Robert van der Horst: 'We rekenen ons niet rijk' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Robert van der Horst: ‘We rekenen ons niet rijk’

Met twee overwinningen op directe concurrenten is Oranje-Rood prima uit de winterstop gekomen. Na de winst op Rotterdam (3-2) vorige week werd zondag in de Brabantse derby Den Bosch op eigen veld met 4-3 verslagen.

Oranje-Rood is hierdoor opgeklommen naar de derde plaats in de Hoofdklasse, maar van euforie in Eindhoven is volgens aanvoerder Robert van der Horst nog geen sprake.

Niet rijk rekenen

“We rekenen ons niet rijk. We staan er goed voor en hebben het goed gedaan. Er is ook realisme, we zijn pas twee wedstrijden onderweg. Iedereen zit dichtbij elkaar, dus het is lastig om er iets van te zeggen. We zien wel waar we eindigen.”

Tegen Den Bosch kwam Oranje-Rood snel op achterstand, maar boog die achterstand nog voor rust om in een 3-1 voorsprong. Met deze stand leek het duel gespeeld, maar Den Bosch knokte zich terug naar 3-3. Uiteindelijk trok Oranje-Rood alsnog aan het langste eind en won met 4-3.

Rustig en eigen spelen spelen

“Tegen een directe concurrent gaat het niet vanzelf”, legt Van der Horst uit. “We speelden een goede eerste helft, waarin we dominant waren. We komen met 3-1 voor en krijgen een goaltje tegen. Dan komt er stress op, maar we bleven rustig. Helaas gaat dan die corner binnen. Het is knap dat wij rustig bleven en ons goed herpakten. We blijven ons eigen spel spelen en raken niet snel over de rooie. De 4-3 was een prachtige goal na een prachtige actie.”

Het gevoel dat Oranje-Rood zijn beste spel van het seizoen had laten zien, deelde Van der Horst niet. “Vorige week hebben we een goede wedstrijd gespeeld. Gisteren waren we niet heel goed. We hebben wel lekker gespeeld, degelijk. Die stabiliteit is een kenmerk dat de ploeg goed in elkaar steekt.”

Weg vinden na fusie

De goede resultaten na de winterstop zijn ook het gevolg van de rust die is teruggekeerd in de club. Door de fusie tussen Oranje Zwart en EMHC afgelopen zomer moest iedereen bij Oranje-Rood zijn weg zien te vinden. Dat had tijdens de eerste seizoenshelft zijn weerslag op de resultaten.

“We hebben een hele slechte seizoenshelft gehad, maar zijn niet door de ondergrens gezakt”, zegt Van der Horst. “De fusie was niet alleen wennen voor de spelers, maar ook voor de club. Alles is nieuw. Natuurlijk ontstaat er onrust.”

Focussen

“Maar we hebben te maken met een professionele organisatie en een groep met ervaring, waardoor we rustig zijn gebleven. Nu het geland is, het nieuwe eraf is en de structuur staat, kunnen we ons focussen op het spel. We hebben ook tegen elkaar gezegd na de winter is alles anders.”

Komende zondag ontvangt Oranje-Rood in eigen huis Pinoké, dat ook goed uit de winter is gekomen. Na een doelpuntloos gelijkspel tegen koploper Bloemendaal waren de Steekneuzen zondag met 3-1 te sterk voor HGC.

Borst natmaken

“We kunnen onze borst natmaken”, blikt Van der Horst alvast vooruit. “Er is daar wel wat veranderd. Jesse Mahieu is een winnaar. Ze hebben een goede formule gewonnen. Wij moeten zondag superscherp zijn. Het gaat een leuke wedstrijd worden.”

Reageer