en verdedigden minder goed.”

Terecht

Van der Horst vindt wel dat Kampong verdiend naar de play-offs gaat. “Qua wedstrijdbeeld is het terecht. Op basis van deze wedstrijd hebben wij niet de play-offs misgelopen.”

Oranje-Rood liet vooral in de eerste seizoenshelft veel punten liggen met vier nederlagen in de eerste twaalf duels. Na de winterstop verging het de Eindhovenaren een stuk beter hoewel de thuisnederlaag tegen Pinoké (0-2) de ploeg mede de das heeft omgedaan.

Randzaken

“Het is makkelijk om in excuses te verzanden”, gaat Van der Horst verder. “In het begin van het seizoen hebben we tegenslagen gehad. Van der Weerden vijf weken weg, Van der Schoot lag er lang uit. Daar kwamen de sores van Rio bij. Er waren te veel randzaken die effect hebben gehad op de prestaties op het veld. Afgelopen jaar hebben we een nieuwe start gemaakt. Er is een nieuwe club, een nieuwe coach, een nieuw veld. We moesten aan elkaar wennen en dat heeft kracht gekost.”

In de tweede seizoenshelft presteerde Oranje-Rood zoals gezegd beter. Het sloot de reguliere competitie af met een serie van zeven wedstrijden waarin geen nederlaag werd geleden. “We wisten dat we ons niet moesten blindstaren op de ranglijst, maar de focus leggen op beter worden. We hebben stapjes gemaakt, maar het was niet voldoende om de play-offs te halen.”

Geen uitgesproken titelfavoriet

Woensdag begint de strijd om de landstitel zonder Oranje-Rood, maar met Bloemendaal, Rotterdam, Amsterdam en Kampong. Volgens Van der Horst valt er geen uitgesproken favoriet aan te wijzen. “Ik weet het niet. Het ligt dichtbij elkaar. Voor iedere ploeg valt wat te zeggen. Het zal worden beslist in kleine momenten en een opleving van een individu. Spannend gaat het in ieder geval worden.”

Ondanks het mislopen van de play-offs is het seizoen voor Oranje-Rood nog niet voorbij. Volgende maand spelen de Eindhovenaren in de FINAL4 van de EHL tegen Wimbledon. “Ik weet nog niet wat het programma is, maar het zal veel trainen zijn. Ik hoop dat we een paar tegenstanders winnen om wedstrijdritme te houden. Het zal ook commitment vragen van de groep, omdat ook de nationale teams weer roepen. Daar zullen we mee om moeten gaan en ik hoop dat we drie, vier scherpe weken hebben voor de EHL.”

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Oranje-Rood en Kampong.

Reageer