Roos Knijff: 'De revalidatie van een voorste kruisband is een leuke blessure' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Roos Knijff: ‘De revalidatie van een voorste kruisband is een leuke blessure’

Een kleine vier maanden geleden raakte de eerste keepster van SCHC geblesseerd. Een verkeerde beweging op de training zorgde ervoor dat keepster Roos Knijff haar voorste kruisband afscheurde. Hoofdklassehockey volgt het revalidatietraject van Knijff.

Een langdurige blessure vanwege een kruisband operatie hield Roos Knijff dit jaar negen maanden van het hockeyveld. Een grote klap, want Knijff zou op dat moment net eerste keepster van SCHC worden. Een tweetal maanden geleden kon de keepster van Stichtsche weer positief vooruitkijken. Voor het eerst kon ze toen haar schoenen zelf weer aantrekken. Nu, een kleine vier maanden na het ongeluk, is het Knijff die grote stappen aan het maken is. ‘Het gaat erg goed. Mijn revalidatie loopt voorspoedig. Ik ben vier keer per week bij de Fysiotherapeut en hier word ik dan twee tot drie uur behandeld. Op dit moment doe ik veel kracht- en stabiliteitsoefeningen. Ook ben buiten aan het hardlopen’, aldus de optimistische Knijff.

Een behandeling van een voorste kruisband gaat vaak gepaard met een lang behandelingstraject. Dat Knijff nu al kan hardlopen, betekent niet dat zij over een aantal weken weer haar keeperspak kan aantrekken. Knijff legt uit: ‘Ik hoop na de winterstop langzaamaan weer bij de groep aan te sluiten. In het begin zal dit alleen maar loopwerk worden. Elke extra maand dat ik me focus op mijn herstel, betekent op de langere termijn dat een kans op een nieuwe blessure kleiner zal zijn. Mijn teamgenootje Carlien Dirkse van den Heuvel vertelde mij dat een revalidatie van een voorste kruisband een ‘leuke’ revalidatie is. In eerste instantie dacht ik, hoe kan dit nou ‘leuk’ zijn. Carlien vertelde me dat je vele kleine stapjes vooruit kan maken in het traject, dit geeft dan een goed gevoel. Ik zie dit bij mezelf nu ook terugkomen en begrijp wat ze zegt. Elke kleine stap die ik nu vooruitzet, werkt voor mij heel positief’.

Knijff ervaart haar revalidatie tot nu toe dus erg positief. Naast de volledige focus op haar revalidatie is zij ook druk bezig om meer aandacht op haar studie te leggen. Tevens heeft zij een bijbaantje bij een huisartsenpraktijk. ‘Mijn revalidatie staat voorop. Maar doordat ik nu meer tijd heb, kan ik mijn focus ook op meer op mijn maatschappelijke carrière leggen. Ik wil graag terug keren op het hoogste niveau. Hiervoor sla ik nu bijvoorbeeld feestjes over, om de kans op een terugval te vermijden. Op dit moment ligt mijn keeperspak nog wel ergens in een berging. Die heb ik na de ‘fatale’ training nog niet gezien’.


Ondertussen kan Roos in de buitenlucht haar revalidatie voortzetten


Kracht- en stabiliteitsoefeningen zijn onderdeel van de revalidatie

Door: Hans Hofstra

 

 

Reageer