Round-up EHCC: Amsterdam en Den Bosch moeiteloos naar halve finales

Zowel de dames van Amsterdam als van Den Bosch hebben zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de halve finales van de EHCC. Amsterdam rekende donderdag in Londen met 8-0 af met UCD Ladies HC en titelverdediger Den Bosch was met 5-0 te sterk voor HC Victorya Smolevichi. Amsterdam speelt zaterdag in de halve eindstrijd tegen UHC Hamburg dat het Duitse onderonsje met Mannheimer HC met 1-0 won. Den Bosch treft Club Campo de Madrid, dat Surbiton HC op eigen veld met 2-0 versloeg.

Mannheimer HC (Dui) – UHC Hamburg (Dui) 0-1 (0-1)

Het Duitse onderonsje werd gewonnen door UHC Hamburg, de verliezend finalist van afgelopen seizoen. Een doelpunt van Eileen Hoffmann in het eerste kwart was voldoende voor een plek in de halve finales. Mannheimer HC gaat de verliezersronde in.

De EHCC-debutant ging het duel in de kwartfinales op de velden van het Engelse Surbiton HC prima van start. Mannheimer HC had goede mogelijkheden maar verzuimde op voorsprong te komen. Zo verkoos Cecile Pieper niet op doel te schieten, maar op zoek te gaan naar de tip-in en leverde een strafcorner na enkele schermutselingen niet meer dan een lange corner op.

UHC op voorsprong

Het op Europees niveau meer ervaren UHC Hamburg kwam na twaalf minuten op voorsprong. Vanuit achteruit werd de bal naar de rechterflank gespeeld. De daaropvolgende voorzet werd door Hoffmann uit een lastige hoek in het doel getipt.

Het was de eerste en eigenlijk ook meteen laatste goede kans van UHC Hamburg voor rust. Keepster Noelle Rother voorkwam een gelijkmaker door de tip van Camille Nobis na een harde pass van Stine Kurz goed te verwerken.

Initiatief bij UHC Hamburg

Na rust nam UHC Hamburg het initiatief in handen. De ploeg had de controle van het duel in handen. Dat leidde tot een aantal kansen. Iers international Nicola Evans schoot voorlangs en keepster Lisa Schneider van Mannheimmer HC maakte een backhandschot onschadelijk.

Toch bleef het oppassen voor UHC Hamburg. De 1-0 voorsprong was geen ruime marge. De ploeg ontsnapte in het vierde kwart een paar keer aan de gelijkmaker. Het was het gevolg van het slotoffensief van Mannheimer HC.

Slotoffensief Mannheimer HC

Met nog iets minder dan zes minuten op de klok werd keepster Schneider gewisseld voor een extra veldspeelster. De druk op UHC Hamburg werd opgevoerd. Uit de draai ging een schot naast en Nobis kon even later haar stick niet tegen de bal, die voorlangs het doel ging, zetten. De derde strafcorner werd zelf om zeep geholpen, omdat de bal niet goed werd gestopt. Aan de andere kant had Hoffmann de definitieve beslissing op haar stick, maar ze werd goed verdedigd.

12.Eileen Hoffmann 0-1

Amsterdam – UCD Ladies HC (Ier) 8-0 (4-0)

Op papier stond Amsterdam met het Ierse UCD Ladies HC geen lastige klus te wachten. Het was wel de vraag in hoeverre de Amsterdammers het debacle van afgelopen weekend in de strijd om de landstitel hadden verwerkt. Het antwoord kwam meteen na de afslag. Na twaalf tellen lag de bal al in het Ierse doel. Kitty van Male onderschepte de bal en bediende Kelly Jonker. De spits tikte van dichtbij de voorzet binnen.

Müller tekent voor de 2-0

Acht minuten later was de score verdubbeld. De eerste strafcorner werd meteen verzilverd. In eerste instantie werd de flats van Julia Müller nog gered door keepster Clodagh Cassin, maar bij de rebound was ze kansloos op de inzet van de voormalig Duits international. Amsterdam, dat vanwege de eindexamens geen beroep kon doen op Noor de Baat, Floor de Haan, Sosha Benninga en Zoë van den Barselaar, bouwde in het tweede kwart de voorsprong verder uit. Een schot van Van Male werd gesmoord, maar Vega was er als de kippen bij om de bal meteen op doel te slaan: 3-0. Maria Verschoor bepaalde de ruststand op 4-0. Veen speelde Verschoor op de 23-meterlijn aan, waarna de international ongehinderd kon opstomen naar de cirkel en met de backhand afrondde.

Opwarmer voor halve finales

UCD Ladies HC kwam in het spel niet voor. Amsterdam was heer en meester. Het duel was een mooie opwarmer voor de halve finales, waarin UHC Hamburg wacht. De Duitse ploeg zette vorig seizoen in de halve eindstrijd de Amsterdammers na het nemen van shoot-outs de voet dwars. Ook na rust was het eenrichtingsverkeer richting het doel van UCD Ladies HC. Vega maakte haar tweede doelpunt door een cornervariant te verzilveren. Balverlies aan Ierse kant leidde bijna tot de 6-0. Van Male ging alleen op keepster Cassin af, maar de aanvalster ging slordig om met de kans.

Amsterdam loopt verder uit

Het zesde Amsterdamse doelpunt kwam in het vierde kwart. Verschoor speelde de bal in de cirkel. De Ierse verdediging stond te treuzelen, waarna Jonker de bal van de stick van een Ierse afsnoepte en uithaalde. Een minuut later was het opnieuw raak. Eva de Goede vond Vega in de cirkel. De spits kreeg te veel ruimte van haar tegenstandster en haalde uit de draai hard met de backhand uit. Daarmee was de honger nog niet gestild aan Amsterdamse kant. Verschoor bepaalde met haar tweede doelpunt de eindstand op 8-0. Opstelling: Anne Veenendaal (K), Kitty van Male, Anouk Lambers, Kelly Jonker, Maria Verschoor, Kimberly Thompson, Leiah Brigitha, Jacky Schoenaker, Felice Albers, Lauren Stam, Eva de Goede. Wissels: Marijn Veen, Charlotte Vega, Ilse Kappelle, Julia Müller 1.Kelly Jonker 1-0 9.Julia Müller 2-0 (sc) 18.Charlotte Vega 3-0 20.Maria Verschoor 4-0 33.Charlotte Vega 5-0 (sc) 49.Kelly Jonker 6-0 50.Charlotte Vega 7-0 57.Maria Verschoor 8-0

Den Bosch – HC Victorya Smolevichi (WRu) 5-0 (4-0)

HC Victorya Smolevichi uit Wit-Rusland vormde zoals verwacht geen groot obstakel voor Den Bosch op weg naar de halve finales. Het duurde wel even voordat de kersvers landskampioen op stoom kwam.

Na een doelpuntloos eerste kwart waarin zowel Lieke Hulsen als Lidewij Welten op keepster Tatsiana Charei waren gestuit, liep Den Bosch, zonder Rosa Fernig die eindexamen deed, snel uit naar een 4-0 ruststand.

Het gaat snel na openingstreffer

Nadat drie strafcorners onbenut bleven, zette Ireen van den Assem met een velddoelpunt haar ploeg na 21 minuten op voorsprong. Ze kon vrij vanaf de kop van de cirkel uithalen. Een minuut later scoorde Marloes Keetels de tweede Bossche goal. De aanvoerster werd in de cirkel niet aangevallen, nadat de bal via de keeper voor haar stick belandde. Keetels wachtte even waarna ze de bal hard in het doel schoot.

En weer een minuut later bediende Hulsen na een actie op de achterlijn Maartje Krekelaar, die van dichtbij de 3-0 op het bord zette. Margot van Geffen tilde de stand vlak voor rust nog naar 4-0. Ze kon ongehinderd de cirkel in lopen en sloeg met de backhand de bal knap in de verre hoek.

Gemiste strafbal

Na rust leverde de vierde strafcorner een strafbal op voor Den Bosch omdat de bal het lichaam had geraakt van een Wit-Russische verdedigster. Niet Ireen van den Assem, maar Sian Keil nam plaats achter de bal. De push door het midden was een makkelijke prooi voor keepster Charei.

De Wit-Russische sluitpost moest zich even later wel gewonnen geven op de inzet van Hulsen. Ze tipte uit de lucht een voorzet van Welten in het doel. In de slotminuut ontsnapte Den Bosch nog aan een tegentreffer, maar de nul bleef op het scorebord staan voor HC Victorya Smolevichi.

Opstelling: Josine Koning (K), Danique van der Veerdonk, Ireen van den Assem, Pien Sanders, Sanne Koolen, Fréderique Matla, Marloes Keetels, Lidewij Welten, Lieke Hulsen, Maartje Krekelaar, Margot van Geffen.
Wissels: Rachelle Groot (K), Pleun van der Plas, Sian Keil, Joosje Burg, Marlies Verbruggen, Imme van der Hoek.

21.Ireen van den Assem 1-0
23.Marloes Keetels 2-0
24.Maartje Krekelaar 3-0
28.Margot van Geffen 4-0
37.Lieke Hulsen 5-0

Club Campo de Madrid (Spa) – Surbiton HC (Eng) 2-0 (1-0)

Surbiton hoopte voor eigen publiek het resultaat van vorig seizoen minimaal te evenaren. De ploeg bereikte in 2017 na twee eerdere pogingen eindelijk de halve finales. Surbiton sloot het toernooi in Den Bosch tenslotte af als vierde. Diezelfde klassering behaalde Club Campo de Madrid ook in 2016, de laatste keer dat de Spaanse ploeg deelnam aan de Europacup, toen nog EHCCC geheten.

Surbiton slaagde er echter niet in een vuist te maken tegen Club Campo de Madrid. De Spaansen kwamen na tien minuten op voorsprong. Een voorzet vanaf rechts ging in de cirkel aan een aantal speelsters voorbij. De bal werd na een kort sprintje opgepikt door Lucia Abajo Saenz de Tejada. Hierdoor verschafte ze zich enige ruimte ten opzichte van haar directe tegenstander waardoor de Spaanse uit de draai kon schieten en scoren.

Strafcorners Surbiton

Het was een voorsprong die Club Campo de Madrid met man en macht verdedigde. Surbiton kreeg vlak na rust meteen twee strafcorners. De eerste inzet van Giselle Ansley werd gekeerd door keepster Maria Ruiz Castillo en even later zocht Ansley vergeefs naar de tip-in. De gelijkmaker viel niet en de Spaanse ploeg besliste het duel in de slotfase. Rebecca Grote zette twee minuten voor tijd uit een strafcorner de eindstand op het scorebord.

10.Lucia Abajo Saenz de Tejada 1-0
58.Rebecca Grote 2-0 (sc)

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Club Campo de Madrid en Surbiton HC

Vrijdag 18 mei:
17:45 uur: UCD Ladies HC – Mannheimer HC M5
20:00 uur: HC Victorya Smolevichi – Surbiton M6

Zaterdag 19 mei:
13:00 uur: Amsterdam – UHC Hamburg SF1
15:15 uur: Den Bosch – Club Campo de Madrid SF2

De duels van de EHCC zijn te volgen via de livestream van Eurohockeytv.org

Reageer

Contact Us